Élő Nagyvilág

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

  • Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első eredmények az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is.
  • Donald Trump ezután lényegében bejelentette a győzelmét, csakhogy a demokrata Joe Biden kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal.
  • A republikánus elnök ezután arról beszélt, hogy elcsalják a választást, de a sajtótájékoztatójáról több tévétársaság egyszerűen elkapcsolt.
  • A pennsylvaniai eredmények alapján az amerikai sajtó már tényként kezeli, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, mivel az állam elhódításával a győzelemhez szükséges 270 helyett már 273 elektora lett. Ezután győztesnek hirdették ki Nevadában is, így elektorainak száma 279-re nőtt, de vezet Georgiában és Arizonában is, ahol még mindig számolják a szavazatokat.
  • Trumphoz közeli források szerint nem várható, hogy az elnök egyhamar elismeri a vereségét, pedig már a veje és a felesége is ezt kérte tőle. A hivatalban lévő elnök továbbra is arról beszél, hogy ő győzött.
  • Vasárnap délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez.

Connecticutban már most annyian szavaztak, mint 2016-ban

pedig ott még csak dél van. A CNN-nek Denise Merrill, Connecticut állam belügyminisztere azt mondta, hogy eddig a szavazásra jogosultak 50 százaléka voksolt helyben, 25 százalék pedig már korábban a levélszavazást választotta, így legalább 75 százalékos részvétel várható. Ez megegyezik a 2016-ban mért teljes részvételi adatokkal.

Az első eredmények

éjjel 1 órakor, az első szavazóhelyiségek zárásakor érkeznek majd. New Hampshire állam két kicsiny városában, a kanadai határnál fekvő Dixville Notch-ban és a tőle mintegy húsz kilométernyire délre eső Millsfieldben azonban hagyományosan előbb közlik az eredményeket: Dixville Notch-ban öten voksoltak, valamennyien Joe Biden demokrata elnökjelöltre. Millsfieldben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök győzött: 16 választó rá szavazott, míg öten Bident támogatták.

A két kistelepülés választási eredményei azonban nem tekinthetők irányadónak. Dixville Notchban például 2016-ban Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje nyerte el mind az öt voksot, ám az elnökválasztásból nem ő került ki győztesen.

Nem csak az elnök személyéről döntenek ma

Megválasztják a képviselőház tagjait és a felsőház, vagyis a szenátus harmadát is. Előbbiben borítékolható a demokrata többség, a szenátusért viszont, ahol most a republikánusok vannak többségben, komoly harc lehet:

Van egy másik választás is Amerikában, ami ugyanolyan fontos, mint az elnöki
A demokraták teljessé tehetik a hatalomváltást, ha a Fehér Ház megnyerése mellett a kongresszusban is többségbe kerülhetnek. Van erre esély.

A két jelölt

Kezdésképpen ajánljunk portrécikkeinket a jelenlegi elnökről és helyetteséről:

A populista és a konzervatív: Trump és Pence
Az elvtelennek tartott Donald Trump és abortuszellenes, keresztény alelnöke nagyon különböznek egymástól, a baloldal mégis nehezen tudja eldönteni, melyiküket utálja jobban.

és demokrata kihívóikról:

Biden és Harris: a múlt és a jövő
Az Átlag Joe-ként emlegetett demokrata elnökjelölt idős fehér férfiként az amerikai politika múltját jeleníti meg, alelnökjelöltje bevándorlócsaládba született fekete nőként a multikulturális jövőt. Mindketten igencsak mérsékeltnek számítanak a balra tolódó Demokrata Pártban.

Kezdődik közvetítésünk,

itt leszünk egész éjszaka, hogy végigkövessük, ki nyeri az amerikai elnökválasztást.

Csak remélhetjük, hogy éjszaka ez kiderül, a minden korábbinál több levélszavazat miatt ugyanis szoros eredmény esetén akár elhúzódó jogi csatározás is kezdődhet:

Elnökválasztás járvány idején – a levélszavazatok miatt késhet az eredmény
Minden korábbinál többen adhatják le levélben a szavazatukat az amerikai elnökválasztáson, ami szoros eredmény esetén hosszú jogi csatározásokhoz vezethet.
Olvasói sztorik