Élő Nagyvilág

Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

  • Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első eredmények az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is.
  • Donald Trump ezután lényegében bejelentette a győzelmét, csakhogy a demokrata Joe Biden kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal.
  • A republikánus elnök ezután arról beszélt, hogy elcsalják a választást, de a sajtótájékoztatójáról több tévétársaság egyszerűen elkapcsolt.
  • A pennsylvaniai eredmények alapján az amerikai sajtó már tényként kezeli, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, mivel az állam elhódításával a győzelemhez szükséges 270 helyett már 273 elektora lett. Ezután győztesnek hirdették ki Nevadában is, így elektorainak száma 279-re nőtt, de vezet Georgiában és Arizonában is, ahol még mindig számolják a szavazatokat.
  • Trumphoz közeli források szerint nem várható, hogy az elnök egyhamar elismeri a vereségét, pedig már a veje és a felesége is ezt kérte tőle. A hivatalban lévő elnök továbbra is arról beszél, hogy ő győzött.
  • Vasárnap délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez.

Maradhat a republikánus többség a szenátusban

A republikánusok várhatóan meg tudják tartani többségüket a szenátusban, több ingadozó államban nem jártak sikerrel a demokrata párti kihívók.

Minden szövetségi állam 2-2 szenátort delegálhat, a 100 tagú szenátusnak jelenleg 53 republikánus tagja van. Az idei elnökválasztással együtt 35 szenátori helyről döntenek a választók, ebből eddig 25-öt a republikánusok töltöttek be.

Fotó: Sergio Flores / AFP

Arizonában és Coloradóban sikerült demokrata párti jelöltnek elnyernie az eddigi republikánus szenátor helyét, de Montanában, Iowában, Dél-Karolinában és Texasban a republikánusok győztek, és Észak-Karolinában is ez várható. Alabamában és Kansasban pedig a demokraták veszítettek egy-egy szenátori helyet a republikánusok javára, és az eddigi adatok alapján várhatóan Michiganben is veszíteni fognak egy helyet. Georgia államban egyik jelölt sem szerzett elegendő szavazatot, ezért januárban második fordulót rendeznek. Több szövetségi államban még nem dőlt el végleg a fej fej melletti küzdelem.

Egyértelműbb a helyzet a képviselőházi helyeket illetően: az NBC és a Fox News szerint itt a demokrata párti törvényhozók meg tudják tartani eddigi többségüket. Jelenleg a 435 fős képviselőházban 232 mandátummal rendelkeznek a demokrata pártiak.

Hogyan nyerhet Biden?

Sokszor elismételtük: 270 elektori szavazatra van szüksége a leendő amerikai elnöknek. A New York Times jelenleg 227 biztos Biden-szavazattal és 213 Trump-vokssal számol, vagyis Bidennek még 43 elektorra van szüksége.

Pontosan ennyit szerezhet,

  • ha győz Nevadában, ahol jelenleg 0,6 százalékponttal vezet (6 elektor),
  • Arizonában, ahol kényelmes, 5 százalékpontos előnye van (11 elektor),
  • Wisconsinban, ahol 97 százalékos feldolgozottságnál már 0,7 százalékponttal vezet, és ahol négy éve Trump nyert (10 elektor)
  • valamint Michiganben, ahol Trump vezet jelenleg 0,5 százalékponttal, és ahol folyamatosan csökken a különbség (16 elektor). Michiganben négy éve Trump mindössze 0,2 százalékponttal előzte meg Hillary Clintont.

Ha ezt a négy államot hozza Biden, a lehető legkisebb különbséggel akkor is elnök lesz, ha Trump nyer Pennsylvania államban, Georgiában és Észak-Karolinában egyaránt.

Ha a négy említett állam bármelyike helyett Georgiában nyer a demokrata jelölt, az is elegendő neki, mert ott is 16 elektori szavazatról döntenek, mint Michiganben. Georgiában viszont egyelőre 2,2 százalék Trump előnye.

A demokraták leginkább a nagyvárosi és a levélben leadott szavazatok beérkezésében reménykedhetnek, Biden ezek eredményeként tudott fordítani Wisconsinban, csökkentette a hátrányát Michiganben, és zárkózhat fel Pennsylvaniában is, ahol pedig 20 elektori szavazat a tét.

Az említett államok közül végeredményt ma valószínűleg csak Wisconsinban és Georgiában hirdetnek, míg Pennsylvaniában még napokig tarthat a szavazatok összesítése, és Nevadában is csak csütörtök este lesznek újabb eredmények.

Az Egyesült Államokban ennek sok jelentősége nincs, de az országban leadott összes szavazatot tekintve 50,2:48,3 arányban vezet Joe Biden, ez több mint 2,5 millió szavazat különbség a javára.

A Ryanair repülős hasonlattal kommentálta Trump győzelmi bejelentését

„Trump győzelmének ilyen korai kinyilvánítása olyan, mintha landolás előtt elhagynánk a repülőt. Nem ajánljuk” – írta a Twitteren a világ egyik legnagyobb légitársasága pár pillanattal azután, hogy Trump bejelentette: gyakorlatilag megnyerte a választást (noha ez még korántsem biztos).

A szlovén miniszterelnök már gratulált Trumpnak

A szlovén kormányfő szerint „elég egyértelmű”, hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének – ezt Janez Jansa Twitter-oldalán írta szerdán.

„Minél nagyobb lesz a késedelem és ténytagadás a fősodratú média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala” – tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az elért „erőteljes eredményhez”.

Janez Jansa október 23-án – szintén Twitter-oldalán – támogatásáról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben. „Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak – jobban, mint valaha – erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!” – írta akkor közösségi oldalán.

Észak-Dakotában választást nyert egy elhunyt képviselő

David Andhalt az észak-dakotai állami törvényhozási testületbe választották a Politico cikke szerint. A republikánus Andhal 55 éves korában, október elején vesztette életét koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. A politikus megválasztását Kevin Cramer észak-dakotai szenátor is támogatta. Az elhunyt helyét várhatóan egy másik republikánus politikus veszi át.

Nevada is nagyon szoros

Nevadában négy évvel ezelőtt 2,4 százalékponttal nyert Hillary Clinton, és Joe Biden is hasonló különbséggel vezetett sokáig, a különbség azonban csökken, 85 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump hátránya már csak 0,8 százalékpont, vagyis itt még teljesen nyitott a küzdelem.

Wisconsin átfordult Bidenhez

Wisconsinban a Milwaukee-ból beérkező eredményeknek köszönhetően átvette a vezetést Joe Biden. 89 százalékos feldolgozottságnál 0,3 százalékpont a demokrata jelölt előnye.

Wisconsin már a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson is kulcsfontosságú volt, akkor Donald Trump 0,7 százalékponttal győzte le Hillary Clintont. Az eredmények alakulásából most úgy tűnik, hogy Biden a maga javára fordíthatja az államot, az egyikét annak az ötnek, ahol eldől majd a választás. A különbség azonban alig több mint 8 ezer szavazat, és alacsony a feldolgozottsági arány Green Bayben, ahol a republikánus elnök vezet.

A többi csatatérállamból nagyon lassan csordogálnak az eredmények.

Biden kampányfőnöke: Felháborító és példátlan volt Trump beszéde

Joe Biden kampányfőnöke, Jen O’Malley Dillon élesen bírálta Donald Trumpot, miután az elnök a Fehér Házban azt mondta, gyakorlatilag megnyerte a választást, és a csalások elkerülése érdekében be kell szüntetni a levélszavazatok összeszámolását. „Az elnök ma esti nyilatkozata, amely megpróbálta leállítani a megfelelően leadott szavazatok számlálását, felháborító, példátlan és inkorrekt volt” – fogalmazott Dillon, aki szerint Trump meg akarja fosztani demokratikus jogaiktól az amerikai állampolgárokat, a számolás azonban nem fog leállni.

Mindenhol véget ért a szavazás, de hol van még a vége

Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás. Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be, utoljára Alaszkában. Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik, és mivel szoros a verseny, ráadásul jogi csatározások is várhatók, könnyen lehet, hogy még jó ideig nem derül ki, ki lesz az USA következő elnöke.

Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP

Trump tévesen azt mondta, hogy megnyerte a választást

Több millió ember szavazott ránk, de emberek egy nagyon szomorú csoportja ezt szeretné elvenni tőlünk – mondta Donald Trump magyar idő szerint szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy a republikánusok megnyertek olyan államokat, amelyekről nem is álmodtak, például Floridát. Trump szerint megnyerték Georgiát is, bár a sajtótájékoztató idején ez még egyáltalán nem volt biztos. Hozzátette azt is, hogy Arizonát még azelőtt Joe Bidennek adták, mielőtt az biztos lett volna és ez nem fair.

Seth Herald / AFP

Az elnök kijelentette, hogy gyakorlatilag megnyerte az elnökválasztást, annak ellenére, hogy három államban (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) még összesen több millió levélszavazatot nem számoltak meg, így még egyáltalán nincs eldöntve a választás.

Nagyon kellenek a levélszavazatok Bidennek

Korábban már megírtuk, hogy három államban, Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában akár napokig is várni kell majd arra, hogy meglegyenek a végleges eredmények, mert több millió levélszavazat vár megszámlálásra. Emiatt leginkább Joe Bidennek kell izgulnia, ugyanis ezekben az államokban jelenleg a következő a helyzet:

  • Wisconsin, 84 százalékos feldolgozottság: Trump – 51,2 százalék, Biden – 47,3 százalék
  • Michigan, 61 százalékos feldolgozottság: Trump – 53,8 százalék, Biden – 44,6 százalék
  • Pennsylvania, 64 százalékos feldolgozottság: Trump – 56,6 százalék, Biden – 42,2 százalék

Megvolt az első lökdösődés Washingtonban

A republikánusok felé hajló Fox News közölt videókkal megtámogatott beszámolót arról, hogy Washingtonban pár száz tüntető összegyűlt a Black Lives Matter mozgalomról elnevezett téren. A feszültség egy idő után kisült, a rendőrök állítólag megkérték a tüntetőket, hogy egy illegálisan leparkolt járművet vigyenek el az útból, akik ezt nem tették meg. Kisebb lökdösődés tört ki a rendőrök és tüntetők között, egy vagy két embert őrizetbe is vettek.

Trump szerint el akarják lopni a szavazást

Donald Trump azzal vádolt meg valakiket (vélhetően a demokratákat), hogy el akarják lopni a választást, méghozzá úgy, hogy a szavazóhelyiségek bezárása után adtak le szavazatokat.

Joe Biden türelmet kért és gratulált minden létezőnek

Ilyet is rég látott az amerikai nép: ottani idő szerint késő este sem az történt, hogy kiállt valamelyik elnökjelölt beismerni a vereségét vagy épp ünnepelni a győzelmét. A demokrata Joe Biden azért állt ki a delaware-i Wilmingtonban lévő bázison a hívei elé, hogy közölje: nyugi, szusszanjatok, ügyesek voltatok, kis türelem még belefér, menni fog.

Koronabiztos eseményen, autódudálás közben tartotta meg rövid beszédét felesége társaságában, az egésznek egy fura balkáni esküvői hangulata volt emiatt. Elmondta, sejtették, hogy hosszú lesz ez az éj, de hogy ennyire, azt azért nem. Egy út van, hogy megnyerjék a választást: türelmesnek kell lennünk, amíg a szavazatszámlálás kemény munkája végbemegy, minden szavazatot megszámolnak.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Többször is vidáman és optimistán hangoztatta, jól érzi magát, hisz Arizonát is sikerült megnyerni, Minnesotát pláne, Georgiában is jönnek fel (itt szoros az állás amúgy, de pont a demokratáknak kedvező városi körzetekben zajlik még a számolgatás), Michigannel kapcsolatban jó érzései vannak, Pennsylvaniában is nagyon optimistán reménykedik. Nagy megfejtés nem volt, amikor kijelentette: nem neki, nem is Trumpnak, hanem az amerikai népnek kell eldönteni, ki nyerjen, majd gratulált a helybéli demokrata győztesnek. Kurta beszéde végén nagyon megköszönte mindenkinek, aki részt vett ebben a demokratikus folyamatban. Azt kérte, tartsák meg a hitet magukban, igenis megnyerik a választást.

Dudaszó és taps kíséretében vonult le a színpadról nejével, az meg majd kiderül, a balkáni ünnepi hangulat balkáni káoszba csap-e át.

Trump nagy versenyben húzta be Texast

Bár egy ponton úgy tűnt, akár meglepetés is születhet, Trump végül szoros csatában, a szavazatok 52 százalékával győzött a hagyományosan republikánus államban, ami 38 elektor szavazatát jelenti számára.

Fotó: Sergio Flores / AFP

Végre megérkezett Hawaii is

Nincs semmi meglepetés, négy újabb elektori szavazat Joe Bidennek, így most neki 213 van, Trumpnak pedig 118. Az utolsó eredményre, Alaszkára még várni kell, de nagy meglepetés lenne, ha azt nem a republikánusok vinnék.

Űrhajós szenátora lesz Arizonának

Bár egyelőre Arizona állam még inog – igaz, a Fox News Joe Bidennek adta az államot – az már biztos, hogy újonc szenátorként a demokraták színeiben kezdhet majd politizálni Mark Kelly, a NASA egykori űrhajósa, a szintén a demokrata képviselő Gabby Giffords férje. Giffords 2011-ben ott volt abban az arizonai bevásárlóközpontban, ahol egy magányos merénylő 19 embert sebesített meg. A demokrata képviselőt fejlövés érte, sokáig kérdéses volt, hogy életben marad-e.

Mark Kelly politikai karrierje előtt vadászpilótaként dolgozott, több bevetésen is részt vett az Öböl-háborúban, 2001-ben pedig a NASA űrhajósaként az űrsikló pilótája lehetett, ebben a minőségében összesen 4 alkalommal repülhetett a világűrbe. Kellynek van egy egypetéjű ikertestvére, Scott Kelly, aki szintén űrhajós volt, kettejük részvételével egy különleges ikerkutatást is végrehajtottak, amelynek célja az űrbéli tartózkodás emberi szervezetre gyakorolt hatásának alaposabb megismerése volt.

Scott (b.) és Mark Kelly (j.)
Scott (b.) és Mark Kelly (j.) (Fotó: NASA)

Jó, jó, de mi a helyzet a Kongresszusban?

Mindenki az elnökválasztásra fókuszál mostanság, de az elnök nem tud túl nagy volumenű döntéseket hozni, ha az ellenkező párt képviselői és szenátorai uralják a törvényhozást. Ezért különösen fontos átnyálazni, hogy áll a szenátusi és képviselőházi választás.

Van egy másik választás is Amerikában, ami ugyanolyan fontos, mint az elnöki
A demokraták teljessé tehetik a hatalomváltást, ha a Fehér Ház megnyerése mellett a kongresszusban is többségbe kerülhetnek. Van erre esély.

A szenátusban az utóbbi években enyhe republikánus többség volt, ezt nagyon meg akarták törni a demokraták (amúgy államonként kettő szenátor dolgozik). 51 hely kell a többséghez, jelenleg úgy áll a helyzet a RealClearPolitics (RCP) szerint, hogy a demokratáknak 45, a republikánusoknak 46 hely van meg relatíve biztosan, de 9 hely a döntetlen felé hajlik, többek között michigani, minnesotai, arizonai, montanai, georgiai, észak- és dél-karolinai bársonyszékekről beszélünk.

A képviselőházi történet kevésbé szoros, a lakosságarányosan elosztott képviselői helyek tekintetében a demokraták már 209-en állnak, miközben 218 hely kell a többséghez. A republikánusok a maguk 182 helyével távolabb vannak az áhított céltól az RCP szerint. Itt hosszasan lehetne sorolni, mennyi szoros vagy döntetlen közeli placc van, de mint írtuk, nagyon valószínű, hogy a demokraták nyernek e téren.

Bemondta a tévé, Virginia a kékeké

Nemrég közölte a CNN, hogy Joe Biden megnyerte Virginiát. Az este egyik legnagyobb hullámvasútja volt a 13 elektoros állam, amit először az exit pollok alapján simán kiosztott több portál a demokratáknak, miközben a matek mást mutatott. Trump egyre jobban elhúzott a számok terén, aztán egyes oldalak kékről szürkére színezték vissza az államot a térképen. Aztán (magyar idő szerint) hajnalra azt láttuk, Biden visszajött, visszaelőzött és végül megkaparintotta az államot. Eldőlt, Virginia kék lett.

Biden támogatói matricákat és rágcsálnivalókat osztanak  a virginiai Alexandriában. Fotó: Stefani Reynolds / Getty Images

Felvirradt a kábítósok napja Oregonban

Világszinten is egyedülálló kezdeményezést bocsátottak népszavazásra Oregon államban: arról kérdezték meg a népet, dekriminalizáljanak-e MINDEN kábítószert. És a Vox élő cikke szerint erre minden esély megvan, magas feldolgozottságnál az igenek vezetnek 59 százalék feletti eredménnyel. Így valószínűleg hamarosan kokain és heroin fogyasztásáért sem fognak senki lecsukni az államban, ami innentől nem közbiztonsági, hanem közegészségügyi kérdésként kezeli a történetet. De a drogok előállítása változatlanul bűncselekmény marad.

Töredezett államokban dőlhet el az elnökség?

Jelenleg irtó szoros és megjósolhatatlan az egész amerikai elnökválasztás. A csatatérnek nevezhető államok zömében ugyan Donald Trump vezet, de a levélszavazatok (amik a gyanú szerint inkább a demokratáknak kedveznek) összeszámolása még sok helyen várat magára. Mindegy is, forró a helyzet, az is előfordulhat, hogy egész apró területeken múlik az elnökség. Például azon a két államon, ahol a győztes jelölt nem viszi el automatikusan az állam összes elektori szavazatát.

Ilyen Maine északkeleten és Nebraska középen. Maine-ben két elektori szavazat jár az államért, és két külön körzetért is jár 1-1 elektor. Nebraska győztesének jutalma 2 elektor, de van három külön körzet, amikért szintén jár 1-1 elektor. Nebraska 2-es körzetét érdemes figyelni, ahol van esélyük a demokratáknak, míg Maine-ben inkább a tengerparti, urbanizáltabb régiót csíphetik meg. Mindkét államban a vidékiesebb részt foghatják meg a republikánusok. De itt is úgy állunk, hogy sok minden madárbéljóslás.

Florida Trumpé, egyre szorosabb a verseny

A Fox News Decision Desk előrejelzése szerint Donald Trump nyeri Floridát és az ezzel járó 29 elektori szavazatot. Ez létfontosságú volt a 45. elnök kampánya szempontjából, enélkül elúsztak volna az esélyei az újrázásra.

Fotó: MTI / EPA

A két jelölt egyre inkább fej-fej mellett halad, egyre jobban nő az esélye, hogy a mai napon nem derül ki, ki lehet az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben, különösen, hogy Pennsylvania már bejelentette, hogy a mai napon nem számolnak meg több levélszavazatot.

Olvasói sztorik