Élő Nagyvilág

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

  • Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első eredmények az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is.
  • Donald Trump ezután lényegében bejelentette a győzelmét, csakhogy a demokrata Joe Biden kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal.
  • A republikánus elnök ezután arról beszélt, hogy elcsalják a választást, de a sajtótájékoztatójáról több tévétársaság egyszerűen elkapcsolt.
  • A pennsylvaniai eredmények alapján az amerikai sajtó már tényként kezeli, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, mivel az állam elhódításával a győzelemhez szükséges 270 helyett már 273 elektora lett. Ezután győztesnek hirdették ki Nevadában is, így elektorainak száma 279-re nőtt, de vezet Georgiában és Arizonában is, ahol még mindig számolják a szavazatokat.
  • Trumphoz közeli források szerint nem várható, hogy az elnök egyhamar elismeri a vereségét, pedig már a veje és a felesége is ezt kérte tőle. A hivatalban lévő elnök továbbra is arról beszél, hogy ő győzött.
  • Vasárnap délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez.

Bekerítették Arizonában a szavazatszámlálókat

Az arizonai Maricopa megye egyik szavazatszámláló központjában azon dilemmáznak, hogy félbeszakítsák-e a munkát és bezárjanak, miután Republikánus támogatók egy csoportja körbevette az épületet. Azért vonultak oda, mert a közösségi médiában elterjedt a hír, hogy a Trumpra leadott voksokat nem fogják figyelembe venni.

Néhány dühös tüntető be is jutott az épületbe, ahonnan aztán kivezették őket.

Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images

Arizonában egyelőre nem lehet biztosra mondani a végeredményt. Szerdán 23 óráig a szavazatok 82 százalékát számolták össze Maricopa megyében, és Joe Biden vezet ugyan, de 400 ezer voks még hátra van.

Ez történt Amerikában, amíg aludtunk

  • Joe Biden megnyeri a hagyományosan Demokrata fellegvárnak számító Michigant, amit Hillary Clinton elbukott 2016-ban.
  • Georgia államban folytatódik a szavazatszámlálás, magyar idő szerint hajnali 5 óra körül még 90 ezer volt hátra, Trump előnye 28 ezer voksra apadt.
  • Nevadában elképesztően szoros a verseny, Biden mindössze 7647 szavazattal vezet. Az eredményeket ma 17 óra körül hirdethetik ki.
  • Arizonából hamarosan újabb részeredmények várhatóak, de nem biztos, hogy azzal el végérvényesen el is dől a verseny.
  • Wisconsin államban Biden jelenleg több mint 20 ezer szavazattal vezet, de nincs végeredmény.
  • Pennsylvaniában Trump tetemesnek mondható előnye valamelyest csökkent, de még így is 164 414 szavazattal Biden előtt van. Korábban már közel 380 ezer vokssal is ment.
  • Észak-Karolinában a szavazatok 96 százalékát feldolgozták, Trump 76 737 vokssal megy.
  • Trump kampánystábja négy államban is keresetet nyújtott be az általuk vélt jogszerűtlenségek miatt.
  • Mindkét tábor tüntetett: Biden támogatói azért, hogy számolják meg a szavazatukat, Trump szimpatizánsai azért, hogy hagyják abba a számlálást.

Mindeközben rekordszámú új fertőzött az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban mintegy 103 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint, ami új rekordnak számít.

A legtöbb új fertőzöttet a középnyugati államokban regisztrálták. A szerdai adatokkal együtt az elmúlt hét nap alatt összesen legalább 623 ezer új fertőzést állapítottak meg.

Ugyanakkor a halállal végződő megbetegedések száma csökkent. Az egész országban 1116 ember hunyt el a vírus okozta Covid-19-ben vagy a szövődményeiben az elmúlt 24 órában, míg a megelőző napon 1529 volt a halottak száma.

Több, úgynevezett csatatér-állam van a leginkább sújtott térségek között. Illinoisban például 7538, Ohióban több mint 4000, Wisconsinban 5935 esetet regisztráltak szerdán, Minnesotában és Indianában is 3600 felett volt az új fertőzöttek száma.

Megugrott a diagnosztizált új fertőzések száma Wyomingban és Észak-Kaliforniában is. Az északkeleti Massachusettsben Charlie Baker republikánus kormányzó szigorított az óvintézkedéseken. Rendeletben korlátozta az összejöveteleken résztvevők számát, e szerint egy helyiségben – akár magánlakásban is – maximum 10 fő tartózkodhat, és a szabadban sem gyűlhetnek össze 25-nél többen. A színházaknak, kaszinóknak, szórakozóhelyeknek este fél tízkor be kell zárniuk. Szigorítottak az óvintézkedéseken Utah államban is.

Trump ellen és mellett is tüntetnek

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este, írja az MTI.

Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki.

Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

Az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

Fotó: Ankur Dholakia / AFP

Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben – ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött – a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.

Biden szerint egyértelmű, hogy győzni fog

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje abbéli meggyőződésének adott hangot helyi idő szerint szerda délután, hogy meg fogja nyerni az elnökválasztást.

Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat

– emelte ki Biden, de hozzátette, hogy Donald Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát.

Úgy gondoljuk, hogy mi leszünk a nyertesek, amikor véget ér a szavazatszámlálás

– fogalmazott.

Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket ellenségként kezelik.

Arizonában csökkent Biden előnye

Trump valamit behozott a hátrányából Bidenen az arizonai Maricopa megyében, így ott a két elnökjelöltet most 79 ezer voks választja el egymástól utóbb javára.

Maricopa konzervatív bástya volt sokáig, de a demográfiai és kulturális változások miatt ez az egyik legmegosztóbb politikai csatatért.

Az AP és több más hírügynökség is Bidennek adta már Arizonát, de az NBC és sokan mások még túl szorosnak ítélték meg a versenyt, hogy eredményt hirdessenek.

Már hivatalos, hogy Biden megnyerte Michigant, hat elektori szavazatra van az elnökségtől

Az AP is kirakta közben, hogy Biden nyert Michiganben. Ez azt jelenti, hogy hat elektori szavazatra van attól, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke legyen. Ehhez csak Nevadában kell nyernie, de Biden elég magabiztosnak tűnt abban is, hogy Pennsylvaniában is nyerni fog, ami további 20 elektori szavazatot jelent majd neki.

Biden megnyerte Michigant is, már csak Nevada kell a győzelemhez

Nagyon úgy néz ki, hogy Joe Biden behúzta Michigan állam 16 elektori szavazatát is. Hivatalos eredmény még nincs, de a Fox News-tól a CNN-ig a legtöbben már odaítélték a győzelmet. Az AP ebben a legvisszafogottabb, azért akkor lesz csak teljesen biztos, ha már ők is bejelentik.

Biden győzelméhez egyetlen államra, Nevadára van már csak szükség, ahol van is esélye, de csak párezer szavazattal vezet. Ha az megvan, akkor elérte a győzelemhez szükséges 270 elektor támogatását.

Ennyi szavazat nincs még megszámolva

Arizona: Biden majdnem százezer szavazattal vezet, de még hatszázezer szavazatot meg kell számolni. Ennek háromnegyede magyar idő szerint éjjel fog kijönni. Ennek ellenére Arizonát már a Fox News is Bidennek adta.

Nevada: Biden kevesebb mint nyolcezer szavazattal vezet, és a szavazatok 14 százaléka még nincs megszámolva. Ezek nagy része levélszavazat, ami inkább a demokraták felé húz. Itt csütörtök délután-este lesz eredmény.

Georgia: Trump nyolcvanezer szavazattal vezet, de még 250 ezer levél és előzetes szavazat visszavan a számlálásból. Ezek nagy része a Demokratákhoz húzó Fulton és DeKalb megyékből származik. Fulton holnap reggelre meglehet.

Michigan: Biden több mint 37 ezer szavazattal vezet, amit Trumpnak nehéz lesz behoznia, mert a nagyon demokrata Wayne megyéből vannak vissza szavazatok. Magyar idő szerint ma éjfélre lehet eredmény.

Pennsylvania: Trump 53-45-re vezet Bidennel szemben, de messze vagyunk még a végétől, a szavazatok majdnem húsz százaléka még visszavan, és a legtöbb a Demokraták felé hajlik majd. Akár az is lehet, hogy csak péntekre lesz eredmény.

Észak-Karolina: Már mindent megszámoltak, és Trump 76 ezer szavazattal vezet, de közben valahogy előkerült 117 ezer levélszavazat, és egy csomó ismeretlen előzetesen leadott szavazat. November 12 a határidő, ameddig ezeknek a törvény szerint be kell érkezniük, tehát lehet, hogy csak egy hét múlva lesz itt eredmény.

Biden győzelméhez elég, ha Michiganben és Nevadában nyer, de nem veszti el Arizonát, amire egyébként kevés is az esély.

Mi kell Biden győzelméhez, és mikor fog kiderülni?

Most, hogy Joe Biden megnyerte Wisconsint, már csak arra van szüksége a győzelemhez, hogy megtartsa a két államot, ahol most is vezet: Nevadát és Michigant. Nevadában magyar idő szerint csütörtökön lehet hivatalos végeredmény, Michiganben pedig a korábbi ígéretek alapján akár ma éjjel, de van egy kis bökkenő: Trump stábja pert indított, hogy azonnal állítsák le a szavazatszámlálást, mert szerintük nem jutottak be minden helyiségbe. Attól függően, hogy a bíróság leállítja-e a számolást, órák vagy napok vannak hátra az eredményig.

Mindez persze részletkérdés, ha Biden megnyeri Pennsylvaniát, de itt egyelőre nem ő vezet, és nehéz elképzelni, hogy átvegye a vezetést, még ha nincs is kizárva. Egyébként ez is csak csütörtökön derül majd ki.

Biden nyerte Wisconsint, 248 elektori szavazata van

A CNN és az Associated Press számításai Joe Biden nyerte meg az egyik csatatér államnak számító Wisconsint, amellyel újabb 10 elektori szavazatra tett szert és ezzel nagyban megnehezíti Donald Trump újraválasztását. A demokraták elnökjelöltje 248, a republikánus Trump jelen állás szerint 214 elektori szavazattal rendelkezik, a győzelemhez 270 kell.

Amint arról nemrég beszámoltunk, az elnök stábja hivatalosan bejelentette, hogy újraszámlálást fognak kérni Wisconsinban, mert állításuk szerint több szabálytalanság is történt, bár más források semmi jelet nem találtak erre. Később Bill Stepien kampánymenedzser arról is beszélt, hogy jogi eljárást indítanak azért, hogy Michiganben leállítsák a szavazatok számlálását, mert állítólag a stáb tagjai több helyen nem tudták figyelemmel követni a voksok összesítését, ami törvénytelen. Michiganben szűken, de Biden vezet, ha azt az államot is megnyeri, még közelebb került a Fehér Házhoz.

Korábban már megírtuk, hogy egyelőre azért nem tudni az elnökválasztás eredményét, mert a koronavírus-járvány miatt idén igen nagy számban választották az amerikaiak a levélszavazást a személyes megjelenés helyett. A levélben érkezett szavazatok összeszámlálása államonként eltérő, van, ahol már a választás napja előtt elkezdik az összesítést, máshol csak az urnazárás után, így a szokásosnál nagyobb számú levélszavazatok számolása hosszabb időt vesz igénybe.

Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz az USA következő elnöke
Bár kezdetben a demokrata Joe Biden állt közelebb ahhoz, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot, de Donald Trump rendesen belehúzott.

Susan Collins győzött Maine-ben

Collins szerint a kihívója már felhívta, hogy gratuláljon a győzelemhez. Ez komoly fájdalom lesz a demokratáknak, mert így szinte biztosan marad a republikánus többség a szenátusban. Collins mandátuma tűnt a választás előtt az egyik legkönnyebben elvihetőnek a teljes szenátusból.

Trump szerzett egy elektort Maine-ben

Maine második kongresszusi körzetének elektori szavazatát húzta be. Sokat nem számít, mert az állam többi részét Biden vitte el, aki Nebraskában ehhez hasonlóan vett el egy elektori körzetet Trumptól.

Trump stábja újraszámlálást követel Wisconsinban

Már korábban is célozgattak arra, hogy újraszámlálást fognak kérni, de most Bill Stepien, Trump kampányfőnöke hivatalosan is bejelentette. Az ok az, hogy szerintük több szabálytalanságról kaptak jelentést, de erre egyébként semmi nem utal. Biden majdnem teljes feldolgozottságnál több mint húszezer szavazattal vezet, amit nehéz lesz ledolgozni, mert a legutóbbi újraszámlálásnál végül 131 darab szavazatot találtak.

Trump: Mindenhol Biden-szavazatokat találnak

Két órával azután, hogy Donald Trump arról panaszkodott, tegnap éjjel még több kulcsfontosságú államban ő vezetett, már arról írt Twitteren, hogy „mindenhol Biden-szavazatokat találnak”, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michigan államban is.

Az amerikai elnök szerint pedig ez – mármint hogy egy választás után megszámolják a leadott szavazatokat – rossz az országnak.

Joe Biden több szavazatot kapott, mint valaha bármelyik elnökjelölt

69759833

Ennyi szavazatot kapott a 2020-as elnökválasztáson Joe Biden. Ez több, mint amennyit eddig bármelyik elnökjelölt kapott az Egyesült Államok története során, még Barack Obama 2008-as rekordját is megelőzte. Donald Trump is jóval több szavazatot kapott a 2016-osnál, de ő még nem előzte meg Obama 2008-as eredményét, így a harmadik a sorban.

Zavar van a republikánus fejekben, hogy véget ért-e a választás

Donald Trump kedd este pontosan azt csinálta, amit sokan előre vártak: bejelentette, hogy megnyerte a választást, annak ellenére, hogy a szavazatok jó részét még számolták. Trump és a republikánusok jó ideje kritizálják a levélszavazatokat, a jogi logika, amivel érvelnek, az, hogy a választás napja után számolt levélszavazatok megfordítják a választás eredményét. Jelenleg viszont nem ez történik, hanem a később megszámolt, de korábban leadott szavazatok ugyanúgy részét képezik a választásnak, mint az aznap személyesen leadottak.

A fő kérdés a Pennsylvaniai szavazatokkal kapcsolatban van, ez ugyanis a legfontosabb csatatérállam, ahol a választás eldőlhet. Itt rengeteg levélszavazat érkezett, amelyeket jó eséllyel csak csütörtökre fognak megszámolni. Közben viszont Charlie Kirk, a republikánus Turning Point USA alapítója azt írja, hogy kár lenne Arizona államban elfogadni Joe Biden győzelmét, hiszen a választás még tart, a szavazatokat pedig még mindig számolják.

Egyébként Mitch McConnell, a szenátus sokat kritizált republikánus vezetője is arról beszélt, hogy még nincs eredmény. Mármint szó szerint azt mondta, hogy még nem tudjuk, ki nyerte a választást. Ez pedig némiképp szembemegy Donald Trump véleményével, aki szerint ő nyerte. McConnell egyébként nyerni tudott, szóval továbbra is ő marad a szenátus republikánus többségének vezetője.

Trump: Tegnap este még én vezettem

Miután Donald Trump magyar idő szerint szerda délelőtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy megnyerte a választást, noha az egyáltalán nem dőlt még el, néhány órával később újra ismertette álláspontját Twitteren.

Az amerikai elnök azt írta: tegnap éjjel ő vezetett sok kulcsfontosságú államban, majd elkezdett eltűnni az előnye, ahogy „meglepetésszavazatokat” – bár nem igazán világos, miért érték meglepetésként a később beérkező levélszavazatok – számoltak össze. Trump mindezt nagyon különösnek tartja, és egyúttal a közvélemény-kutatók „történelmi” tévedéséről írt.

Melyik államban mennyi szavazatot kell még összeszámolni?

A Guardian összerakott egy igen hasznos listát, amelyből kiderül, hogy azokban az államokban, ahol még nem hirdettek győztest, mennyi szavazatot kell még megszámolni és az is, hogy mekkora a különbség Trump és Biden között magyar idő szerint szerda délután. Ez azért fontos, mert elsősorban a demokrata párti szimpatizánsok választották idén a levélszavazást, így ezek a hiányzó voksok Bidennek jöhetnek jól.

  • Wisconsin – 173 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 20 748 szavazattal
  • Georgia – 301 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 102 212 szavazattal
  • Michigan – 325 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 9975 szavazattal
  • Észak-Karolina – 348 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 76 712 szavazattal
  • Nevada – 589 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 7647 ezer szavazattal
  • Pennsylvania – 3,123 millió számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 560 010 szavazattal
  • Alaszka – 210 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 51 382 szavazattal

Biden tanácsadója: Nyerni fogunk

Egyre optimistábban nyilatkoznak a Biden-stáb tagjai, a kampány egyik vezetője már arról beszélt a CNN-nek, hogy győzelemre számítanak az elnökválasztáson. Előző bejegyzéseinkből nagyjából érthető, hogy miért:

  • a demokrata jelölt átvette a vezetést Wisconsinban és Michiganben is – ezt a két államot négy évvel ezelőtt Donald Trump nyerte,
  • de a stábja szerint Biden győzhet Pennsylvaniában is, ahol jelenleg még több mint 10 százalék Trump előnye, ám a feldolgozottság mindössze 76 százalék, sok levélszavazatot nem számoltak még meg, és péntek előtt nem is várható végeredmény. Az állam legnagyobb városában, Philadelphiában pedig még csak a voksok alig több mint felét számolták meg, és azok alapján Biden 76 százalékon áll.
Michigani választási tisztviselő szavazatok között Lansing városban. Fotó: John Moore/Getty Images

Donald Trump – magyar idő szerint – már reggel az elnökválasztás győztesének kiáltotta ki magát; az eredmények egyre inkább arra utalnak, hogy túl korán.

A CNN egyébként továbbra is 224 biztos elektori szavazattal számol Bidennek, míg a New York Times 227-tel, a különbség oka, hogy a napilap a Maine államban kiosztható négy elektori szavazatból hármat már beszámított a demokrata jelöltnek. Trump mindkét lapnál 213 szavazaton áll, de neki például nem adták még oda Alaszkát, ahol biztosan begyűjti a három elektori voksot. A győzelemhez, nem győzzük ismételni, 270 elektor kell, és több államban olyan kicsi a különbség, hogy a teljes feldolgozottság előtt nem lehet biztosat mondani. Arizonában ugyanakkor már 98 százalékos a feldolgozottság, és Biden több mint 3 százalékponttal vezet, ott 11 elektor a tét.

120 éve nem szavaztak ekkora tömegben az amerikaiak

Ha nem lenne ez az őskáosz most az eredmények körül, közhelyesen és jogosan a demokrácia ünnepének lehetne nevezni az idei amerikai elnökválasztást. Legalábbis a részvételi adatok szemszögéből. A Floridai Egyetemen tanító-kutató prof, Michael McDonald adatai szerint 160 millióan voksoltak az USA-ban, ez pedig 66,9 százalékos részvételt jelent. Hogy mikor volt utoljára ilyen magas e szám? 1900-ban, 120 éve, akkor 73,7 százaléknyian voksoltak. Tény, hogy bele lehet kötni az összevetésbe, pl. demográfiailag vagy cenzusilag (hogy ki volt anno jogosult szavazni, és kicsoda az manapság), de akkor is lenyűgöző adat. Nesztek, diktatúrák, csattanós pofon!

Gulyás Gergely szerint Joe Biden fog győzni, de nem örül neki

Vannak velem szemben az optimisták, akik szerint a jelenlegi elnök tud nyerni. Én ezt szívből remélem, de én a pesszimisták táborába tartozom

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón az amerikai választás lehetséges végkifejletéről. Szerinte, ha a Demokraták nyernek, akkor nekik is el kell dönteniük, hogyan alakítják majd a Közép-Európa-politikájukat, reméli, jobban, mint legutóbb.

Egy biztos, mi Donald Trumpot támogattuk, Joe Bident pedig Soros György támogatta, több mint ötvenmillió dollárral, azt hiszem

– tette hozzá.

Michiganben is fordított Biden

Wisconsin után Michigan a második olyan közép-nyugati állam, ahol Joe Biden fordítani tud, kétszeresen is: Donald Trump kis különbséggel mindkettőben legyőzte Hillary Clintont négy évvel ezelőtt, alacsonyabb feldolgozottságnál pedig Biden előtt is vezetett az elnök.

Most viszont Wisconsinban 97 százalékos feldolgozottságnál 49,5:48,8 arányban a demokrata jelölt vezet, Michiganben pedig ezekben a pillanatokban fordított, 90 százalékos feldolgozottságnál már ő van elöl 49,3:49,1 arányban, majdnem ötmillió szavazat megszámolása után a különbség 12 ezer voks Biden javára.

Ha a demokrata jelölt mindkét államot hozni tudja, akkor már csak Nevada és Arizona hiányzik neki az elnökséghez, előbbiben nagyon kicsi, utóbbiban viszonylag nagy az előnye. Nevadában viszont ma biztosan nem hirdetnek végeredményt.

A fogadási tőzsdén már 75 százalékra teszik Biden győzelmét

Nem sokkal ezelőtt levezettük, hogyan nyerheti meg az elnökválasztást a demokrata Joe Biden. A Smarkets fogadási tőzsdén már bőven őt tartják esélyesebbnek, jelenleg 75 százalék a győzelmének a valószínűsége. Az alábbi ábra ugyanakkor jól mutatja az eredmények alakulását, a magyar idő szerint reggeli órákban még Trump állt hasonlóan, aztán délelőtt – ahogy két, 2016-ban még a republikánus jelölt által megnyert államban, Wisconsinban és Michiganben javított az eredményein – fordított Biden.

Olvasói sztorik