Élő Nagyvilág

A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Az Egyesült Királyságban csütörtökön rendeztek népszavazást az EU-tagságról. Nagy-Britannia ezzel úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Skócia és London zömmel maradáspárti volt, de a vidéki Anglia és Wales a távozás mellett szavazott. David Cameron miniszterelnök lemondott, októberig marad, akkor választanak új miniszterelnököt.

Kérem, álljanak fel, megérkezett Putyin

Az orosz elnök azt mondta, országa sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt. A politikai kultúra alacsony szintjének nevezte, hogy David Cameron kormányfő azt mondta: Putyin boldog lesz, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból. Az elnök szerint ez inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására. „Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy valamiféle orosz álláspontról beszéljen” – szögezte le.

Nagykövet: a kint élő magyaroknak most nincs teendőjük

A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatni fogja az ott élő magyarokat a kilépésből adódó helyzetről – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet az M1-en.

A kint élő magyaroknak most nincs teendőjük, várhatóan évekig tartó folyamat kezdődik, amely során mindent megtesznek, hogy a végén a magyarok a legkedvezőbb pozícióban legyenek – hangsúlyozta. Úgy látja, történelmi időket élünk, az emberek döntöttek, és a magyar kormány ezt tiszteletben tartja. Szerinte a kampányban a bennmaradásra ösztönzők gazdasági érveivel szemben a gazdasági népvándorlás ügye volt, ami inkább megszólította az embereket, és erre az Európai Unió nem tudott bizalmat keltő választ adni. Változásokra lesz szükség az unióban – vélelkedett.

Clinton szerint most kell higgadtnak lenni

A demokrata elnökjelölt azt írta: „tiszteletben tartjuk a döntést, amelyet az Egyesült Királyság népe hozott”. Szerinte az első feladat, hogy garantálják, hogy a döntésből fakadó gazdasági bizonytalanságot nem érzik meg az amerikai dolgozó családok. Azt is fontosnak nevezte, hogy világossá tegyék Amerika elköteleződését az Egyesült Királysággal fennálló különleges kapcsolat és az Európával fennálló transzatlanti szövetség iránt. Ez a bizonytalanság Clinton szerint arra mutat rá, hogy nyugodt, szilárd és tapasztalt vezetésre van szükség a Fehér Házban, hogy képesek legyenek megvédeni az amerikaiakat, támogatni szövetségeseiket, és kiállni az érdekeik mellett. Az elnökjelölt szerint össze kell fogni a kihívások megoldásáért, és nem a másikat eltaposni.

Együttműködésre szólított fel az IMF-vezér

A Nemzetközi Valutaalap arra szólította fel Nagy-Britanniát és az EU-t, hogy működjenek együtt a zökkenőmentes kiléptetés érdekében. Christine Lagarde vezérigazgató azt mondta, közös munkával kell biztosítani az átmenetet egy új típusú gazdasági kapcsolat kiépítéséig, tisztázva az eljárásokat és a folyamatot vezérlő legfontosabb célokat.

Lagarde feltétlen támogatásáról biztosította az Európai Központi Bank és a brit jegybank kötelezettségvállalását arra, hogy biztosítják a bankrendszer számára a szükséges likviditást, és igyekeznek korlátok közé szorítani a piaci kilengéseket. (MTI)

Törökország nagyon figyel

Binali Yildirim török miniszterelnök szerint az Európai Uniónak óvatosan kell kezelnie a fejleményt, amit a Brexit jelent, és újra kell gondolnia a jövőképét. A török EU-ügyi miniszter pedig úgy látja: a britek kilépése gondokat okozhat a török csatlakozási tárgyalásokat illetően, mert eddig az Egyesült Királyság volt a török EU-tagság egyik legelkötelezettebb támogatója. Ugyanakkor arra számít, hogy egy „realisztikusabb” Európai Unió bontakozik ki ezek után, amely több lehetőséget rejt Törökország számára.

Európai erőként és európai demokráciaként figyelemmel kísérjük ezt a folyamatot

– viccelődött a török miniszter. Na jó, nem, teljesen komolyan gondolta. (The Guardian)

Gibraltár nem eladó

A gibraltári főminiszter, Fabian Picardo kiakadt azon, hogy a spanyol külügyminiszter felvetette, hogy a hat négyzetkilométeres terület jobban járna, ha visszatérne Spanyolországhoz, mert a harmincezer lakosú brit exklávénak komoly nehézségeket okozhat az EU-ból (és a schengeni övezetből) való kilépés.

Picardo szerint Gibraltár soha nem lesz Spanyolországé sem részben, sem egészben, sem másként, és arra kéri a gibraltáriakat, hogy ne is  törődjenek ilyen kijelentésekkel, a következő időszak feladata az, hogy átszervezzék és megvédjék gazdaságukat. Gibraltár soha nem adja fel a szuverenitását azért, hogy hozzáférjen egy piachoz – mondta. A gibraltári kormány bízik a brit kormány támogatásában, és az emberek akarata ellenére semmiféle tárgyalás nem lesz a kérdésről – szögezte le. (The Guardian)

Obama: Nagy-Britannia és az EU is nélkülözhetetlen partner marad

Barack Obama kijelentette: tiszteletben tartják az Egyesült Királyság népének döntését. A különleges kapcsolat Amerika és Nagy-Britannia között továbbra is megmarad, és továbbra is kulcsfontosságúnak tekintik az ország szerepét a NATO-ban. Ugyanez igaz az Európai Unió és az Egyesült Államok közti viszonyra is. Az amerikai elnök méltatta az EU hozzájárulását a stabilitás elősegítéséhez, a gazdasági növekedés ösztönzéséhez, valamint a demokratikus értékek és ideák terjesztéséhez. Közölte: mind az Egyesült Királyság, mind az EU nélkülözhetetlen partnerei maradnak országának. (The Guardian)

Az Északi Liga már szervezkedik

Az olasz Északi Liga párt vezetője üdvözölte a Brexitet, azt mondta, az eredmény megerősítette, hogy „az európai népek lelkiismerete erősebb a bankárokénál”. Matteo Salvini szerint „Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól”. A pártvezér sajnálkozott, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy népszavazáson bíráljanak felül nemzetközi megállapodásokat, de az Északi Liga Veneto tartományi elnöke bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek az Olaszország és az EU közti egyes megállapodások felülvizsgálatára. (MTI)

Kiszivárgott a német vészstratégia

A német Handelsblatt azt írja, megszereztek egy nyolcoldalas dokumentumot, ami a német kormány vészstratégiája a Brexit esetére.

Eszerint Németország konstruktív kilépési tárgyalásokban érdekelt, ugyanakkor bonyolult folyamatoknak néznek elébe – példaként említik a britek szerepét az Európai Befektetési Bankban. A német cél, hogy a kétéves átmeneti időszak után az Egyesült Királyság szövetséges partnerország maradjon.

Ez ugyanakkor nem járna azzal, hogy a britek feltétel nélküli hozzáférést kapnak a közös piachoz, mert attól tartanak, hogy ez Franciaországot, Ausztriát, Finnországot vagy Hollandiát is kilépésre bátorítaná. Törekednének arra, hogy ne küldjenek olyan jelzéseket, amelyeket más tagországok tévesen értelmezhetnek. (The Guardian)

Nem mennek sehova a tankok, de csomagolnak a bankok

Ben Thompson, a BBC újságírója azt írja Twitterén, hogy forrásai szerint a Morgan Stanley befektetési bank már elkezdte azt a folyamatot, melynek során kétezer munkahelyet visz el Londonból Dublinba vagy Frankfurtba.

Ezt azonban nem sokkal később hivatalosan cáfolták, azt írták, nincs ilyen terv.

Egyik riválisának, a JP Morgannek a vezére azt mondta: továbbra is erős jelenlétet terveznek fenntartani az Egyesült Királyságban, de a következő hónapokban egyes tevékenységeket más országokba szervezhetnek át.

Az orosz miniszterelnök nem örül a Brexit következményeinek

Oroszország abban érdekelt, hogy az EU jelentős gazdasági erő maradjon, de azt reméli, hogy az új helyzetben javulni fog az orosz-brit viszony – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Oroszország a referendum eredményét brit belügynek, valamint a London és Brüsszel közti kapcsolatok tárgyának tekinti – ismertette Peszkov Putyin és az ügyben eddig megszólaló orosz politikusok álláspontját. Azt is mondta: nem számítanak arra, hogy a brit kilépés nyomán az EU enyhítene az Oroszország elleni szankciókon.

Medvegyev miniszterelnök azt mondta: országának nem okoz örömöt a font és euró árfolyamának ingadozása, és az olajár visszaesése.

Lavrov külügyminiszter reagált arra, hogy brit kollégája, Philip Hammond azt mondta: Moszkvában örülnek a Brexitnek. Az orosz tárcavezető azt mondta: orvosi eseteket nem kommentál.

A Duma külügyi bizottságának elnöke igyekezett hangsúlyozni, hogy Oroszországnak nem volt szerepe az eredményben, amit politikai földindulásnak nevezett. Szerinte nem csak a Brexit ellenzői, hanem Barack Obama is személyes vereséget szenvedett. (MTI)

Sadiq Khan a Londonban élő európaiakat méltatta

London pakisztáni származású polgármestere, Sadiq Khan azt írta a Facebookon, hogy azt szeretné, ha minden, a városban élő európai azt érezné, szívesen látják, a népszavazás eredményének ellenére. London közel egymillió európai polgára keményen dolgozó, adófizető ember, akik hozzájárulnak a társadalmi és a kulturális élethez – közölte Khan. Hozzátette, mindenkinek felelőssége van abban, hogy kezelje a kampány során kibontakozó megosztottságot.

Ciprasz szerint az előítéleteknek is köszönhető az eredmény

Alekszisz Ciprasz a brit népszavazás eredményére reagálva nagyobb társadalmi igazságosságot követelt az Európai Uniótól. „Az Egyesült Európának új vízióra és újrakezdésre van szüksége” – jelentette ki.

Szerinte a brit választók döntése az unió szerkezetében meglévő demokratikus hiányosságoknak és a kemény megszorító programoknak köszönhető, valamint a „lusta déliek – szorgos észak-európaiak” féle előítéletek következménye.

Az egyenlőtlenséget elmélyítő rendkívüli megszorítások, a kerítések és a lezárt határok, valamint az adósságteher megosztásának elutasítása és a menekültválság mind azt jelzik, hogy kiterjedt válság van Európában – mondta Ciprasz. Szerinte a brit kilépés vagy „felébreszti Európa alvajáróit”, vagy egy nagyon veszélyes folyamat kezdetét jelenti. Úgy vélte, sürgős irányváltásra és olyan haladó szövetségre van szükség, ami megfékezi az euroszkepticizmust és a szélsőjobbot. (MTI)

Hollande: rombolni könnyebb, mint építeni

A francia elnök szerint Európa nem lehet többé olyan, mint eddig volt. Mostantól a lényegre kell koncentrálni – mutatott irányt Francois Hollande. Az uniós vezetőkhöz hasonlóan ő is azt mondta, hogy gyorsan le kell folytatni a kilépésről szóló tárgyalásokat, a többi uniós tagállamnak viszont erősítenie kell a szolidaritás, béke és szabadság értékeit.

Mostantól olyan kulcsterületekre kell koncentrálni, mint a biztonságpolitika, a befektetés vagy a pénzügyi harmonizáció, valamint az eurozóna, és annak demokratikus kormányzása – figyelmeztetett Hollande. Szerinte óriási a szélsőségek és a populizmusok jelentette veszély, mert mindig könnyebb lebontani valamit, mint felépíteni.

Az államfő megerősítette, hétfőn Berlinbe látogat, hogy egyeztessen Angela Merkellel a keddi és szerdai brüsszeli csúcs előtt. A berlini találkozóra Matteo Renzi olasz kormányfőt is meghívták.

Hollande pénteken 16 órára rendkívüli kormányülést hívott össze. Szeretne beszélni valamennyi francia politikai párt vezetőjével is, ezért keddre a hivatalába hívta őket, beleértve Marine Le Pent, az EU-ellenes Nemzeti Front elnökét. (MTI)

A belga miniszterelnöknek cseng a füle a pofontól

Kétsége sincs afelől a belga miniszterelnöknek, hogy a brit népszavazás eredménye pofon az EU-nak. Charles Michel azt mondta, a britek döntése nem kívánt és nem várt eredményt hozott, de nem szabad kétségbe esni. Mielőbb meg kell találni a jelen helyzetből kivezető utat, hogy helyrehozzák Európa jövőjét.

Michel szerint nem először néz szembe az EU ilyen kihívással, de meg kell ragadni a lehetőséget, és alapvetően újragondolni az „európai projektet”. Szerinte Európa az elmúlt években belső és külső válságok kezelésével volt elfoglalva, nem tudta megmutatni, milyen a jövőképe, milyen terve van polgárai számára. Ezzel szembe kell nézni.

A miniszterelnök azt is sürgette, hogy a tagországok vezetői csúcsszinten vitassák meg a brit népszavazás következményeit.

Didier Reynders belga külügyminiszter is úgy látja, hogy a brit uniós tagság feladása lehetőség az „európai ügy” lendületbe hozására. Át kell tekinteni az unió gazdasági és monetáris politikáját, a migrációs és külkapcsolati kérdéséket, valamint a költségvetési terveket – jelentette ki. (MTI)

A kilépésre szavazott, aztán meg csodálkozik

Ismerjék meg azt az okos brit fiatalembert, aki pénteken reggel máris legendássá vált interjút adott a BBC-nek. Adam arra szavazott, hogy lépjen ki hazája az Európai Unióból, majd ezt mondta:

Egy kicsit meg vagyok döbbenve, hogy őszinte legyek. Azért vagyok megdöbbenve azon, hogy a kilépés mellett döntöttünk, mert nem gondoltam volna, hogy ez tényleg meg fog történni. Azt gondoltam, nem sokat számít az én szavazatom, mert azt hittem, hogy végül maradni fogunk, és elhűltem David Cameron lemondásától, hogy őszinte legyek.

Kedves Adam, most már te is ismered a demokrácia működését. (Metro)

Amerikának nem tetszik, de ők is tiszteletben tartják

Az Egyesült Államok más eredményt szeretett volna látni – mondta Joe Biden amerikai alelnök, aki Dublinban tartózkodik. Ugyanakkor tiszteletben tartják a brit népszavazást, és megmarad a régi barátság a két ország között – mondta.

Várhatóan a (közép-európai idő szerinti) kora esti órákban Barack Obama amerikai elnök is nyilatkozatot tesz a népszavazás eredményével kapcsolatban.

Az uniós vezetők mielőbb rövidre zárnák a kérdést

Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, valamint az EU soros elnökségét betöltő Hollandia miniszterelnöke közös közleményben szólította fel Nagy-Britanniát, hogy minél előbb jelentse be kilépési szándékát. „Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát” – írták.

Közölték: az uniós intézmények készen állnak arra, hogy azonnal és zökkenőmentesen elindítsák a kiválási tárgyalásokat. E folyamat lezárultáig az Egyesült Királyság továbbra is teljes jogú EU-tagnak számít, annak minden jogával és kötelezettségével.

A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy az EU-ban maradó országok továbbra is elkötelezettek az egység megőrzése mellett. „Összeköt minket a történelem, a földrajz és a közös érdekek, s ezek alapján fogjuk fejleszteni az együttműködésünket” – írták. (MTI)

Olvasói sztorik