Nagyvilág

Pszichiáter: ugyanolyan veszélyes a norvég tömeggyilkos, mint egy évtizede volt

Ole Berg-Rusten / NTB / AFP
Ole Berg-Rusten / NTB / AFP

Ugyanolyan valószínűséggel követne el erőszakos bűncselekményeket Anders Behring Breivik, mint egy évtizeddel ezelőtt, erről beszélt a norvég tömeggyilkos feltételes szabadlábra helyezéséről szóló tárgyaláson egy pszichiáter, írja a Reuters.

Az extrém szélsőjobbos Breivik 2011 júliusában hajtotta végre Norvégia egyik legbrutálisabb mészárlását. Oslóban nyolc emberrel végzett egy autóba rejtett pokolgéppel, majd további 69 embert, főként tinédzsereket lőtt agyon a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában egy szigeten.

Kapcsolódó
„Egy pillanatra megsüketültem a bal fülemre, a golyó tíz centivel húzhatott el mellette” – tíz éve történt az utoyai mészárlás
A terrortámadás egyik túlélője elmesélte, mi történt vele és az országával az elmúlt évtizedben, és miként kellene harcolni a szélsőségek ellen.

A 42 éves neonáci férfit 21 év börtönbüntetésre ítélték, ami a legsúlyosabb kiszabható bírság Norvégiában. Ez később határozatlan ideig meghosszabbítható, ha az elítélt továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Ugyanakkor tíz év után neki van lehetősége kérelmezni a feltételes szabadlábra helyezését, amivel Breivik élt is.

Randi Rosenqvist pszichiáter ugyanakkor a szerdai meghallgatásán arról beszélt a bíróságon,

véleményem szerint semmivel nem csökkent annak az esélye, hogy erőszakos bűncselekményeket kövessen el azóta, hogy 2012-2013-ban megírtam az első elemzésemet róla.

Hozzátette, az elmúlt egy évtizedben többször is értékelte Breivik magatartását, de ő elutasította a terápiát valamennyiszer.

Oeystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje közölte, védence bízik a szabadlábra helyezésében.

Breivik még kedden arról beszélt, a jobboldali szélsőségesek felelősek a tetteiért, szerinte átmosták az agyát, hogy véghez vigye ezeket a támadásokat. Ezzel együtt is náci karlendítéssel érkezett meg a bíróságra, és közölte, továbbra is harcolna a szocialista dominancia ellen, de békés eszközökkel.

Hulda Karlsdottir főügyész azt mondta, Breivik kétórás meghallgatása pontosan elárulja, miért kell rács mögött tartani.

A tárgyalássorozat maximum négy napig tart és várhatóan egy héttel később meg is születik az ítélet.

Kapcsolódó
A film, ami a Breivik-mészárlás közepébe lök mindnyájunkat
Az Utoya, július 22. egy hatalmas gyomrossal emlékeztet Norvégia történetének legsúlyosabb terrormerényletére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik