Filéző

Papírtányéron is lehet gourmet fogásokat felszolgálni

A Filéző podcast vendége Nemes Richárd, a 11 éve indult Gourmet fesztivál főszervezője volt, akivel beszéltünk többek között arról, hogyan vetkőzte le a manírokat a magyar gasztronómia, mit hozott be a színtérre az új generáció, és miért jó, hogy a csúcséttermek egyre bátrabban nyúlnak hozzá a tradicionális, iskolai menzáról ismert fogásokhoz is.

Lazák, vagányak és sikeresek

A tavalyi Gourmet fesztiválon – ami elég jó visszatérés volt a kétéves kihagyás után – egyszerűen nagyon látszott az, hogy felnőtt egy újabb generáció. Azért mondom, hogy újabb, mert hajlamosak vagyunk a magyar gasztroforradalomban az új generációt azokkal azonosítani, akik lassan már inkább negyven fölött lesznek. Őket meghaladva most már jönnek újabb fiatalok, és ez nagyon látszott a tavalyi Gourmet-n, hogy lazák vagányak és sikeresek is. (…) Ősszel el is döntöttük, hogy az idei téma legyen ez, az új generáció.

A legnagyobb félelmek nem váltak valóra

Részben az elszálló munkaerő- és energiaárak miatt a rendezvényszervezői piac sem könnyű, főleg, ha a gasztronómiára és olyan szereplőkre koncentrál, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak. De az a félelmünk azért nem igazolódott be, amit ősszel láttunk, hogy, úristen, itt tavasszal bezár majd az éttermek fele. Ez nem így lett – hálaistennek.

Nem a porcelán a lényeg

Nagyon örülök annak a trendnek, hogy egyre inkább manírmentes a magyar gasztronómia. Korábbi munkám miatt sokat utaztam, nagyon sok étteremben és fesztiválon jártam külföldön, és mindig irigykedve néztem, hogy egy Michelin-csillagos étterem simán kitelepült egy cirkuszi sátorba. Nem az volt a lényeg, hogy milyen evőeszköz, porcelántányér és szalvéta van, hanem az, hogy az étel, ami rákerül a papírtányérra, penge és kompromisszummentes legyen. Emlékszem azokra az időkre, amikor még fűznünk kellett a csillagos éttermeket, hogy jöjjenek ki, mert sokszor azt mondták, hogy »á, itt papírtányér van, és nem lehet rendesen leülni«. Ezek azok a díszletek, amik nélkül teljesen jól tud működni komolyabb kompromisszumok nélkül is, hogy megmutassuk a fine diningot is. (…) Van egy jó értelemben vett lazaság, ami nem a minőség rovására megy.

Egyik napról a másikra

Egy külön műsor témája lehetne, hogy áll ma, hogy az emberek étterembe járnak. A koncentrálódó tőke miatt van egy olyan réteg, amely fenntart egy top 100 éttermet Magyarországon, de akik nem tudnak működő formátumot találni, azok nagyon nagy bajban vannak. Illetve az elmúlt évek megmutatták, mi van, ha ebből egyik napról a másikra kivonjuk a külföldieket.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik