Élő Nagyvilág

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

  • Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első eredmények az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is.
  • Donald Trump ezután lényegében bejelentette a győzelmét, csakhogy a demokrata Joe Biden kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal.
  • A republikánus elnök ezután arról beszélt, hogy elcsalják a választást, de a sajtótájékoztatójáról több tévétársaság egyszerűen elkapcsolt.
  • A pennsylvaniai eredmények alapján az amerikai sajtó már tényként kezeli, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, mivel az állam elhódításával a győzelemhez szükséges 270 helyett már 273 elektora lett. Ezután győztesnek hirdették ki Nevadában is, így elektorainak száma 279-re nőtt, de vezet Georgiában és Arizonában is, ahol még mindig számolják a szavazatokat.
  • Trumphoz közeli források szerint nem várható, hogy az elnök egyhamar elismeri a vereségét, pedig már a veje és a felesége is ezt kérte tőle. A hivatalban lévő elnök továbbra is arról beszél, hogy ő győzött.
  • Vasárnap délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez.

28 éve fordult elő legutóbb, hogy egy elnököt nem választottak újra

Az USA-ban – az alkotmány 1951-es kiegészítése óta – legfeljebb két cikluson át maradhatnak hatalomban az elnökök. Donald Trump 28 éve az első, akinek nem sikerül az újrázás: 1992-ben az idősebb, azaz George H. W. Bush kapott ki Bill Clintontól, Clintonnak, majd George W. Bushnak és Barack Obamának is összejött az újraválasztás.

Trump a golfozás után visszatért a Fehér Házba

– jelentette a CNN. Az elnök a virginai golfpályáján töltötte az időt, amikor a sajtó bejelentette: a demokrata Joe Biden nyerte az elnökválasztást.

Trump még nem ismerte el a vereségét. A golfklubból kifelé egy menyasszonnyal fotózkodott.

A republikánusok 2012-es elnökjelöltje gratulált Bidennek

Mitt Romney, Utah szenátora gratulált Joe Bidennek. Üzenetében azt írja, hogy az új elnököt és Kamala Harris alelnököt is jóindulatú, szerethető embereknek ismerte meg, majd Isten áldását kérte rájuk.

Romney 2012-ben a Republikánus Párt elnökjelöltje volt (az újraválasztott Barack Obamával szemben maradt alul), és az egyetlen republikánus szenátor, aki februárban Donald Trump ellen szavazott az impeachment eljárás során, mi több az első amerikai szenátor, aki párttársa közjogi felelősségre vonására voksolt.

Vajna Tímea Joe Bidennek: Remélem, nem emeled meg az adómat, haver!

Ugyan a politikusok reakcióideje kicsit lassú lett, ha Biden elnöki gratulációjáról van szó, Vajna Tímea, az amerikás magyarok egyik fontos képviselője már most reagált a demokraták győzelmére. Azt írta az Instagramon egy sztoriban, hogy

I hope you don’t raise my taxes, mate!

vagyis

Remélem, nem emeled meg az adómat, haver!

De egyébként alapvetően gratuláló hangulatúnak tűnik ez Vajnától, a következő két posztja ugyanis a táncoló Obama-házaspár volt.

Bill Clinton: Nyert a demokrácia

Egymás után gratulálnak a korábbi elnökök Joe Bidennek. Bill Clinton szerint nyert a demokrácia, így most egy olyan elnöke és alelnöke lesz Amerikának, akik mindenkit képviselnek majd és összehozzák az embereket. Jimmy Carter pedig pozitív változásról ír közleményében.

Jeb Bush gratulált Biden megválasztásához

Ahogy néhány bejegyzéssel lejjebb írtuk, Donald Trump nem ismerte el a vereségét, és a hozzá közel álló források szerint egyhamar nem is fogja. Van azonban olyan republikánus politikus, aki már gratulált Joe Bidennek, nem is akárki: Jeb Bush, Florida állam korábbi kormányzója, George H. W. Bush amerikai elnök fia, George W. Bush elnök öccse, aki 2016-ban harcba szállt a republikánus elnökjelöltségért, de az előválasztások kezdete után nem sokkal kiszállt a versenyből, és Trump helyett Ted Cruzt támogatta.

Bush a gratulációja után azt írta, imádkozik Bidenért és a sikeréért, ahogy felnőtt élete nagy részében tette az elnökökért. Ideje begyógyítani a mély sebeket, tette hozzá.

Barack Obama: Élvezzétek a pillanatot

Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki dolgozott, szervezett, önkénteskedett a Biden-kampányban, mindenkinek, aki életében először szavazott. Az erőfeszítéseitek jelentették a különbséget. Élvezzétek a pillanatot. Aztán maradjatok elkötelezettek. Tudom, hogy ez kimerítő lehet. De ahhoz, hogy ez a demokrácia fennmaradjon, az aktív szerepvállalásunkra van szükség

– írja egyebek mellett Barack Obama. Az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke, aki nyolc éven át vezette az országot, és akinek ebben az időszakban Joe Biden volt az alelnöke, természetesen gratulált az új elnöknek és alelnöknek. A demokrata győzelmet történelminek nevezte, egyúttal rámutatott, hogy Biden rengeteg kihívással találja majd szembe magát januárban, amikor belép a Fehér Házba: a koronavírus-járvány, a veszélyben lévő demokrácia, a klímaválság is jelentős problémát jelent.

Zárásként rögzítette, az amerikai demokráciának mindannyiukra szüksége van, jobban, mint valaha. Feleségével, Michelle Obamával készen áll arra, hogy támogassa az Egyesült Államok új elnökét és First Ladyjét.

Hollik István: Majd meglátjuk...

Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója megköszönte Trumpnak az elmúlt négy évet, és reménykedik abban, hogy „Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket”.

Trump golfozik

A BBC erről meg is osztott egy videót. Jó eséllyel Trump akkor is ezt tette, amikor kiderült, hogy elvesztette a választást. Mindenesetre stábja bejelentése szerint még nincsen vége a választásnak, küzdenek a győzelemért.

Minden idők legidősebb amerikai elnöke lesz Biden

November 20-án lesz 78 éves, így rögtön beiktatásakor minden idők legidősebb amerikai elnökének számít majd Joe Biden. Az eddigi csúcstartó, Ronald Reagan ugyanis 1989-ben 77 évesen és 349 naposan távozott a Fehér Házból. (A legidősebb hivatalba lépő elnök egyébként – Reagant megelőzve – Donald Trump volt, aki 220 nappal múlt el 70 éves 2017. január 20-ai hivatalba lépésekor.)

Biden 1973 és 2009 között Delaware állam szenátora volt, majd nyolc éven át Barack Obama alelnökeként szolgált.

Ő a tizenötödik egykori alelnök, akit elnökké választanak az Egyesült Államokban. Alelnöke, Kamala Harris pedig az első nő lesz ezen a poszton. Kettőjükről szól az alábbi, a választás előtt megjelent portrécikkünk:

Biden és Harris: a múlt és a jövő
Az Átlag Joe-ként emlegetett demokrata elnökjelölt idős fehér férfiként az amerikai politika múltját jeleníti meg, alelnökjelöltje bevándorlócsaládba született fekete nőként a multikulturális jövőt. Mindketten igencsak mérsékeltnek számítanak a balra tolódó Demokrata Pártban.

Ebben a cikkben foglaltuk össze, hogyan lett Biden a Demokrata Párt elnökjelöltje (egyébként az 1988-as és a 2008-as demokrata elnökválasztásra is bejelentkezett), ebben pedig a programjából szemezgettünk.

Bernie Sanders: Történelmi ez a nap

Jelentkezett Bernie Sanders, az amerikai baloldal emblematikus alakja is, aki a Demokrata Párt előválasztásán alulmaradt Joe Bidennel szemben. A veterán politikus üzenetében gratulált mindenkinek, aki keményen dolgozott azért, hogy eljöhessen ez a történelmi nap. Olyan kormány alakításában reménykedik, amelyik nem kevesekért, hanem mindenkiért dolgozik, elvégre az igazságon akarnak nemzetet építeni.

Ne számítsunk arra, hogy Trump elismeri a vereségét

A CNN forrásai szerint Donald Trump nem tervezi, hogy a következő napokban meghívja a Fehér Házba a megválasztott elnököt, Joe Bident. Pedig a hagyomány az, hogy a távozó és az új elnök találkozik az Ovális irodában. Maga Trump is gyakran hivatkozott 2016. novemberi megbeszélésére Barack Obamával, akivel egyebek mellett Észak-Koreáról beszélgettek.

Trump bejelentése szerint még küzd a választás megnyeréséért, így az átadás szokásos lépései nem várhatók a közeljövőben.

A CNN forrásai Trump környezetéből azt mondták: nem számítanak arra, hogy az elnök elfogadja a valóságot, és egy hamar elismeri a vereséget, sőt meglehet, hogy sohasem teszi meg, és minden szalmaszálat megragad. Ugyanakkor állítólag ebben már az alelnökére sem számíthat, Mike Pince ugyanis nem akarja kockáztatni a 2024-es esélyeit azzal, hogy a végsőkig kitart az elkeseredett Trump mellett.

Biden a január 20-ai beiktatása után foglalhatja majd el a Fehér Házat.

Clinton: győzött a demokrácia

Reagált Biden győzelmének hírére Bill Clinton is, aki 1993-tól 2001-ig volt az Egyesült Államok elnöke, és akinek felesége, Hillary Clinton alulmaradt az előző elnökválasztáson  Donald Trump ellen. A politikus azt üzente, Amerika szólt, és győzött a demokrácia, van megválasztott elnökünk és alelnökünk.

Az Egyesült Államok történelmének első női alelnöke szerint sok munka vár rájuk

Kamala Harris, aki az Egyesült Államok első női alelnöke lett szintén Twitter oldalán írt néhány mondatot a győzelem után.

Ez a választás jóval többről szól mint Bidenről és rólam. Ez Amerika lelkéről szól és arról, hogy hajlandók vagyunk harcolni érte. Nagyon sok munka vár ránk. Kezdjük el!

– írta Twitteren.

Karácsony szerint Biden jó elnök lesz Magyarországnak

Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek

– írja Karácsony Gergely főpolgármester a hírre, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke.

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő azt írta a Facebookon:

Győzelme azt is jelenti, hogy kitartással, szorgos munkával és józansággal győzhető le a Trump- és Orbán-féle nacionalista populizmus.

Gyurcsány Ferenc így összegzett:

Na akkor ez rendben van.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter egyelőre nem reagált az eredményekre.

A CNN volt az első, aztán jöttek a többiek

A CNN elsőként jelentette be Joe Biden győzelmét, ezt követően nemsokkal az NBC az ABC és a CBS is megtette ugyanezt, majd végül a Fox News is – írja a New York Times. Az Egyesült Államokban nincs hivatalos szervezet, amely bejelenti a győztest, mert ez csak az elektori kollégium ülésén lesz hivatalos. A hagyomány az, hogy a nagy lapok jelentik be a nyertest.

Íme Biden első elnöki üzenete

Amerika, megtiszteltetés, hogy engem választottak ennek a nagyszerű országnak a vezetésére. Ígérem, minden amerikai elnöke leszek – Twitteren máris jelentkezett Joe Biden, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, hogy megköszönje az amerikaiak bizalmát.

Joe Biden este beszédet mond

Mármint amerikai idő szerint este, de hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni. A CNN azt írja, hogy Biden szűk családi körben, Delaware-i otthonában értesült a pennsylvaniai friss eredményekről.

Olvasói sztorik