Filéző

Pesti István: Nem attól lesz hiteles egy séf, hogy sokat szerepel a tévében

A Filéző podcast vendége Pesti István, az ősszel két Michelin-csillaggal kitüntetett, a 2023-as Dining Guide gálán pedig az év éttermének választott Platán Gourmet konyhafőnöke volt. Miért épp Tatán vágott bele nyolc éve a vidéki gasztronómia felfuttatásába? Megerősítést adnak neki, vagy inkább nyomást helyeznek rá az elismerések? Milyen veszélyei vannak a séfek celebbé válásának? Merre kéne tartania a magyar konyhának? És miért fanyalgunk még mindig a fine diningon, ha egyszer a Ferrarit is tudjuk csodálni?

Egységben az erő

Pont arról szeretnék mindig beszélni, hogy ne legyen budapesti és vidéki vendéglátás, legyen inkább közös magyar gasztronómia. Akkor leszünk jók, ha lehet egységben gondolkodni. Mert az sem volt jó, amikor fejnehéz volt az egész történet, és Budapestre koncentrálódott minden. Ez valamennyire még mindig jellemző a külföldi turisták tekintetében, a vidéki helyekre inkább a magyar vendégek nyitottak jobban.

Miért épp Tata?

Sokszor felmerült, hogy miért Tatát választottam, mert nyilván adott a szép hely. De én nem ezért mentem oda, hanem a kertészet miatt, ami a mai napig működik, hálaistennek. Ez volt az első hívószó, hogy lehet-e saját kertészetünk, ahol szakmailag jobban bele tudunk folyni az egész folyamatba. Aztán az ember rácsodálkozik, hogy ja, még a környék is szép. Mivel gyerekkoromból ismerem Tatát, ez nekem nem volt meglepetés, de nem is ez volt a fő szempont.

A főzés Ferrarija

Nem mondjuk a Ferrarira sem azt, hogy az nem autó, mert nem lehet vele bútort szállítani vagy szántani. Tudjuk, hogy nem fogunk Ferrarit venni, de közben tudjuk azt is, hogy jó autó. A fine dining kicsit olyan, mint a Ferrari: lehet, hogy nem jutunk el oda minden nap, és lehet, hogy nem is kell szeretnie mindenkinek, de jó, ha értjük azt, hogy mit képvisel, és komoly minőség áll mögötte.

Celebséfek vs. hitelesség

Vannak ma olyan celebséfek, akik azért nem biztos, hogy valós teljesítményt tudnak felmutatni. Egyrészt nem látok mögötte annyi értéket, mint amennyi reklámérték van köré rakva. (…) Munka nélkül nem lehet várni eredményeket, sikereket. Nagyon rossz üzenet, ha azt mondjuk, hogyha valaki eleget szerepel a tévében, az elég, hogy hitelessé váljon, mint szakember. Hitelességet csak a minőséggel lehet elérni, a minőséget pedig kemény munkával lehet elérni.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik