Élő Nagyvilág

A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Az Egyesült Királyságban csütörtökön rendeztek népszavazást az EU-tagságról. Nagy-Britannia ezzel úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Skócia és London zömmel maradáspárti volt, de a vidéki Anglia és Wales a távozás mellett szavazott. David Cameron miniszterelnök lemondott, októberig marad, akkor választanak új miniszterelnököt.

Mit akar a Brexit mellett kampányoló párt? Szabad hozzáférést az EU belső piacához

A leginkább EU-ellenes brit párt, a UKIP egyik vezetője, Neil Hamilton máris jelezte igényét az Európai Unió felé.

Hogy mit szeretne?

Vámmentes hozzáférést az EU belső piacához.

Hamilton azt mondta, az EU-nak érdeke ezt garantálni Nagy-Britannia számára.

Egyébként szerinte a britek soha nem akartak politikai uniót és nem lettek volna képesek tovább elfogadni az Európai Bizottság és Parlament fennhatóságát.

(Politico)

Egész Európában válságtanácskozások vannak

  • Rómában: az olasz EU-államtitkár rémálomnak nevezte a Brexitet,
  • Párizsban: „Szomorú vagyok az Egyesült Királyság miatt. Az életnek mennie kell tovább Európában, az Európai Uniónak azonban sürgősen vissza kell szereznie polgárai bizalmát” – mondta Jean-Marc Ayrault külügyminiszter,
  • Romániában: román média a románokat hátrányosan érintő, drámai fordulatnak tekintik a népszavazás eredményét.

Mindenki nagyon várta, hogy Boris Johnson kijön a házából, aztán jól megszólal

Nem szólalt meg, pedig kijött a házból. Majd közös sajtótájékoztatót fognak tartani a Leave kampány bázisán. Annyira meglepte őket az, hogy nyertek, hogy nem tudtak felkészülni, mit mondjanak. Johnson tegnap még azt hitte, veszteni fognak.

Fico szerint nem tragédia a Brexit

Fico azt nyilatkozta, hogy tiszteletben kell tartani és nem kell kommentálni a brit népszavazás eredményét, amely nem tragédia, hanem olyan valóság, amelyre a többi uniós országnak gyorsan reagálnia kell.

A szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy óriási hiba lenne, ha az Európai Unió “maradó” 27 tagállamának a népszavazásra adott reakciója olyan lenne, mint az EU eddigi politikája. Szerinte az EU lakosságának óriási része elutasítja az unió migrációs politikáját, és nagy az elégedetlenség az EU gazdaságpolitikájával is.

“Ezért csak rajtunk, az unió többi tagországán áll, találunk-e elég erőt annak kimondásához, hogy az EU politikájának alapvető változásokon kell átmennie” – tette hozzá Fico.

(MTI)

Cameron lemondott, mi lesz most?

Választás elvileg nem lesz. A brit választási rendszerben az emberek pártlistára szavaznak, aminek az élén a miniszterelnök-jelölt áll. Így Cameront ősszel egy másik tory politikusra cserélhetik, aki egyben a párt elnöke is lesz. Nagy valószínűséggel ez Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépés mellett kampányolók egyik vezetője lesz. Így lett egyébként miniszterelnök Gordon Brown is Tony Blair után.

Lejtmenetben a német papírok, 10 százalékot esett a DAX

9239 ponton nyitott a DAX a Brexit hírére, ez 10 pontos zuhanást jelent – írta meg a Focus. Összehasonlításképpen: a Lehman Brothers-féle gazdasági válság idején a mindössze 9 százalékos zuhant a részvényindex. A DAX-értékpapírok több mint fele kétszámjegyű viszaesésben van: a Deutsche Bank a Commerzbank részvények például 17 százalékkal érnek kevesebbet.

Az öregek jól kiszúrtak a fiatalokkal

A Yougov felméréséből kiderül, hogy a kilépésre szavazók nagy része kifejezetten idős, a maradásra szavazók nagy része viszont kifejezetten fiatal. Így sikerült az öregeknek alaposan kiszúrni a fiatalokkal, akik évtizedeken keresztül dolgozhatnak majd, hogy az idősebbek döntését helyrehozzák.

13510576_10210098486847765_375402816_n

Az olasz EU-államtitkár rémálomnak nevezte a Brexitet

A válságtanácskozáson többek között Paolo Gentiloni külügyminiszter, Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter, valamint Ignazio Visco, az olasz jegybank elnöke vett részt.

Politikai földrengésnek nevezte Nagy Britannia kilépését az EU-ból Sandro Gozi, az EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár. Attól tart, más tagállamok is a Brexit útját követhetik.

Sandro Gozi kijelentette, hogy a brit népszavazás eredménye ismeretlen területre vezette az Európai Uniót. Hozzátette, “nem szabad bizonytalanságban maradnunk, minél gyorsabban, legfeljebb két éven belül és minél határozottabban le kell bonyolítani Nagy Britannia kilépését az ehhez szükséges megállapodásokkal”.

(MTI)

Népszavazás: Észak-Írország+Írország?

Martin McGuiness, Észak-Írország miniszterelnök helyettese népszavazást írna ki Észak-Írország és Írország esetleges egyesüléséről. McGuiness a Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártjának tagja.

Az EU támogatottság Észak-Írországban jelentősen nagyobb, mint az Egyesült Királyság többi részén. Az országnak közös szárazföldi határa van Írországgal.

Már korábban is szó esett arról, hogy a Brexit esetén észak-Írországnak ki kellene válnia az Egyesült Királyságból.

A brit tőzsde teljesen összeomlott

Cameron azt mondta, hogy most stabilitásra van szüksége az országnak. Hát, nem kapta meg. A Sky szerint a font zuhan, a tőzsde pedig beomlott. Már most fekete péntekezik a mai napot, miután a nyitás után azonnal nyolc százalékpontot esett. Azóta ez még több lett, már most durvább a helyzet, mint a hírhedt 1987-es fekete hétfőn volt. Az építési cégek kapták eddig a legnagyobb pofont a tőzsdén.

Mark Carney, a brit jegybank elnöke azt mondta, fel vannak készülve mindenre, ennél sokkal durvább stresszteszteket is kibírtak.

Az MNB felkészült a Brexitre

A Magyar Nemzeti Bank felkészült Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott népszavazás mindkét kimenetére, így a Brexitre is – mondta Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza.

Elmondta, a magyar jegybankot nem érte felkészületlenül a népszavazás eredménye, az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok reakcióját.

Palotai szerint az MNB-nek minden eszköze megvan arra, hogy folyamatosan fenntartsa a pénzügyi stabilitást.

(MTI)

Donald Tusk: "Ami nem öl meg, az megerősít"

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az Európai Unió egységének megőrzése mellett – hangsúlyozta péntek reggel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután telefonon beszélt a tagállamok, illetve az uniós intézmények vezetőivel. Brüsszeli sajtótájékoztatóján Tusk elmondta, az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozójának alkalmából sort fognak keríteni a bennmaradó “huszonhetek” informális tanácskozására is.

A tanács elnöke javasolta, hogy az uniós vezetők kezdjenek el gondolkodni a kontinens jövőjéről. “Ami nem öl meg, az erősít” – hangoztatta Donald Tusk.

Nem ér ez még véget Cameronnal

Hamarosan George Osborne pénzügyminiszter is lemondhat, hiszen ő pont ugyanolyan keményen támogatta a maradást, mint Cameron. Ez elég fordulat, a brit politika három vezetője a miniszterelnök, a külügyminiszter és a pénzügyminiszter.

David Cameron lemondott

David Cameron sajtótájékoztatót tartott, ahol rengeteg pompával feldíszített mondat között elmondta, hogy a szavazást tudomásul venni nem volt könnyű, de az emberek döntöttek, amit végre kell hajtani.

Szerinte a tárgyaláshoz, hogy mi lesz ezután, kelleni fog Észak-Írország és Skócia is, akik viszont tagjai szeretnének maradni az Uniónak.

Cameron szerint nem kell senkinek aggódnia, egyelőre minden úgy marad, mint eddig volt. Arról biztosította az országban élő külföldieket és a külföldön dolgozó briteket, nem lesznek hirtelen változások.

Végül Cameron lemondott.

Az októberi tory konferenciáig marad a helyén, utána új miniszterelnököt választanak. Szerinte most egy darabig stabilitásra van szüksége az országnak, de ő nem lehet az a kapitány, aki új vizekre evezi Nagy-Britannia hajóját. Ezért új miniszterelnökre van szükség. Az új kormányfő fogja elindítani a lisszaboni szerződés 50. cikkelyére hivatkozva a kilépéshez vezető folyamatot – mondta David Cameron, aki szerint a folyamat véghezviteléhez erős vezetőség kell.

David Cameron azért távozik majd, mert az emberek nem arra szavaztak, amit ő helyesnek tart. Nemcsak parlamenti demokrácia van, hanem az embereket is meg kell kérdezni, tisztelni kell döntésüket – tette hozzá, majd gratulált a kilépés kampány résztvevőinek. Mint mondta: biztos abban, hogy országa életképes az unión kívül is.

J.K Rowling visszavarázsolná magukat az EU-ba

A Harry Potter-könyvek szerzője, J.K Rowling arról írt Twitterén:  bárcsak lenne lenne egy varázsigéje, amivel az unión belül tarthatná Nagy-Britanniát. “Nem hiszem, hogy valaha akartam volna jobban varázslatot” – jegyzte meg a közösségi médiában aktív Rowling.

Donald Tusk önreflexiót ígér

Az Európai Tanács elnöke azt mondta, informális találkozót kért 27 kollégájától a keddi tanácsülés mellett. Azt fogja kérni tőlük, hogy tekintsék át az EU jövőjét. Szerinte nem lesz jogi vákum, amíg a britek nem lépnek ki az EU-ból, addig az uniós törvények érvényesek rájuk.

A német pénzügyminiszter másban reménykedett

Wolfgang Schäuble pénteken Berlinben úgy fogalmazott: “Tiszteletben kell tartanunk a brit népszavazás kimenetelét,”, de személy szerint más eredményben reménykedett. “Európának most össze kell tartania, együtt a legjobbat kell kihoznunk brit barátaink döntéséből” – folytatta. Szavai szerint a jövőbe kell nézni és körültekintően kell kezelni a brit kilépést.

Az Európai Unióból való kilépésre egyértelmű szabályok vonatkoznak, amelyeket alkalmazni is fognak. “Ez biztonságot teremt” – mondta.

Szétesik az Egyesült Királyság?

Könnyen lehet, hogy az Egyesült Királyság hamarosan megszűnik létezni a Brexit-népszavazás következtében. A Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője, Nicola Sturgeon már kijelentette, hogy az országrész “az EU részeként látja a jövőjét”. Skóciában-ben ugyan már volt egy függetlenségi népszavazás, amelyen a többség a brit unió fenntartására szavazott, de a skótok többsége EU-párti, csütörtökön is kétharmados többségbe kerültek a maradást pártolók. A Brexit után az SNP okkal mondhatja, hogy megváltoztak a körülmények, és újra kezdeményezhetik a függetlenségi referendumot.

Még egy országrész leválása jöhet szóba: Észak-Írországé, amelynek többsége szintén a maradásra szavazott. A republikánus (vagyis a brit uralmat elutasító, Írország egyesítéséért küzdő), katolikus Sinn Fein  párt vezetője, Declan Kearney is azt nyilatkozta, hogy az “angol szavazók” kirántották Észak-Írországot az EU-ból, felülírva az északírek akaratát. “A brit kormány elveszítette mandátumát arra, hogy Észak-Írország gazdasági és politikai érdekeit képviselje” – jelentette ki Kearney.

Olvasói sztorik