Tech

Dugót okoztak a hackerek Moszkvában

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Hatalmas forgalmi dugó alakult ki Moszkvában, miután az orosz Yandex Taxi nevű fuvarmegosztó alkalmazást kihasználva hackerek rengeteg taxit csődítettek egyszerre ugyanarra a helyre. Bár az orosz fővárosban eddig sem voltak ismeretlenek a forgalmi fennakadások – Moszkva tavaly a második volt dugók tekintetében világszerte -, a mostani akció egy órára megbénította a városi forgalmat – írja a Verge.

A szeptember elsejei eseményekről rengeteg videó készült, amelyek gyorsan ellepték a közösségi oldalakat. Polina Pestova, a Yandex szóvivője szerint a támadók úgy okoztak fennakadást, hogy tömeges megrendeléseket küldtek ki sofőrjeiknek Fili régió ugyanazon pontjára. Kiemelték: a hasonló támadások észlelésére és megelőzésére szolgáló algoritmuson már javítottak, hogy a jövőben megelőzzék az ilyen incidenseket.

A Yandex egyelőre nem erősítette meg, hogy ki hajtotta végre a támadást. A közismert Anonymous hacker-aktivista csoport azonban a Twitteren vállalta a felelősséget a Yandex elleni támadásért. Mint írják, az akcióban az IT Army of Ukraine elnevezésű hackercsoport is részt vett, amelyet egyébként korábban Mykhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes segített megalakítani.

Nem ez az első alkalom, hogy az Anonymous Oroszország ellen hajt végre hackertámadást. Az év elején a csoport kiberháborút hirdetett Oroszország ellen, később pedig sikerült átvennie az irányítást orosz tévécsatornák felett, melyet kihasználva a törvények szerint illegális, háborúról készült felvételeket vetítettek a nézőknek. A hacker-aktivista csoportosulás azóta az orosz kormányzati szervekhez és nagyvállalatokhoz tartozó adathalmazokat és több terabájtnyi e-mailt szivárogtatott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik