Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Ártatlannak vallotta magát Trump

TASOS KATOPODIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
TASOS KATOPODIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Mind a négy ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát Donald Trump, írja a BBC. A volt amerikai elnök ellen négy hónapon belül harmadszor emelt bűnvádat a szövetségi ügyészség: ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadás miatt került bíróság elé.

A második Amerikai Egyesült Államok kontra Donald Trump ügyben az alábbi vádpontokat fogalmazta meg a Jack Smith különleges ügyész vezette csapat:

  • az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvés,
  • hivatalos eljárás akadályozására irányuló összeesküvés,
  • hivatalos eljárás akadályozása és akadályozásának kísérlete,
  • (az alkotmányban biztosított) jogok gyakorlása elleni összeesküvés.

A washingtoni meghallgatáson Trump húsz percet várt a tárgyalóteremben a bíró érkezésére, ám végül a politikus szabadon távozhatott, miután a vád képviselő nem indítványozták az előzetes letartóztatását. A következő meghallgatásra augusztus 28-án kerül sor.

A vád szerint Donald Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, és állítása valótlanságával ő is tisztában volt. Továbbá a vádirat szerint 2021. január 6-án a tüntetések jelentette káoszt a volt elnök arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban.

A 45 oldalas vádiratban hat bűntársat említenek, akiket ugyan nem nevesítettek és ellenük – egyelőre – nem emeltek vádat, de a Washington Post ötöt beazonosított: az egyes számú bűntárs Rudy Giuliani ügyvéd, volt New York-i polgármester.

Donald Trump jelenleg messze a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, az ellene felhozott vádakat a választásba való beavatkozásnak, és politikailag motivált boszorkányüldözésnek tarja. A legutóbbi ügyét az alábbi cikkünkben ismertettük:

Kapcsolódó
„Csak mondd azt, hogy a választás korrupt volt, a többit pedig bízd rám” – történelmi jelentőségű vádirat sorolja Trump államellenes bűneit
Négy hónapon belül másodszor is vádat emelt Donald Trump ellen az amerikai szövetségi ügyészség, ezúttal a 2020-as elnökválasztás után történtekkel kapcsolatban. Elolvastuk a vádiratot, amelyből kiderül, hogy a volt elnök és csapata milyen változatos eszközökkel próbálta meg hamis vádak alapján megváltoztatni a választás hivatalos eredményét, és még az erőszak sem riasztotta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik