Tech

Ezért kapcsolja ki mindig a Bluetooth-t, ha nem használja

Getty Images
Getty Images

Napjainkban szinte már minden elektronikai eszköz rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, amely lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással párosítsuk bármilyen eszközünket, legyen az egy táblagép, laptop, hangszóró, vagy vezeték nélküli fülhallgató. A technológia gyors és kényelmes, ezért rendkívül elterjedt, azonban a gyakori használat miatt sokan egyáltalán nem is kapcsolják ki a funkciót. Ez azonban komoly biztonsági kockázatot is jelenthet – írja a SlashGear.

Ha egyszer párosítjuk Androidos okostelefonunkat valamilyen kütyüvel, a következő alkalommal automatikusan újra fog csatlakozni – feltéve, ha bekapcsolva hagytuk a funkciót. Ez különösen komfortos lehet, ha gyorsan szeretnénk használni egy vezeték nélküli fejhallgatót vagy az autóval történő elindulás előtt csatlakoztatnánk a telefonunkat a hangrendszerhez. Ám a kényelem kockázatot is jelent, ugyanis ezáltal nyitva hagyjuk a kaput a digitális betolakodók előtt.

Ezt kihasználva könnyedén telepíthetnek rosszindulatú szoftvereket, sőt akár megfigyelőszoftvereket is a készülékünkre, anélkül hogy bármit is érzékelnénk ebből.

A technológia fő sebezhetősége a természetéből fakad, vagyis abból, hogy a készülékek egymás hatósugarában felfedezik egymást. A Bluetooth-kompatibilis eszköz olyan jelet küld, amelyet az adott távolságon – nagyjából 10 méteren – belül lévő többi eszköz érzékel. Azáltal, hogy ilyen könnyen felfedezhető egy készülék, sebezhetővé válik. Egy hacker ugyanis a metrón utazva könnyedén rá tud csatlakozni a készülékünkre, akár a felhasználó engedélye nélkül is, de az is megtörténhet, hogy olyan kapcsolati kérések sorát küldi a mobilunkra, amelyek átmenetileg megbénítják az eszközt.

Másra is felhasználhatják azonban a Bluetooth által megszerzett adatokat. A New York Times cikke szerint egyes szupermarketek, mint például a Walmart és a Target, a technológiát a vásárlók nyomon követésére is bevethetik az üzleten belül.

Az így megszerzett adatokat pedig később a vevő beleegyezése nélkül adhatják el harmadik félnek.

A Bluetooth-szal kapcsolatos félelmek időről-időre megjelennek: Kamala Harris amerikai alelnök a Politico szerint például szigorúan csak vezetékes fülhallgatót használ, hogy elkerülje az esetleges hasonló visszaéléseket. Ennyire azonban nem kell végletekben gondolkodni, a biztonságunk megőrzése érdekében az is elég, ha akkor kapcsoljuk csak be a funkciót, amikor tényleg használni akarjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik