Filéző

A végleg bezáró Olimpia étterem vezetője szerint kőkemény változásokra lenne szükség a vendéglátásban

Nincs esély a folytatásra, Olimpia étterem már sose lesz ebben a formában – mondta a Filéző podcast eheti adásában Ádám Csaba, aki csaknem kilenc éve üzemelteti a legendás Alpár Ignác utcai vendéglátóhelyet. A beszélgetésből kiderülnek a döntés okai, az étterem iránti robbanásszerű érdeklődés veszélyei, valamint az, hogy tényleg elhagyja-e a szakmát, és hogy milyen világnézeti döntés vezetett oda, hogy a húsmentes étkezés irányába fordult.

Pár hete derült ki, hogy december 31-ével megszűnik az Olimpia étterem. Ádám Csaba elmesélte, hogy nem voltak felkészülve a foglalási lázra, ami a hírt követően rájuk zúdult. Ezt két számmal érzékeltette: amikor a tavaszi lezárások feloldásakor az elsők között nyitottak meg, az szintén kapott némi hírverést, ám első este így is csak két fő jött hozzájuk vacsorázni. Ehhez képest a bezárás hírére három nap alatt 1612 email érkezett be, és hosszú várólisták vannak.

Belehalni a szeretetbe

Nagyon szívmelengető, hogy mennyi szeretet árad felénk, és a vendégeink 99 százaléka meg akarja menteni az Olimpiát. Egészen elképesztő felajánlásokat kaptunk, csak hogy folytassuk. Ugyanakkor ennek az érdeklődésnek a kezelésére nem vagyunk felkészülve. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy kezdünk kicsit belehalni a szeretetbe.

Nem tudja, mi lesz

Mikor megkérdezik, mit fog csinálni, őszintén felelem, hogy nem tudom. (…) Ha a sors úgy hozza, hogy el kell hagynom a szakmát, hogy megéljek és eltartsam a családomat, akkor az is előfordulhat. De nincs erre konkrét, kikristályosodott szándék a részemről.

A régi kerékvágás

Napjainkban közhelyszerűvé vált az a kérdés, hogy mikor kerülünk már vissza a régi kerékvágásba, mikor kapjuk vissza a régi életünket. Én azt gondolom, hogy a legrosszabb, ami történhet velünk, ha visszakerülünk a régi kerékvágásba. A vendéglátásban és azon kívül is komoly paradigmaváltásra van szükség. (…) Mi például egy pici, 28 fős étterem vagyunk, és egy hétfogásos vacsora után közel 400 tányért mosogatunk el. Szerintem ezt a fajta arroganciát nem lehet megengedni a folytatásban. Muszáj tudatosabbá válnunk, vendéglátóként és vendégként egyaránt.

A teremtés koronája

A pandémia kicsit olyan, mint a gazda, ami szobatisztaságra akarja nevelni a kutyáját azzal, hogy belenyomja az orrát a piszkába. Azt látom, hogy az univerzum, a helyzet, a sors nyomja bele a saját szarunkba az orrunkat, viszont a teremtés koronája egy egészen ostoba lény.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik