Élő Nagyvilág

A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Az Egyesült Királyságban csütörtökön rendeztek népszavazást az EU-tagságról. Nagy-Britannia ezzel úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Skócia és London zömmel maradáspárti volt, de a vidéki Anglia és Wales a távozás mellett szavazott. David Cameron miniszterelnök lemondott, októberig marad, akkor választanak új miniszterelnököt.

Cameron marad

A brit külügyminiszter kijelentette, hogy David Cameron miniszterelnök marad, nem mond le.

Azt mondta, a kormány dolga az, hogy elfogadja a szavazók döntését és megvédje a gazdaságot. Hozzátette, mindent megtesz, hogy a Nagy-Britanniának a lehető legjobb legyen.

A külügyminiszter szerint a kormányfő világossá tette, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, továbbra is ellátja feladatát.

“Az országnak folytonosságra és stabilitásra van most szüksége” – tette hozzá.

(Metro, MTI)

 

A cseh ellenzék már újratárgyalna

Ma fel kell dolgozni azt a sokkot, hogy Nagy-Britannia a távozás mellett döntött, holnap pedig értelmes módon szembe kell nézni a valósággal, mégpedig a La Manche csatorna mindkét oldalán – reagált a brit EU-népszavazás eredményére Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter.

“Az unió sárga lapot kapott. Erősebb felszólítást a reformokra csak nehezen lehet elképzelni. Amennyiben az EU ezt nem érti meg, azt kockáztatja, hogy pályán kívülre kerül” – véli Martin Stropnicky a Twitteren péntek reggel megjelent bejegyzésében.  “A Brexit nagy tanulságot jelent számunkra. Az EU-nak reformokra van szüksége, hogy a jövőben közösen, s ne pedig külön-külön kelljen szembenéznünk a biztonsági fenyegetésekkel” – olvasható Petr Gazdík, a cseh képviselőház alelnökének szintén a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Csehországnak ki kellene használnia a kialakult helyzetet, és újra kellene tárgyalnia az Európai Unióval kötött szerződését – jelentette ki Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke. “Minimálisan el kell érnünk, hogy kivételt kapjunk az európai menekültügyi és migrációs politika, illetve azon kötelezettség alól, hogy bevezetjük az eurót” – írja nyilatkozatában Petr Fiala. Leszögezte: a Brexit nem a britek hibája, hanem a rossz brüsszeli politika következménye. Az ODS véleménye az EU-ról nagyon közel áll a brit euroszkeptikusok álláspontjához.

“A font esik, Moszkva ünnepel. Az ár magas lesz, és nemcsak pénzben” – írta a Twitteren Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke. “Most mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gyermekeink számára megmentsük a közös Európát. Nehéz harc lesz” – tette hozzá a cseh politikus, akinek pártja egyértelműen EU-párti.

Ha hiányolta Szanyi Tibor véleményét

A szocialista EP-képviselő szerint “drámai”, ami történt, és természetesen David Cameron “öncélú kalandorsága” vezetett ide. Öröm az ürömben, hogy “Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbánt, vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát“ – írta közleményében Szanyi.

Geert Wilders is népszavazást akar Hollandiában

Felkészül Hollandia?

Úgy tűnik, a hollandok erősen euroszkeptikus, iszlám- és bevándorlásellenes fenegyereke vérszemet kapott a Brexit láttán. Geert Wilders szerint a holland emberek  is megérdemelnének egy népszavazást az EU-ról. A szélsőjobbos politikus közleményében azt írja, “a Szabadságpárt következetesen követeli a NExitről szóló referendumot”. Wilders az EenVandaag TV csatorna nemrég közzétett közvélemény-kutatására hivatkozik, mely szerint a hollandok többsége támogatja a népszavazást a kérdésben.

(Politico)

Nem egyik napról a másikra lépnek ki

A lisszaboni szerződés szerint a kilépést elhatározó országnak be kell jelentenie szándékát az Európai Tanácsnak. Erre Cameronnak leghamarabb a jövő héten kedden lesz lehetősége Brüsszelben (a 24.hu a helyszínről tudósít majd a csúcstalálkozóról). Ez után tárgyalások kezdődnek az EU és a brit kormány közt a kilépés részletes szabályairól és a “jövőbeli kapcsolatokról”. A szerződés kétéves átmeneti időt ír elő, vagyis az Egyesült Királyság (ha létezik még ekkor ilyen ország) leghamarabb 2018 nyarán hagyhatja el az Európai Uniót.

Eljött a harag ideje

“Dühös vagyok ma reggel… Minden konzervatív képviselőre és miniszterre, aki befeketítette az EU-t az elmúlt években” – nyilatkozta a BBC-nek Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője.

És akkor nagyjából ez a végeredmény

Sajnos Cornwall és Basingstoke & Deane szavazatszámíit még nem ismerjük, de azért lényegében kihirdethetjük a közel végeredményt: a brit választók 52 százaléka, több mint 17 millió 176 ezer ember arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból. 48 százalék, 15 millió 952 ezer ember maradna. A kilépéspártiak győzelme szoros volt, de végül is meggyőző.

A németek szomorúak

Szomorú nap ez Európa és Nagy-Britannia számára – nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Elmar Brok veterán kereszténydemokrata EP-képviselő szerint pedig figyelmeztetésként kell értékelni a referendumot.

Már fenik a kést Cameronra

“Arra szólítom fel David Cameront, hogy fontolja meg, vajon ő az a személy, aki azt a stabilitást tudja biztosítani, amire az országnak szüksége van!” – nyilatkozta David Jones konzervatív képviselő. A szépen megfogalmazott mondat magyarul azt jelenti: a miniszterelnök mondjon le, mert ő tehet erről az egészről!

A forint is esett a brit kilépéstől

Jelentősen gyengült a forint péntek kora reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben hajnal óta azokra a nem végleges adatokra, hogy a britek többsége az EU-ból történő kilépés mellett döntött, írja az MTI.

Az euró jegyzése a kora hajnali 312,97 forintról 318,16 forintra, a dolláré 273,98 forintról 289,16 forintra, a frank árfolyama pedig 284,39 forintról 296,44 forintra változott pénteken, percekkel reggel 6 óra előtt.  Az euró árfolyama is esett a dollárhoz képest: a hajnali 1,1424 dollárról 1,0915 dollárra.

És a vesztes: Hollandia

Összességében Hollandia 2030-ig a bruttó hazai termék 1,2 százalékát, azaz nagyjából 10 milliárd eurót veszíthet a britek uniós távozásán – írtuk nemrég. Hollandia után Írország, Belgium és Luxemburg lehet a Brexit legnagyobb vesztese. Németországnak is nagyon fog fájni a mai döntése. A német gazdaság akár 45 milliárd eurót is veszíthet 2017 végéig a Brexiten.

Adieu, Grexit, Ditch

A Quartz szerkesztősége megtette azt a szívességet, hogy minden uniós országhoz a Brexit mintájára kitalált egy nevet arra az esetre, ha kilépnének az EU-ból. Íme, a legjobbak:

  • Ausztria: Outsria, Outsterreich (nem rossz, nem rossz)
  • Belgium: Beljump
  • Csehország (Czech Republic): Chech-out
  • Észtország (Estonia): Extonia
  • Franciaország: Frexit, Adieu
  • Görögország: Grexit
  • Olaszország (Italy): Quitaly
  • Hollandia (Netherlands): Neverlands, Ditch
  • Lengyelország (Poland): Noland
  • És akkor Magyarország: Full (nem igazán értjük, miért, szóval várjuk a megfejtéseket)

Aranyba menekítik a pénzt

Párhuzamosan a font összeomlásával és a tőzsdék zuhanásával, két éve nem látott szintre emelkedett az arany ára a nemzetközi piacokon: egy troy unciáért (ez 31,1 gramm) több mint 1326 dollárt kell adni. Ez azt jelenti, hogy sokan menekítik a pénzüket, és a régi, bevált módon próbálják megőrizni az értékét.

No, de hova tűnt David Cameron?!

Lassan vége a szavazatszámlálásnak, egyre biztosabb a kilépéspártiak győzelme. Most mindenki azt várja, hogy előálljon az ember, aki ezt az egészet elindította: David Cameron miniszterelnök. Csakhogy ő hallgat, tegnap este óta egy árva tweetet vagy Facebook-posztot nem láttunk sem tőle, sem a kormány hivatalos csatornáitól, nemhogy nyilatkozott volna. Andy Coulson, ismert brit újságíró és politikai stratéga szerint épp a jövőjén gondolkodik, vagyis a lemondásának módját találja ki. Vezető konzervatív források szerint a távozása “méltóságteljes” lesz, és nem azonnal fog megtörténni.

Olvasói sztorik