Nagyvilág

Egyre erősebb a szövetség Musk és Trump között, akár kormányzati szerepet is kaphat a Tesla-vezér

Image Press Agency / NurPhoto / AFP
Image Press Agency / NurPhoto / AFP
Nem véletlenül vált Elon Musk kommunikációja az utóbbi időben egyre szélsőségesebbé: láthatóan részt kíván venni Donald Trump újraválasztásában. Havonta többször is beszélgetnek, a volt elnök pedig azon gondolkozik, ha visszakerülne a Fehér Házba, tanácsadójává tenné meg a techmogult. Ugyanakkor Musk valójában kevésbé támogatja Trumpot, mint amennyire támadja a jelenlegi elnököt, Joe Bident.

Donald Trump korábbi amerikai elnök komolyan gondolkozik azon, hogy novemberi újraválasztása esetén kormányzati pozíciót ad Elon Musknak, az X, a SpaceX és a Tesla vezérének. Trump és Musk már több alkalommal tárgyalt egy lehetséges elnöki tanácsadói pozícióról, ami például olyan témákra terjedne ki, mint a határvédelem és a gazdaság, ugyanakkor még nem született megállapodás a felek között – nyilatkozták a tárgyalásokat ismerő informátorok a Wall Street Journalnek (WSJ).

Információk szerint Musk arról is beszélt az exelnökkel, hogy a milliárdos befektetővel, Nelson Peltz-cel (David Beckham nászával) az a tervük, hogy belevágnak egy választási csalásokat megelőző adatközpontú projektbe. Ez a fejlesztés rímel Trumpnak a 2020-as választás elcsalását szajkózó álláspontjára, de ennél többet nem lehet róla tudni.

A két pénzember továbbá tudatta Trumppal, hogy nemcsak pénzügyileg akarják segíteni a kampányát, hanem elindítanak egy ellenkampányt is, amelynek keretében Musk és szövetségesei országszerte rendezvényeket tartanak befolyásos üzleti vezetőknek azzal a céllal, hogy meggyőzzék őket, ne támogassák Joe Biden jelenlegi amerikai elnök újraválasztását.

A csaláselleni projektről és a befolyásolási kampányról a két milliárdos a volt elnökkel Peltz hatalmas floridai, Palm Beach-i tengerparti birtokán beszélt egy vasárnapi reggeli keretében. A családi eseményen jelen volt volt Musk 4 éves fia, X, Trump 18 éves, legkisebb fia, Barron és Peltz fia, Diesel is, bár utóbbi már 30 éves, és befektetőként keresi a kenyerét – rajta keresztül ismerkedhetett meg Musk az idősebb Peltz-cel.

A WSJ arról ír, hogy Trump és Musk kapcsolata az utóbbi időben lett baráti, havonta több alkalommal is beszélgetnek telefonon – Musk már közvetlenül is felhívhatja mobilon az Egyesült Államok korábbi vezetőjét –, és a társalgásuk leginkább olyan témákat érint, mint a bevándorlás, a tudomány és a technológia viszonya, valamint az USA űrhadereje.

Pedig korábban nem volt barátságos a viszony közöttük. 2022-ben például még sértegették egymást: Musk arról beszélt, nem szabadna újra elindulnia a választáson Trumpnak, a volt elnök pedig „bullshit artistnak”, eufemizmussal élve „életművésznek” nevezte a milliárdost – ám azóta a nézeteik és az érdekeik egyre közelebb kerültek egymáshoz.

Az idén márciusi találkozóról nem most írt először az amerikai sajtó, már akkor beszámolt róla a New York Times, mint írták: Trump pénzügyi segítséget szeretne a vállalkozótól az anyagilag nem túl stabil lábakon álló kampányához.  Másnap Musk azt írta ki az X-re:

Csak hogy tisztázzuk, nem adományozok pénzt egyik amerikai elnökjelöltnek sem.

Brendan Smialowski / AFP Donald Trump és Elon Musk 2017-ben.

Musk jobbra tolódása

A 2016-ban még Hillary Clintont, 2020-ban pedig Bident támogató Musk korábban úgy jellemezte saját magát, hogy „meglehetősen mérsékelt”, és kisebb összegeket a demokratáknak és a republikánusoknak is adományozott. Az utóbbi időben viszont Musk többször is aggodalmának adott hangot az ország jövőjével kapcsolatban, az utóbbi két évben egyre konzervatívabb álláspontot képviselt, felemelte a szavát például a „woke elmevírus” ellen.

2022 májusában Musk X-oldalára már azt írta: a republikánusokra fog szavazni, mert

a demokraták a megosztottság és a gyűlölet pártjává váltak, ezért a továbbiakban nem tudom őket támogatni.

A közelmúltban egy másik bejegyzésében pedig úgy fogalmazott a jelenlegi elnök korát és mentális állapotát kritizálókkal egyetértve, hogy

Biden nyilvánvalóan alig fogja fel, mi történik. Ő csak a radikális baloldal politikai gépezetének az arca.

Musk az utóbbi időben egyre aktívabb lett más politikai témákban is. Nyilvánosan véleményt formált számos nemzetközi konfliktusról, a világot meghatározó főbb témákról.

  • Az ukrajnai orosz invázióban oroszbarát béketervet hirdetett, felmerült, hogy a Starlink műholdas internet-hálózatát az orosz hadsereg is használja.
  • A gázai konfliktusban az izraeli kormány oldalára állt, miközben az X teret engedett az antiszemita posztoknak is.
  • Ellenezte a koronavírus elleni lezárásokat, az oltást, előfordult, hogy álhíreket is terjesztett a témában,
  • ahogy bevándorlásügyben is.
  • Antiszemita bejegyzése is akadt, amiért utóbb elnézést kért.

Mióta ő a tulajdonosa a közösségi oldalnak, visszaengedte a fehér felsőbbrendűség és az összeesküvés-elméletek híveit, intézkedései hatására jóval nagyobb teret kapnak az X-en a gyűlölködő és az álhíreket terjesztő posztok.

Emellett amerikai szenátorokkal, a világ számos vezetőjével tárgyalt (még Kínába is ellátogatott) – főként a mesterséges intelligenciáról és az űrtechnológiáról. A családok védelmének „szabadságharcában” pedig Novák Katalin volt államfőnek lett a szövetségese.

Bartos Gyula / Sándor-palota / MTI A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin és Elon Musk találkozója a Tesla közelmúltban átadott központjában, Austinban 2023. szeptember 25-én.

Musk az utóbbi időben jól láthatóan már nem csak a világgazdaság, hanem a világpolitika központi szereplőjévé is szeretne válni.

Trumpot ugyanakkor lenyűgözi Musk gazdagsága, és örömmel követi a techmogul jobbra fordulását. Az exelnököt nem is annyira Musk pénze érdekli, hanem a világ egyik leggazdagabb emberének az üzleti kapcsolatai és a személyes befolyása.

Állás

Musk már korábban is dolgozott a volt elnökkel, a Fehér Ház két üzleti tanácsadó csoportjában is helyet foglalt Trump előző elnöksége alatt, de 2017-ben lemondott a tisztségeiről, miután nem értett egyet Trump azon döntésével, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Úgy tudni, Musk hasonló szerepet tölthet majd be, mint Trump előző adminisztrációjában a Marvel korábbi vezetője – Trump és Peltz bizalmasa – Isaac Perlmutter és az elnök egy régi üzleti ismerőse, Carl Icahn. Perlmutter Trump két Mar-a-Lago-i emberével volt tanácsadó a veteránügyi minisztériumnál. Trump 2016-ban különleges tanácsadójává tette meg Icahnt. A milliárdos befektető ekkor már segített neki az értékpapír- és tőzsdefelügyelet, valamint a környezetvédelmi ügynökség vezető posztjaira váró jelöltek kiválasztásában is. A pozíció nem hivatalos kormányzati állás volt, ami azt jelentette, hogy Icahn nem kapott fizetést, de cserébe nem kellett lemondani az üzleti tevékenységeiről. A két feladat összeférhetetlensége miatt azonban számos kritikát kapott, ezért egy évvel később lemondott.

Brian Hughes, a Trump-kampány egyik szóvivője Musk jövőbeni tanácsadói szerepével kapcsolatban a WSJ-nek azt nyilatkozta:

Trump elnök az egyetlen, aki meghatározhatja, ki milyen szerepet tölt be az elnökségében.

A lapnak Musk nem nyilatkozott, de a cikk után az X-en reagált. Itt arról írt:

Semmiféle megbeszélés nem történt arról, hogy milyen szerepet töltsek be Trump potenciális elnökségében.

Üzlet

Icahn példája is azt mutatja, a Musk és Trump közötti együttműködés nem csak emberi kapcsolatuk miatt pikáns. Musk cégei már így is közvetlen állami szerződésekben, támogatásokban részesülnek, a szabályozások módosítására irányuló esetleges törekvéseit pedig megkönnyíthetné egy kormányzati szerepkör, a Trumphoz való közelség. Illetve vállalatai ellen számos szövetségi kormányzati vizsgálat zajlik, akár ezekre is hatással lehet a kiváló személyes kapcsolatuk.

Ezek – amellett, hogy jogi kérdéseket is felvetnek – előnyben is részesítenék Muskot a konkurenciáival szemben – írja a CNN.

A SpaceX már most is a NASA és a Pentagon első számú magánszolgáltatója az eszközök Föld körüli pályára állításában, de a tanácsadói pozícióval még nagyobb befolyást szerezhetne a közszférában.

Musk egyébként arra kérte Trumpot, hogy legyen aktívabb az X-en, ahol egykor 88 millió követővel büszkélkedhetett. A kiszavazott, ugyanakkor leköszönni nem akaró elnököt a 2021-es capitoliumi zavargásokra felbujtó posztjai miatt kitiltották a Twitterről – elvileg végleges hatállyal –, ám miután Musk megvette az azóta átkeresztelt közösségi oldalt, visszaengedte a volt elnököt. Igaz, Trump azóta csak egyszer posztolt, mivel ragaszkodik a saját, 2022-ben elindított Truth Social elnevezésű platformjához, a közösségi oldalt birtokló cégnek – amelynek ő a többségi tulajdonosa – a piaci értéke körülbelül 9 millió dollár.

SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Annyit azért sikerült elérnie Musknak, hogy Trump az X-en tartson élő videós fogadóórát, amire Bident is felkérték, ám ő visszautasította a lehetőséget.

Musknak közben gondjai akadtak a világ legértékesebb autógyártó cégével, a Teslával, amely az elmúlt évek legalacsonyabb nyereségét könyvelhette el a közelmúltban, és a tőzsdén sem áll túl rózsásan. A Trumppal folytatott beszélgetésen szóba kerültek az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó adókedvezmények is – állítják a WSJ forrásai. Trump a kampányában többször is felszólalt az elektromos autók ellen, mert azok nem bírnak ki egy hosszabb utat, valamint extravám kivetését szorgalmazza a Mexikóban gyártott elektromos járművek után, mivel azok szerinte ártanak az Egyesült Államok autóiparának.

Biden-ellenes találkozók

Ezek az ügyek akadályozhatják, hogy Trump tényleg a tanácsadójává tegye majd a világ leggazdagabb embereinek egyikét, aki ráadásul nem kötelezte el magát teljesen Trump mellett. Úgy tudni,

Musk – és Peltz – alapvetően nem is Trump mellett kampányol, hanem Joe Biden ellen – erről beszél azokon a találkozóin is, amelyeket az amerikai üzleti élet befolyásos tagjaival tart.

A legvagyonosabb amerikaiak jelentős részének a bögyében van a jelenlegi elnök például az olyan tervei miatt, mint a szupergazdagok minimumadója vagy a kamatjövedelmek adóinak megemelése, illetve a szerintük túlzó szabályozások, ellenőrzések miatt. Befolyásos vállalkozók, bankárok, befektetők sorra jelentik be, hogy Trumpot támogatják – azok közül is sokan, aki 2020-ban még úgy nyilatkoztak, hogy Trumpnak el kell tűnnie a közéletből, de olyanok is, akik akkor még demokrata jelölteket támogattak – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Áprilisban egy ilyen vacsorára már sor is került Los Angelesben, David Sacks, a PayPal korábbi vezetője, több komoly internetes vállalkozás (Facebook, Uber, SpaceX, Airbnb) befektetője 1000 négyzetméteres modern házában a Hollywood Hillen. A tucatnyi cégvezető között ott volt Peter Thiel kockázatitőke-befektető, Steven Mnuchin volt pénzügyminiszter, Rupert Murdoch médiamogul is. Tanácskozásuk egyik témája az volt, miként tudnának Trump kampányára úgy adakozni, hogy az ne kerüljön nyilvánosságra.

Hasonló összejöveteleket terveznek a továbbiakban is Muskék, hamarosan – a választás után a történtek miatt még Trump visszatérését kizáró – Sacks szervezésében San Franciscóban lesz egy vacsora. A belépő fejenként 50 ezer dollár, amit a kampány javára ajánlanak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik