Élő Nagyvilág

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

  • Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első eredmények az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is.
  • Donald Trump ezután lényegében bejelentette a győzelmét, csakhogy a demokrata Joe Biden kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal.
  • A republikánus elnök ezután arról beszélt, hogy elcsalják a választást, de a sajtótájékoztatójáról több tévétársaság egyszerűen elkapcsolt.
  • A pennsylvaniai eredmények alapján az amerikai sajtó már tényként kezeli, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, mivel az állam elhódításával a győzelemhez szükséges 270 helyett már 273 elektora lett. Ezután győztesnek hirdették ki Nevadában is, így elektorainak száma 279-re nőtt, de vezet Georgiában és Arizonában is, ahol még mindig számolják a szavazatokat.
  • Trumphoz közeli források szerint nem várható, hogy az elnök egyhamar elismeri a vereségét, pedig már a veje és a felesége is ezt kérte tőle. A hivatalban lévő elnök továbbra is arról beszél, hogy ő győzött.
  • Vasárnap délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez.

Élő közvetítésünk a végéhez ért

Szűk egy hét telt el az amerikai elnökválasztás kezdete óta, és mostanra már tudjuk, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok új elnöke.

Élő közvetítésünket ezen a ponton lezárjuk, de természetesen a fejleményekről folyamatosan beszámolunk oldalunkon. Merthogy történések biztosan lesznek még, elég ha csak arra gondolunk, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét.

Köszönjük az eddigi figyelmet és tartsanak továbbra is velünk. Legfrissebb cikkeinket a címlapunkon megtalálja.

Joe Biden és felesége a Balatonra jött nászútra 1977-ben

Joe Biden, az Egyesült Államok új elnök 1977-ben Magyarországon járt feleségével. A nászút Jill Bidennel a Balaton partjára vezetett. A Népszava Charles Gatival, a Johns Hopkins Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Iskolájának professzorával készített interjúja szerint a Magyarországról származó Tom Lantos képviselő javaslatára választották a Balatont. Lantos Biden irodájánál kezdte politikai pályafutását.

A 444.hu szerint Biden amerikai szenátor látogatásáról az 1977. augusztus 11-ei Népszabadság is beszámolt. A lap rövid cikkéből kitűnik, akkor is sokan akartak találkozni vele. Huszár István, a Minisztertanács elnökhelyettese is fogadta.

Az amerikai gazdasági élet szereplői békés hatalomátadást sürgetnek

Eljött az idő, hogy összefogjunk

– idézte Jamie Dimont a JPMorgan Chase bankház vezetőjét az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Az MTI szerint Dimon hangsúlyozta:

Muszáj tiszteletben tartanunk az amerikai elnökválasztás eredményeit, és mint azt minden választásnál tesszük, elismerni a választók döntését, és támogatni a békés hatalomátadást” – fogalmazott az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankjának vezérigazgatója.

Jay Timmons, a Termelők Országos Szövetségének vezetője, szintén az NPR kérdésére leszögezte: az amerikai nép hallatta hangját, és olyan vezetőt választott, aki a kampányában a gyógyulásról és a kétpárti együttműködésről beszélt. Hozzáfűzte: abból a tényből, hogy a Republikánus Párt jelentős számú szavazatot szerzett, az tűnik ki, hogy az amerikaiak egyik párt esetében sem azok szélsőséges politikai elkepzeléseire kiváncsiak, hanem az okos, stabil es megoldas-központú kormányzás lehetőségét keresik.

A szervezet vezetője versenyképes adó-, és szabályozórendszer kialakítására, infrastrukturális beruházásokra és átfogó bevándorlási reformra szólított fel.

Tom Donohue, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának vezetője azt emelte ki, hogy “az amerikaiak történelmi léptékben mérve rengetegen szavaztak, és fontos a választási folyamat lezárása minden egyes szavazat teljes megszámlálásával és a viták megoldásával”.

Az elsősorban a gazdasági lehetőségek bővítésével foglalkozó Business Roundtable (Üzleti Kerekasztal) nevű nonprofit szervezet közleményt adott ki. Ebben leszögezte:

miközben tiszteletben tartjuk a Trump-kampánytörzs jogát a szavazatok újraszámlálására, a feltételezett és bizonyítható választási szabálytalanságok kivizsgáltatására és a legitim jogi orvoslatok lehetőségeinek kimerítésére, nincs jele annak, hogy ezek az eljárások megváltoztatnák a választás eredményét.

Jason Oxman, a technológiai kereskedelmi szövetség vezérigazgatója közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés hatalomátadás büszke amerikai hagyományának folytatódnia kell.

George W. Bush is gratulált Bidennek

George W. Bush volt amerikai elnök is gratulált Joe Bidennek a megválasztásához.

A Guardian cikke szerint Bush megköszönte a hazafias győzelmi beszédet Bidennek, és egyúttal felhívta Kamala Harris leendő alelnököt is, hogy neki is gratuláljon.

Bár vannak politikai nézeteltéréseink, tudom, hogy Jog Biden egy jó ember, akinek megadatott a lehetőség, hogy vezesse és egyesítse az országunkat. Demokrata jelöltként választották meg, de minden amerikai nevében fog kormányozni. Ugyanazt ajánlottam fel számára, mint Trumpnak és Obamának: imádkozom a sikereiért és segítek ebben, ahogy csak tudok

– mondta Bush.

Arról is beszélt, Trumpnak megvan a lehetősége, hogy jogi lépéseket tegyen és újraszámlálást kérjen, de hozzátette, hogy az amerikai szavazók biztosak lehetnek benne, hogy a voksolás igazságos volt, a végeredmény pedig egyértelmű.

Már felesége is azt kéri Trumptól, ismerje el a vereségét

Melania Trump first lady is csatlakozott ahhoz a belsős csapathoz, akik szerint eljött az ideje, hogy Donald Trump beismerje a választási vereségét, közölték a családhoz közelálló források a CNN-nek.

Bár az elnök felesége egyszer sem kommentálta a nyilvánosság előtt a választási eseményeket, házon belül megosztotta róla a gondolatait.

Mint arról korábban írtunk, Donald Trump veje, Jared Kushner is megkérte már a republikánus jelöltet, ne küzdjön tovább a győzelemért, mert veszített. Néhány nappal korábban, amikor elkezdett kirajzolódni a végeredményt, Trump stábjában állítólag komoly fejfájást okozott, ki mondja el neki, hogy veszíteni fog.

Így áll a négy állam, ahol még nem hirdettek eredményt

Pennsylvania megnyerésével Joe Biden átlépte a győzelemhez szükséges 270-es küszöböt, majd nem sokkal később Nevadában is biztossá vált a sikere, így 279 elektori szavazattal már biztosan ő az Egyesült Államok új elnöke.

Ezzel együtt négy államban még mindig nyitott a kérdést, mutatjuk, ezeken a helyeken hogy áll a két jelölt jelenleg.

  • Arizonában 97 százalékos feldolgozottságnál Biden 18610 szavazattal vezet.
  • Georgia államban szintén Bidennél az előny 99 százalékos feldolgozottságnál, az új elnök 10196 vokssal van Trump előtt. Itt biztosan újraszámolják majd a szavazatokat, úgyhogy egy jó darabig nem lesz hivatalos végeredmény.
  • Észak-Karolinában jelentős az előnye Trumpnak, 98 százalékos feldolgozottság mellett 75407 vokssal megy, de még egyetlen hírügynökség sem adta neki az államot.
  • Alaszkában 56 százalékos feldolgozottságnál 51382 szavazattal vezet Trump, de mivel rengeteg voksot még nem számoltak össze, nem jelenthető ki a győzelme.

Putyin nagyon csendben van

Vlagyimir Putyin egyelőre nem gratulált az amerikai elnökválasztás győztesének. A Kreml szintén csendben nézi az eseményeket.

Ugyanakkor Dmitrij Kiselev, az orosz állami televízió egyik legismertebb és legmegosztóbb hírolvasója arról beszélt,

az amerikai választási rendszer archaikus, mint egy dinoszaurusz, és nem nevezném demokratikusnak. Trump elnök a demokraták csalására beszél, szerinte különböző módszerekkel elvették tőle a győzelmet.

Kiselev arról nem ejtett szót, hogy Trumpnak semmilyen bizonyítéka nincs a vádjaira.

Egy amerikai szavazó élőben trollkodta szét a francia tévétársaság bejelentkezését

Ünneplő tömeg vonult utcára több amerikai városban is szombaton, miután kiderült, hogy Joe Biden megnyerte az elnökválasztást.

A francia BFM TV washingtoni riportere épp helyzetjelentést szeretett volna adni a történésekről, amikor egy férfi odalépett hozzá és elkezdett poénkodni.

Voltam már Franciaországban, csodálatos

– fogalmazott, majd elkezdett erőltetett francia akcentussal mindenki által ismert francia kifejezéseket ismételgetni, mint például az omelette du fromage.

Ezt pedig már a munkáját végző riporter sem bírta nevetés nélkül.

A Twitterre feltöltött jelenetsor eddig 6.5 millió megtekintésnél jár.

Az amerikai elnökválasztás számokban

A Reuters összeállított egy listát az amerikai elnökválasztás legfontosabb számadatairól, amit alább olvashatnak:

  • 65 millió – A koronavírus-krízis miatt ennyien szavaztak levélben, ami közel a fele az összes voksolónak
  • 58 % – A fehér férfi választók 58 százaléka szavazott Trumpra idén, de ezt a kulcsfontosságú politikai bázist még így is kevésbé tudta megfogni, mint négy évvel korábban.
  • 2 millió – Négy évvel ezelőtthöz viszonyítva Trump kétmillióval több szavazatot kapott azokban a megyékben, amiket a leginkább sújt a koronavírus-járvány
  • 42-7 – Elsőre egy NFL-meccs végeredményének tűnik, de valójában ezzel mérhető leginkább, hogyan változott a politikai térkép 2016 óta. Biden 42 olyan megyében győzött, ahol Trump nyert négy évvel korábban, míg az elnök csak hét helyen tudott fordítani az előző elnökválasztáshoz képest.
  • 7 – Trump csak 7 százalékkal kapott ki a demokrata fellegvárnak számító Miami-Dade megyében Floridában, amit négy éve 29 százalékponttal bukott el. Az elnök rengeteg voksot nyert a latin szavazóktól, szocializmus-ellenes retorikája főleg a kubai-amerikai és a venezuelai-amerikai álllgároknál találtak be.
  • 92/70 – Ezek voltak a legnagyobb arányú különbségek a választáson. Biden a demokrata bástyának vélt DC-ben, Trump pedig Wyomingban aratott elsöprő győzelmet, de ezek csak három-három elektori szavazatot jelentettek nekik.
  • 2 – Trump kapta a valaha volt második legtöbb voksot az amerikai elnökválasztások történetében. Az első ezen a listán Joe Biden.
  • 0 – Ennyiszer ismerte el elnökválasztási vereségét Donald Trump. Ügyvédei jogi lépéseket készítenek éppen elő.

Hogy tarthatott ilyen sokáig az elnökválasztás?

Sokan, ideértve Donald Trumpot és Orbán Viktor propaganda-szekcióját is, csalást sejtenek a mostani események mögött. Sokan mások pedig egyszerűen nem értik, hogy mi az Isten történt Amerikában, miért tartott ennyi ideig a számolgatás, és miért vezetett először Donald Trump, hogy aztán beelőzze Joe Biden, aki immár hivatalosan is az Egyesült Államok 46. megválasztott elnöke lett.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, fontos tudnunk: az történt, aminek történnie kellett. Ez nem meglepetés, nem újdonság, a józan elemzők nagy része végig erre készült. Bővebben itt:

Mégis mi volt ez pontosan, amit az amerikaiak választás néven műveltek?
Valójában se nem csalták el, se nem volt gyanús. Minden pontosan úgy történt, ahogy hónapok óta várták, ráadásul valójában a Republikánus Párt is jól jött ki belőle. Bidennek négy nagyon nehéz éve lesz.

Áder erősíteni akarja a baráti kapcsolatot az USA-val

Orbán Viktor után Áder János köztársasági elnök is gratulált Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek: felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt.

A gratuláló levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez, Áder arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Hozzátette, hogy Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni.

A köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra, csakúgy, mint a világ többi országára, nehéz időszak vár. A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat.  Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről. Áder hangsúlyozta, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség

Meggyőződése – írta –, hogy a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.

Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához,

írta Orbán Viktor.

Szerb elnök: Jobb lett volna Trump győzelme

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki – közölte a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint. Ugyanakkor úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait.

Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni,

fogalmazott Aleksandar Vucic az MTI szerint. Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie.

Íme egy kép arról, ahogy Trump ügyvédje egy parkolóban tart sajtótájékoztatót

Donald Trump kampánycsapata továbbra is azt hangoztatja, hogy választási csalás történt, annak ellenére, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem tudtak bemutatni. Mindenesetre szombaton Trump a Twitteren jelentette be, hogy ügyvédei , élükön Rudy Giulianival, sajtótájékoztatót tartanak Philadelphiában, a Four Seasonsben, ami egy szállodalánc neve. Gyorsan kiderült azonban, hogy valójában egy egészen más helyszínről van szó: a Four Seasons Landscape nevű kertészeti cégről, pontosabban annak parkolójáról:

Rudy Giuliani beszél a parkolóban. Fotó: Chris McGrath/Getty Images/AFP

Egy csomó vezető politikus gratulált már Bidennek és Harrisnek

Íme egy lista azokból a vezető politikusokból, akik már gratuláltak az USA megválasztott elnökének és alelnökének:

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
  • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök
  • Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő
  • Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök
  • Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
  • Alexander de Croo belga kormányfő
  • Szuga Josihide japán miniszterelnök
  • Caj Jing-ven tajvani elnök
  • Barhám Száleh iraki elnök
  • Sebastian Kurz osztrák kancellár
  • Andrzej Duda lengyel elnök
  • Igor Matovic szlovák kormányfő
  • Andrej Babis cseh miniszterelnök

Orbán Viktor nincs közöttük.

Két győzelem még jut Trumpnak is

Egy ideig még eltart, amíg minden államban összeszámolják az összes szavazatot, de a számítások alapján már lehet sejteni, hogy hol ki lesz a győztes. Arizonában közel 19 ezer, Georgiában 9 ezer szavazattal vezet Biden, viszont Észak-Karolinában és Alaszkában Trump győzhet. Előbbi államban 75 ezer, utóbbiban több mint 51 ezer a leköszönő elnök előnye, és ugyan Alaszkában csak 47 százalékos a feldolgozottság, mivel hagyományosan republikánus államról van szó, meglepetés nem várható. Trumpnak ezzel 232 elektori szavazata lesz.

A veje próbálja rávenni Trumpot, hogy ismerje el a vereséget

Kaitlan Collins, a CNN fehér házi tudósítója két forrásra hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy Jared Kushner, Donald Trump veje és egyik főtanácsadója megpróbálta rávenni az elnököt, hogy ismerje el a választási vereséget. Trump hivatalosan nem ismerte el az eredményt, a kampánycsapata pedig továbbra arról beszél, hogy csalás történt, de állításaikat eddig semmivel sem tudták alátámasztani.

Harris: A demokrácia nem egy állapot, hanem egy cselekvés

Szombat éjjel Kamala Harris, az USA megválasztott alelnöke is elmondta győzelmi beszédét. Az első nő, első fekete és első dél-ázsiai származású személy, aki betöltheti ezt a posztot, beszédében a nemrég elhunyt John Lewis képviselőt idézte:

A demokrácia nem egy állapot, hanem egy cselekvés.

Harris köszönetet mondott minden olyan nőnek, akik elérték, hogy a nők is választójogot szerezzenek, akik sok mindent feláldoztak azért, mindenki egyenlő legyen. Kiemelte édesanyját, Shyamala Gopalan Harris, aki 19 évesen költözött Indiából az Egyesült Államokba.

Lehet, hogy én vagyok az első nő ebben a pozícióban, de nem az utolsó.

A szenátor Joe Bidenhez hasonlóan arról beszélt, hogy mindenkiért dolgozni fog, nem csak azokért, akik rászavaztak, és a programja főbb pontjaként a koronavírus, a rendszerszintű rasszizmus és a klímaválság elleni küzdelmet jelölte meg.

Az út nem lesz könnyű, de Amerika, Joe és én készen állunk.

Joe Biden elmondta győzelmi beszédét

Magyar idő szerint hajnali két órakor megtartotta győzelmi beszédét Joe Biden, az USA megválasztott elnöke, aki beszédének elején emlékeztetett rá, hogy soha ennyien nem szavaztak amerikai elnökjelöltre: 74 millió szavazatot kapott és ez még nem is a végeredmény.

Megfogadom, hogy olyan elnök leszek, aki nem szétválaszt, hanem összeköt.

Biden kijelentette, hogy azért akart elnök lenni, hogy helyrehozza Amerika lelkét, hogy újraépítse a nemzet támaszát, a középosztályt, és helyreállítsa az USA megbecsülését a világban.

A korábbi alelnök beszédében köszönetet mondott feleségének, Jill Bidennek, és emlékeztetett arra, hogy alelnöke, Kamala Harris lesz az első nő, az első fekete, és az első dél-ázsiai származású amerikai, aki betöltheti ezt a posztot. Ugyancsak köszönetet mondott a kampánystábnak és az önkénteseknek, és megszólította azokat is, akik Donald Trumpra szavaztak: „megértem a csalódottságukat, én is elvesztettem már jó pár választást”.

A demokrata politikus szerint itt az ideje, hogy „esélyt adjunk egymásnak”, hogy „lejjebb tekerjük a hőmérsékletet”, és hogy „újra meglássuk és meghallgassuk egymást”.

A Biblia azt mondja nekünk, hogy mindennek megvan az ideje: az építkezésnek, az aratásnak, a vetésnek, és a gyógyulásnak. Itt az ideje, hogy Amerikát meggyógyítsuk.

A fejlődéshez abba kell hagyni azt a gyakorlatot, hogy az ellenfeleinket ellenségként kezeljük, tette hozzá Biden, majd felsorolta azt is, hogy milyen teendők várnak a kormányára: a tudomány segítségével legyőzni a koronavírust, biztosítani mindenki számára az egészségügyi ellátást, legyőzni a rendszerszintű rasszizmust, megvédeni a bolygót a klímaváltozástól, megvédeni a demokráciát és mindenkinek adni egy esélyt a boldogulásra.

Biden kiemelte: ameddig nem sikerül legyőzni a koronavírust, addig nem lehet helyrehozni a gazdaságot és nem lehet kiélvezni az élet legszebb pillanatait. Éppen ezért tudósok és szakértők segítségével már hétfőn nekiállnak egy, a járvány leküzdését szolgáló program kidolgozásának, hogy a január 20-i hivatalba lépésekor már kész legyen.

A megválasztott elnök elmondta, hogy ugyan a Demokrata Párt politikusaként vett részt a választáson, de az amerikaiak elnöke lesz – nem csak azoké, akik rá szavaztak, hanem azoké is, akik nem. Hozzátette, hogy szerinte a választók úgy döntöttek, hogy itt az ideje annak, hogy a republikánus és demokrata politikusok együtt dolgozzanak.

Mindig úgy véltem, hogy Amerikát egyetlen szóban össze lehet foglalni: lehetőségek.

Biden hisz abban, hogy az USA-nak lehetősége van arra, hogy igazságosabb és szabadabb legyen, hogy tisztességes munkahelyeket hozzon létre, hogy gyógymódot találjon az olyan betegségekre, mint a rák vagy az Alzheimer, hogy senkit ne hagyjon hátra.

Eddig nem volt olyan dolog, amit ne tudtunk volna elérni, ha összefogtunk.

Trump szerint ő nyerte a választást

Miután Donald Trump a golfozás után visszatért a Fehér Házba, újabb Twitter-bejegyzéssel jelentkezett. Továbbra sem hajlandó gratulálni Joe Bidennek, és most is választási csalást emleget. Az elnök szerint a megfigyelőiket nem engedték be a szavazatszámláló helyiségekbe, és 71 millió legális szavazattal ő nyerte meg a választást – vagyis a jelek szerint a rá adott levélszavazatokat érvényesnek tekinti, csak a demokrata jelöltre adottakat vitatja. Jelen állás szerint ugyanis, amikor még tart a számlálás, Biden 74,5 millió vokssal rendelkezik, Trump pedig 70,3 millióval. Az elnök azt is állítja, milliónyi olyan választó kapott szavazólapot postán, aki nem is kérte, a szavazatszámlálás során pedig „rossz dolgok” történtek.

Orbán Viktor még nem gratulált a győztesnek

Joe Biden győzelme óta egymás után gratulálnak a világ politikusai az új amerikai elnöknek. Akad olyan ország, ahol a külügyminiszter tette meg ezt a gesztust először (Németország), de olyat nem könnyű találni, ahol egyetlen kormánypárti politikus sem emlékezett meg Bidenék választási győzelméről. Magyarország egyelőre ilyen, miközben Közép- és Kelet-Európából is már szinte mindenki gratulált az új elnöknek. A lengyel elnök Twitter-oldalán tette ezt meg, Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek. Andrej Babis cseh kormányfő is Twitteren gratulált, ahogy Andrej Plenkovic horvát kormányfő is. Janez Jansa szlovén kormányfő ugyan nem gratulált Bidennek, de megszólalt a választások után. Jansa „érdekesnek” nevezte az eredményt. A Fideszből egyelőre csak Hollik István reagált az eseményekre, de ő sem gratulált, inkább Trumpot méltatta.

A szenátusért folyó harc 48:48-ra áll,

és ez egy darabig így is maradhat. A 33 kiadó helyből (a szenátus harmadát választják újra) eddig mindössze három államban történt váltás: Alabama egyik szenátori helyét a republikánusok hódították el a demokratáktól, míg Arizonában és Coloradóban a fordítottja történt, így a Demokrata Párt eggyel csökkentette a hátrányát. A szenátusi verseny 53:47-ről indult, és négy hely nyitott még:

  • Alaszkában jóformán biztosra vehető a republikánus győzelem (63:32 arányban vezet a hivatalban lévő szenátor), de csak napok múlva folytatják a levélszavazatok feldolgozását,
  • Észak-Karolinát is jó eséllyel megtarthatják a republikánusok, mivel a jelöltjük 48,7:47 arányban vezet, és már csak 3 százaléknyi szavazatot kell megszámolni, azok beérkezését azonban november 12-éig elfogadják.

Ezekkel 50 szenátori helye lenne a republikánusoknak, és mivel döntetlen esetén a leendő alelnök, a demokrata Kamala Harris szava döntene a szavazásoknál, a képviselőházban szinte biztosan kisebbségben maradó republikánusoknak nagyon kellene még egy mandátum, hogy ne szoruljanak ki teljesen a hatalomból. Most viszont úgy néz ki, hogy az utolsó két helyről csak januárban lesz döntés, Georgiában ugyanis, ahol az elnökválasztás is nagyon kiegyenlítetten alakul (még mindig nem hirdettek győztest), mindkét szenátori hely kiadó.

  • Az egyikben biztosan meg kell ismételni a választást, a sok jelölt miatt ugyanis senkinek nem volt esélye 50 százalék feletti szavazatarányt elérni,
  • a másikban pedig 49,8 százalékon áll a republikánus David Perdue szenátor a demokrata kihívója, Jon Ossoff ellenében, akire 47,9 százalék szavazott. Egyelőre 98 százalékos a feldolgozottság, és valószínűleg újraszámlálás is lesz. Ha viszont ez marad az eredmény, akkor ezt a szenátorválasztást is meg kell ismételni, és januárban egész Amerika Georgiára figyel majd.

Kamala Harris egyébként eddig Kaliforniát képviselte a szenátusban, ezt a pozíciót alelnökként nem tarthatja meg. Az állam demokrata kormányzója nevezheti ki a helyettesét, aki 2022-ig pótolja őt, amikor is lejár Harris eredetileg hat évre szóló szenátori mandátuma.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik