Tech

Meghackelték az orosz Gazprom egyik oldalát

Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP
Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP

A Gazprom Neft, az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom olajágazatának honlapja szerdán elérhetetlenné vált – írja a Reuters. Úgy tűnik, ukrán hackertámadás okozhatta a kiesést, ami a cikk megírásának pillanatában még nem állt helyre.

A weboldal összeomlása előtt röviden mutatott egy nyilatkozatot, amely állítólag a Gazprom vezérigazgatójától, Alekszej Millertől, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségesétől származik. Miller a múlt hónapban arra buzdította a gázóriás 500 000 alkalmazottját, hogy gyűljenek össze Putyin körül, hogy megőrizzék Oroszországot nagyhatalomként a külföldi ellenségekkel szemben. A neki tulajdonított nyilatkozat viszont látszólag arról ad tanúbizonyságot, hogy a vezérigazgató kritikus megjegyzéseket tett Oroszország azon döntésével kapcsolatban, hogy lerohanja Ukrajnát.

A weboldal ezt követően hamarosan leállt.

„Az oldalon április 6-án reggel közzétett információ nem igaz, és nem kezelendő a cég képviselőinek vagy részvényeseinek hivatalos nyilatkozataként” – közölte a Gazprom Neft. A Gazprom szóvivője ostobaságnak minősítette a weboldalon megjelent kijelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik