Élő Nagyvilág

A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Az Egyesült Királyságban csütörtökön rendeztek népszavazást az EU-tagságról. Nagy-Britannia ezzel úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Skócia és London zömmel maradáspárti volt, de a vidéki Anglia és Wales a távozás mellett szavazott. David Cameron miniszterelnök lemondott, októberig marad, akkor választanak új miniszterelnököt.

Juncker: nem volt szoros szerelmi viszony

Az Európai Bizottság elnöke a német ARD-nek arról beszélt, hogy el akarja kezdeni a tárgyalást Nagy-Britannia kilépéséről, nincs nyomós érv arra, hogy megvárják az októbert, amikor David Cameron távozik a brit kormány éléről.

Jean-Claude Juncker azt mondta: a britek eldöntötték, hogy el akarják hagyni az EU-t, így nincs értelme várni az egyezkedéssel. Kijelentette: az Európai Unió méltányos megközelítést szorgalmaz a tárgyalások során. „Ez nem egy barátságos válás, de nem is volt szoros szerelmi viszony” – jelentette ki.

Obama szerint a brit népszavazás válasz volt

Barack Obama egy pénteki kaliforniai konferencián azt mondta: délelőtt telefonon beszélt David Cameronnal és Angela Merkellel. Egyetértettek abban, hogy gazdasági és pénzügyi szakembereik továbbra is szoros kapcsolatban maradnak, együttműködnek annak érdekében, hogy a gazdasági növekedésre és a pénzügyi stabilitásra összpontosíthassanak.

Obama szerint a brit népszavazás „egyfajta válasz volt a globalizálódás keltette változásokra és kihívásokra”.  Megismételte, hogy a Brexit sem változtat az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges viszonyán. (MTI)

Bakondi György a Brexithez is ért

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki általában menekültügyben szokott elharapózó erőszakot vizionálni az M1-en, most a Brexit kérdésében nyilvánult meg, egyebek mellett azt mondta, “Brüsszelnek nagyobb figyelmet kell fordítania a választók akaratára”.

Jól járhatnak az írek

A külföldi befektetések Írországba csábításáért felelős állami ügynökség vezetője közölte: kapcsolatban állnak azokkal a cégekkel, amelyek azt fontolgatják, hogy elköltöznek Londonból, így az írek nyerhetnek a Brexiten.

Írország most is vonzó a multinacionális vállalatok számára, jelen van például az Apple és a Citigroup is. Az állami ügynökség sikeres munkát végez, az álláshelyek tizede nekik köszönhető. Martin Shannahan elmondta, nem a nulláról indulnak a népszavazási eredmény ismeretében, az elmúlt hónapokban már sok vállalattal tárgyaltak a lehetséges Brexitről. (Reuters)

Cameront az első nap után hazaküldik az EU-csúcsról

Donald Tusk azt mondta, az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján a Brexit után bennmaradó „huszonhetek” informális tanácskozására is sor fog kerülni.

A kétnapos csúcs középpontjában a referendum politikai következményei állnak. Az Európai Tanács elnöke fontosnak tartja, hogy a bennmaradók David Cameronnal, de nélküle is megvitathassák a történteket, és a következő lépéseket. Így kedden 28-an tárgyalnak, szerdán viszont a brit miniszterelnök már nem lesz jelen. (MTI)

Összetart a német, francia, olasz és luxemburgi házelnök

A német házelnök, Norbert Lammert pénteken francia, olasz és luxemburgi kollégájával tanácskozott. Megállapodtak abban, hogy „szorosan kitartanak az Európai Unió történelmi vívmányai mellett”, folytatják az európai integráció érdekében végzett együttműködést, és szorosan egyeztetnek a Nagy-Britannia kilépéséről folyó tárgyalásokon.

Gervais szerint megszívatták a fiatalokat

Ricky Gervais angol színész-humorista azt írja: nem hiszi el, hogy a brit fiataloknak népszavazás kellett ahhoz, hogy megtudják, mennyire utálják őket az öregek.

Ezzel arra reagált, hogy a felmérésekből kiderül: a fiatalabb korosztályok döntő többsége az EU-ban maradást pártolta, az idősebb korosztályok felé haladva viszont egyre többen szavaztak a kilépésre.

Megdöbbentek a brüsszeli britek

A brüsszeli uniós intézményekben dolgozó britek megdöbbentek, düh és keserűség lett úrrá rajtuk – mondta a BBC tudósítója. Sokan sírva fakadtak a hírek hallatán. Az EU azt sürgeti, hogy minél előbb legyenek túl a kilépésen, de nyugtalanságot okoz, hogy David Cameron az utódjára akarja hagyni az erről szóló tárgyalásokat, aki októberig még nem is lép hivatalba. A BBC riportere szerint „az EU többi állama jobban igyekszik, hogy megszabaduljon tőlünk”, mint amennyire a brit vezetők sürgetik a távozást.

A BBC összeszedte a Brexit menetrendjét

Azután, hogy a britek megszavazták a kiválást, az első mező a kétéves átmeneti időszak kezdetét jelzi. Először is az Egyesült Királyság értesíti a döntésről az EU-t, és érvénybe lép az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke. A bennmaradó 27 tagállam összeül megvitatni a kilépést.

2. mező: megkezdődnek a tárgyalások az Egyesült Királyság és az EU között. A tervezet az Európai Tanács elé kerül, melyben a 27 tagállam vezetője vesz részt. A döntést legalább 20 országnak el kell fogadnia (a húsz ország lakosságszámának az EU lakossága 65 százalékát kell kitennie). Ezután az Európai Parlament ratifikálja a döntést.

3. mező: ha másképp nem egyeztek meg, az EU-egyezmények hatálya megszűnik az Egyesült Királyságra nézve.

4. mező: az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

Ha mégis vissza akarnak majd lépni, akkor ugyanúgy kell jelentkezniük, mint bármely más országnak.

BBC
BBC

Tízezrek követelik, hogy London váljon ki az országból

Londoniak tízezrei írtak alá egy petíciót, amely azt követeli, hogy a főváros váljon függetlenné az Egyesült Királyságtól, és csatlakozzon vissza az Európai Unióhoz. Londonban a választók 60 százaléka szavazott a maradásra.

A petíció szövege leszögezi: London nemzetközi város, és Európa szívében akar maradni. „Lássuk be, hogy nem azonos a véleményünk az ország többi részével. Ahelyett, hogy egymás ellen szavazunk minden választáson, kezdeményezzük hivatalosan a válást” – írják.

Sadiq Khan polgármester nyilatkozatban kérte, hogy London a maga nevében, külön is részt vehessen a kiválási tárgyalásokon, mint Skócia és Észak-Írország. (MTI)

A franciák 35 százaléka menne az EU-ból

A franciák 35 százaléka szeretné, ha kilépne az országa az EU-ból, 54 százalék pedig kitart a bennmaradás mellett. Az Odoxa közvélemény-kutató pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya, akik a kilépést pártolják.

A Nemzeti Front szavazótáborában 77 százalék a kilépéspártiak aránya. A pártkötődés nélküliek 61, a jobboldaliak 75, a baloldaliak 76 százaléka szavazna a francia EU-tagság megtartására, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást. (MTI)

A Top Gear sztárja a jövőbe tekint

Jeremy Clarkson, a Top Gear autósműsor volt házigazdája azt írja:

Oké. Legyen 24 óránk a kétségbeesésre és a sóhajtozásra, aztán kössük fel a gatyánkat, és tegyük működőképessé ezt a foszuhanyt.

Ebből nyilván kiderült, hogy Clarkson a bennmaradást támogatta.

Sírt az örömtől az AfD képviselője

A szélsőjobboldali és populista pártok Európa-szerte üdvözölték a brit népszavazás eredményét.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője azt mondta: a brit nép káprázatos leckét adott Európának és a világnak demokráciából. Emlékeztetett: ő is évek óta szorgalmazza a Franciaország kilépéséről szóló népszavazást. Az, amiről néhány hónapja még álmodni sem mert senki, valósággá vált, és mindenkinek világossá teszi: igen, el lehet hagyni az EU-t – mondta Le Pen.

A németországi AfD politikusa, Beatrix von Storch azt mondta, sírt az örömtől, amikor meghallotta az eredményt. A párt vezetője, Frauke Petry pedig azt írta a Twitteren: eljött az idő egy új Európához.

A holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders szerint meg kell tartani a holland kilépésről szóló népszavazást is, amilyen hamar csak lehet. Az Egyesült Királyság töri az utat a jövő és a szabadság felé – mondta.

Az olasz Ötcsillagos Mozgalom azt szorgalmazza, hogy az euróövezeti tagságról írjanak ki népszavazást Olaszországban. (Independent)

Egyelőre még EU-s útlevelük van

Panti Bliss ír drag queen és melegjogi aktivista mesélte el újságíróknak, hogy épp hazaérkezett Londonból a dublini repülőtérre, ahol az egyik útlevélkezelő munkatárs mutatta az irányt: „EU-s útlevelekkel erre jöjjenek”. Némi tanácstalanság után hatalmas nevetésben törtek ki a várakozók, amikor így folytatta: „Az Egyesült Királyságot is beleértve”. (AP)

A brit parlamentnek most már kötelező fontolóra vennie a megismételt népszavazást

Több mint százezren írták alá péntek délutánig azt a petíciót, amely az EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását tűzi ki. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelező fontolóra vennie a petíció vitára bocsátását.

A petíció kiköti, hogy a népszavazáson legalább 60 százalékkal kell nyernie valamelyik oldalnak, 75 százalékos részvétel mellett. Magyar idő szerint délután 6 órakor már több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze, és annyian látogatták a brit parlament petíciós oldalát, hogy egy ideig össze is omlott. (MTI)

A calais-i polgármester már újratárgyaltatna

A calais-i polgármester szerint a francia kormánynak azonnal felül kell vizsgálnia a Le Touquet-egyezményt, amely alapján a Nagy-Britanniába tartó teherautókat és vonatokat brit határőrök vizsgálják át francia területen, a rajtuk megbúvó menedékkérők után kutatva. Natacha Bouchart szerint a megállapodást újra kell tárgyalni. (BBC)

Az ENSZ-főtitkár az együttműködés folytatását reméli

Az ENSZ-főtitkár azt reméli, hogy az Egyesült Királyság és az EU is folytatja az együttműködést a világszervezettel, a Brexit ellenére is.

Ban Ki Mun azt mondta: reméli, hogy az EU partner marad a fejlesztési és humanitárius ügyekben, a béke és biztonság kérdésében, köztük a migráció témájában. Az Egyesült Királyságtól pedig azt várja, hogy folytatja vezető szerepét számos területen, köztük a nemzetközi fejlesztés témakörében.

„Amikor együttműködünk, erősebbek vagyunk” – jegyezte meg a főtitkár.

Iránban most kicsit kárörvendenek

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka azt mondta, a britek megfizetnek a gyarmatosításért és az emberiség elleni bűneikért azzal, hogy kiszavazták magukat az Európai Unióból. Maszúd Dzsazajeri dandártábornok az iráni hadsereg vezérkari főnökének helyettese.

Irán most is fúj Nagy-Britanniára, mert 1953-ban támogatták azt a katonai puccsot, amelynek révén visszakerült az ország élére Mohammed Reza Pahlavi sah. (MTI)

A Munkáspárt ugrásra kész

Nem Thürmer Gyuláék, hanem a valóban fontos ellenzéki erő Nagy-Britanniában. John McDonnell munkáspárti politikus és árnyékkancellár szerint még idén előrehozott választás lesz. A párt készül erre – mondta.

A NATO egysége fontosabb, mint valaha

A NATO-főtitkár azt mondta, tárgyalt a brit védelmi miniszterrel, aki biztosította arról, hogy Nagy-Britannia továbbra is maradéktalanul elkötelezett a katonai szövetségben való részvétel iránt. Jens Stoltenberg szerint a Brexit még inkább megjósolhatatlanná teszi a kilátásokat, és most fontosabb, mint valaha, hogy a NATO erős és egységes legyen. „Előre kell tekintenünk, és meg kell találnunk a legjobb módját, hogyan válaszoljunk a helyzetre” – mondta.

Már szombaton bemutatnak egy tervet a rugalmasabb Európáról

A német és a francia külügyminiszter egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezettel áll elő szombaton, amit az Európai Unió alapító tagjainak fognak bemutatni.

Frank-Walter Steinmeier szerint Európának most iránymutatásra van szüksége, és Németország, valamint Franciaország különösen felelősséggel tartozik ezért. A tervben több teret adnának azoknak a partnerországoknak, akik nem akarják, vagy nem tudják véghezvinni az integráció további lépéseit.

A két külügyminiszter szerint közös kötelesség azon dolgozni, hogy a Brexithez hasonló fejlemény Európa más részén ne történjen. Úgy vélik, a tanácstalanság és tétlenség ugyanolyan keveset használ az EU-nak, mintha úgy tennének, mintha mi sem történt volna.

Gimisek tüntetnek az eredmény miatt

16-17 éves tinédzserek gyűltek össze a Downing Street-en, a miniszterelnöki rezidencia előtt, és a népszavazás eredménye miatt tüntetnek. Tábláikon egyebek mellett ezek az üzenetek szerepelnek: „Hol volt az én szavazatom?”, „Ez a mi jövőnk”, „Ne baszakodjatok a jövőnkkel”, „Kérem, nekünk is lehetne szavunk?”.

Europress
Europress

Többen kifogásolták, hogy tizenhat éves kortól már szinte minden jogot megkapnak, és a skót függetlenségről is 16 éves kortól lehetett szavazni, de a mostani népszavazáson nem szólhattak bele abba a döntésbe, amelynek komoly hatása van a jövőjükre.

„Az, hogy ma itt vagyunk, azt mutatja, hogy van politikai álláspontunk, és tudjuk, hogyan fejezzük ki” – mondta az egyik tiltakozó. Szerinte ha ők is dönthettek volna, más lett volna a népszavazás végkifejlete, mert a 18-35 év közöttiek háromnegyede az EU-ban maradás mellett döntött. (The Guardian)

Donald Trump Skóciában beszélt, és nem verték agyon

Szerinte jó dolog, hogy beszakadt a font árfolyama a kilépés miatt, mert az több üzleti lehetőséget jelent neki, és többen mennek az ottani, most megnyílt, felújított golfparadicsomába.

„Ha a font árfolyama lemegy, több ember jön Turnberrybe, tényleg. Most lement a font, és megnézzük, mi lesz ennek a hatása” – mondta. Szerinte, amikor a font magasan volt, az emberek nem csinálhatták azt, amit akartak, nem költhettek utazásra és egyebekre. „Ezt még senki nem tudja. Öt év múlva látni fogjuk. Lehet, hogy tovább fog tartani, de az biztos, hogy visszavették a függetlenségüket, ami nagyon fontos dolog” – mondta.

Europress
Europress

Hab a tortán, hogy mindezt abban a Skóciában adta elő, ahol az emberek a hátuk közepére nem kívánták a Brexitet, és azt fontolgatják, hogy inkább kilépnek az Egyesült Királyságból, hogy benn maradjanak az EU-ban. (Independent)

Damon Albarn felhívta a lányát, hogy elmondja: sajnálja

Damon Albarn brit zenész, aki a Blurrel vált világhírűvé, egy szíriai szimfonikus zenekarral lépett fel a most zajló Glastonbury fesztiválon. A BBC-nek azt mondta: számára az a nap nagy híre, hogy ötven fantasztikus zenészt el tudtak hozni Damaszkuszból. Hozzátette: a koncertet beárnyékolta, hogy a népszavazáson az EU-ból való kilépés mellett döntöttek a britek.

Europress
Europress

Nagyon szomorú vagyok. Reggel felhívtam a lányomat, és azt mondtam neki: nagyon sajnálom, hogy ez történt, mert a következményeket az ő generációja mindenkinél jobban megszenvedi

– nyilatkozta Albarn. Szerinte a döntés leginkább a brit kormány ellen irányult, amit megért, de csalódott amiatt, hogy veszélyes folyamatok vannak kibontakozóban, és nem szeretné, ha Európa visszatérne az 1930-as évekhez. (BBC)

Olvasói sztorik