Filéző

Megtudtuk a tökéletes bejgli titkát a díjnyertes cukrászattól

Az idei utolsó Filéző podcast vendége Berta Imre, a Szurgent Cukrászda főcukrásza volt. 2021-ben ők nyerték az év bejglije díjat a hagyományos, mákos kategóriában. A beszélgetés során szóba került, hogyan lehet elkerülni a tészta repedését, mennyi bejglit sütnek náluk karácsony előtt, illetve milyen ínyenc töltelékekkel kísérleteznek a mák és a dió mellett.

Hány bejgli fogy karácsony előtt?

Idén már átléptük a hatezret, még tippeltünk is a kollégákkal, hogy mennyi lesz a vége. 6600–6700 bejgli körül fog megállni valahol a számlálónk.

Csak hidegen!

A háziasszonyok és még a szakmabeliek is gyakran beleesnek abba a hibába, hogy túlgyúrják a tésztát. Ezt megelőzendő hidegen gyúrunk össze mindent. A vajat, a zsírt, tojást, sokszor még a lisztet is lehűtjük.

Nüansznyi különbségek

Apróságokban különböznek Az év bejglije versenyre benevezett bejglik. A mi mákosunkban például tavaly virágméz volt, idén pedig hársmézet tettünk bele, és még van benne házi szilvalekvár. A kettő házasságából egy apró, de jól érezhető változás jött létre, amitől kicsit pikánsabb lett.

Ínyenc falatok

Hozzánk is rengeteg kívánság érkezik, hogy csináljunk ilyen bejglit, olyan bejglit. Ilyenkor beindul a cukrász fantáziája is, hogy nem is lenne rossz bele egy kis pisztácia vagy pekándió. Gyümölcsös, narancsos, mangós, bármilyen irányba el lehet menni, a versenyben erre találták ki az ínyenc kategóriát.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik