Élő Nagyvilág

A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Az Egyesült Királyságban csütörtökön rendeztek népszavazást az EU-tagságról. Nagy-Britannia ezzel úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Skócia és London zömmel maradáspárti volt, de a vidéki Anglia és Wales a távozás mellett szavazott. David Cameron miniszterelnök lemondott, októberig marad, akkor választanak új miniszterelnököt.

Gibraltár nagyon maradna

Gibraltár egy brit tengeren túli terület az Ibériai félsziget déli csücskén, amely nagyon jól él abból, hogy az európaiak adóoptimalizálás okán cégeket alapítanak itt, a spanyolok pedig ide járnak cigarettát vásárolni. A szikla népe ezért is döntött nagyon egyértelműen: a mintegy húszezer szavazó 95,9 százaléka maradna az EU-ban. Hiába, ezt most nem ők döntik el.

A BBC már eredményt hirdetett, nyert a kilépés

A BBC politikai szerkesztője a Twitteren közölte, hogy ők akkor eredményt is hirdetnének, pedig még van pár szavazat, amit nem számoltak össze. Azt írja, 52-48-ra nyer a kilépés.

Egyébként az ITV ugyanezt tette.

Csak a politikai szerkesztő először elszúrta a tweetet és pont az ellenkezőjét írta.

Egyre biztosabb a kilépés

Már csak 80 helyhatóság adatait várjuk a 382-ből, a kilépéspártiak 52:48 arányban vezetnek. A különbség már 849 ezer szavazat a javukra. A maradáspártiak utolsó reménye az lehet, hogy számos londoni kerületből még nem futottak be az adatok. A főváros ugyanis erősen EU-párti, szemben az angol és walesi vidékkel.

Nőtt a kilépéspártiak előnye

Már csak 117 helyhatóság adatait várjuk a 382-ből, és a kilépéspártiak 52:48 arányban vezetnek. A különbség abszolút számokban is nőtt kissé, jelen állás szerint 665 ezer többen szavaztak az EU elhagyására, mint a maradásra.

A font a története eddigi legdurvább esésén van túl

Egyetlen nap alatt nyolc százalékot zuhant be a font értéke, ami durvább, mint eddig bármi. Még a 2008-as fekete szerdán is csak 7 százalék volt az esés. A küszöbön végül az tolta át, hogy Sheffield helyhatósága is a kilépés mellett volt, az ITV pedig 80 százalékra tette a kilépés esélyét.

Nigel Farage pont úgy viselkedik, ahogy várnánk

Nigel Farage, a kilépéspárti UKIP vezetője a tévében beszélt, gyakorlatilag kihirdette a győzelmüket. Azt mondta, ő és a támogatói visszavették az irányítást az ország felett, anélkül, hogy akár egy lövés is eldördült volna. Ez nem volt túl szerencsés mondat, miután a napokban lőttek le egy munkáspárti képviselőt, és még simán lehet politikai indítéka is az ügynek.

Kinek a hibája? Naná, hogy a skótoké!

Kezdődik az egymásra mutogatás:egy munkáspárti vezető a BBC riporterének azt mondta, sehol nem látta a Skót Nemzeti Párt (SNP) aktivistáit kampányolni. Nicola Sturgeon skót első miniszter erre úgy reagált: a Munkáspárt vesztett, hiszen Skócia egyértelműen a maradás pártján áll, míg Anglia munkáspárti vidékei erősen kilépéspártiak.

 

Nagyon szoros lesz

Már csak 146 helyhatóság adatai hiányoznak a 382-ből, vagyis bőven túl vagyunk a szavazatszámlálás felén, és még mindig a kilépéspártiak vezetnek 51:49 arányban. A különbség kevesebb, mint félmillió szavazat, ami Nagy-Britanniában nagyon kevés.

Nigel Farage már örül

Az EU-ellenes UKIP vezetője, Nigel Farage már nagyon örül, szerinte a hajnallal együtt felvirrad a független Egyesült Királyság napja is.

 

Hajszálnyira, de a kilépéspártiak vezetnek

Péntek hajnapban, az első részeredmények alapján úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Bár a szavazatszámlálás folyamatosan zajlik, és a 382 helyhatóság közül még nagyjából 210 nem közölt adatokat, a népszavazáson egy hajszállal többségbe kerültek a kilépéspárti szavazatok: 52:48 arányban vezetnek az önállóság hívei.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik