Külföld
US presidential candidate Donald Trump looks on during a joint press conference with Mexican President Enrique Pena Nieto (out of frame) in Mexico City on August 31, 2016.
Donald Trump was expected in Mexico Wednesday to meet its president, in a move aimed at showing that despite the Republican White House hopeful's hardline opposition to illegal immigration he is no close-minded xenophobe. Trump stunned the political establishment when he announced late Tuesday that he was making the surprise trip south of the border to meet with President Enrique Pena Nieto, a sharp Trump critic.
 / AFP PHOTO / YURI CORTEZ

Törpepártok torpedózhatják meg Trump kampányát

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 09. 07. 18:59

Minden választások ősproblémája az, mi lesz azokkal a szavazatokkal, amiket olyan jelöltekre adnak le az emberek, akik nem fognak valószínűleg semmilyen pozíciót szerezni. Az amerikai elnökválasztás ezzel nem foglalkozik, de ettől függetlenül fontos királycsináló szerep juthat a kis pártoknak. Egyesek Donald Trumptól is balra állnak, ezért tőle oroznak el szavazatokat, mások a sandersi baloldal felé hajlanak, így Clintonnak lehet kellemetlen az általuk elvett pár százalék. Összességében azonban Trump szívhat nagyobbat a törpékkel.
Korábban a témában:

Különös időket élnek meg az amerikaiak, legalábbis az utóbbi egy év rendkívül bizarrul alakult. Az előválasztási küzdelembe bepottyant a partvonalról egy ismert milliárdos, akin mindenki csak röhögött, majd ez a milliárdos bucira verte az ellenfeleit az előválasztásokon és ő lett a Republikánus Párt elnökjelöltje. Ő Donald Trump. A pár éve biztos befutónak tartott Jeb Bush döbbenetesen hamar kihullott, egyedül egy keményvonalasabb jelölt, Ted Cruz tartotta vele ideig-óráig a lépést.

Nem mellékes, hogy Trump megválasztását a mérsékeltebb republikánusok vaskos tábora az utolsó pillanatig ellenezte.

A demokratáknál végül nem történt fülkeforradalom, de alaposan megkavarta a kártyákat az értelmiségiek között durván népszerűvé lett Bernie Sanders. Miközben a demokraták zöme a nyakát és vagyonát tette volna rá, hogy Hillary Clinton nyer, a volt first lady kampányának sok olyan perce volt, amikor nagyot kellett nyelniük. Sanders az utolsó pillanatokig állta a sarat és elitellenes programjának egy részét Clinton is kénytelen volt beépíteni a sajátjába.

Tüntetésből ikszelnének

Mindezen információk azért fontosak, mert látszik belőlük, hogy Trump és Clinton megválasztása rengeteg elégedetlen demokrata és republikánus szavazót hagyott kétségek közt. És a kétségek gyakran protestszavazatokat szülnek. A tiltakozó voksok pedig simán kerülhetnek a kisebb pártokhoz, akikről nemigen szólnak a hírek a két nagy párt árnyékában. A szerepük pedig rendkívül fontos lehet, az elorozott szavazatokkal úgy eldönthetik a választást, ahogy Ralph Nader tette a 2000-es elnökválasztás idején, amikor a demokrata vádaskodások szerint Al Gore elől szedte el a szavazatokat, aki így vesztett George W. Bush-sal szemben.

Az Egyesült Államok egy hatalmas szövetségi államalakulat, így a választások is másképpen zajlanak. Államonként döntik el, melyik párt vagy független jelölt hol kerülhet fel a szavazólapokra. Több állam alkalmazza a write-in módszert, ilyenkor a szavazólapon nem szereplő pártokat és jelölteket fel lehet írni egy lapra és így szavazni rájuk. A két nagy párt természetesen minden államban megjelenik, a kicsiknek ez sokszor a képtelenség határát súrolja. Bemutatjuk a legjelentősebbeket és a legbizarrabbakat, majd felsoroljuk a harmadik párti indulók teljes listáját.

Aki megszorongathatja Trumpot

Sokadszorra indul az 1971-ben alapított Libertariánus Párt a választásokon. Változatlanul az amerikai típusú konzervatív vonalat, annak is egy vadhajtását követik: hisznek a totálisan szabad piacban, a nullára csavart állami beavatkozásban és a jóléti állam megsemmisítésében. Dörzsölt rókát, Gary Johnsont indítanak az elnökségért. Johnson nyolc évig volt Új-Mexikó kormányzója, még republikánusként.

SALT LAKE CITY, UT - AUGUST 6: Libertarian presidential candidate Gary Johnson talks to a crowd of supporters at a rally on August 6, 2015 in Salt Lake City, Utah. Johnson has spent the day campaigning in Salt Lake City, the home town of former republican presidential candidate Mitt Romney.  George Frey/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GEORGE FREY
Fotó: AFP /Getty Images Hungary / George Frey

Bürokráciaellenes és marihuánapárti, ráadásul meglepően népszerű: a CBS és a New York Times felmérése júliusban még 12 százalékra tette az esetleg rá voksolókat (ez azóta lecsökkent 8 százalékra). Alelnökjelöltjével, a massachusettsi William Welddel együtt már nem vehet részt az elnökjelölti tévévitákon, ahova a belépés egyik feltétele öt olyan felmérés, ahol 15 százalék felett mérték a jelöltet.

Aki megszorongathatja Clintont

Amerikában évek óta stabilan jelenlévő erő a Zöld Párt, azonban itt – mivel nincs koalíciókényszer – nem igazán van esélyük a Kongresszusba, pláne az elnöki székbe kerülésre. A legnagyobb olyan amerikai párt ez, ami tényleg baloldalinak vallja magát, de persze a a környezetvédelem a legfőbb programpontjuk az LMBTQ-jogok és a nemi egyenlőség hirdetése mellett. Jelöltjük Jill Stein, akire megint ráhúzható a dörzsölt jelző: másodszor indul zsinórban a párt jelöltjeként az elnökválasztáson. Mindenféle harvardi végzettsége van, orvosként húzott le éveket. Ekkor jött rá, hogy az emberek egészségét nagyban befolyásolja a környezetük, ezért aktivista lett.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 06: Green Party presidential nominee Jill Stein speaks at the National Press Club February 6, 2015 in Washington, DC. Stein announced the formation of an exploratory committee to seek the Green Party's presidential nomination again in 2016.  Win McNamee/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / WIN MCNAMEE
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Win McNamee

A kongázni is tudó Stein politikai karrierjének csúcsa eddig az volt, hogy Lexington városi tanácsába beválasztották. Többször hiába is indult a massachusettsi kormányzói pozícióért. Ő és alelnökjelöltje, Ajemu Baraka egyértelműen begyűjthetnek több olyan voksot (a felmérések szerint most 3 százalékot), amit Sandersnek szántak a rajongói, Clinton lehet ennek a kárvallottja.

Trumpnak csak egy szúnyogcsípés

Az alcímmel arra utaltunk, hogy az Alkotmány Párt, azaz a Constitution Party abszolút a republikánusok elől szipkázhat el szavazatokat, de erejét jól jelzi, hogy az egész Egyesült Államokban mindössze 15 városi tanácsban van párttagjuk, magasabb szinteken pedig senki. A párt Amerika válasza a KDNP-re: a Bibliát tartják a törvénykezés egyik alappillérének az amerikai alkotmány és a további alapító iratok mellett és nagyjából annyira állnak jobbra, mint a Republikánus Párt (ultra)konzervatív jobbszárnya, a Tea Party.

Fotó: Casle2016

Darren Castle-t indítják az elnökjelöltségért, nyolc évvel ezelőtt ő volt a párt alelnökjelöltje. A tennessee-i politikus szolgált a haditengerészetnél, majd ügyvéd lett, miközben olyan emberbaráti ügyeket karol fel, mint a bukaresti roma gyerekeké. Alelnökjelöltje Scott Bradley utah-i üzletember.

Érdekesség még az amerikai rendszerben – ez látszani fog a lenti adatsorban is -, hogy egy ember lazán lehet több párt elnökjelöltje is. Így lett maga Donald Trump a Republikánus Párt mellett a pici Amerikai Függetlenségi Párt elnökjelöltje is.

Az amerikai elnökválasztáson induló pártok és független jelöltek (párt neve – elnökjelölt – elérhető elektori szavazatok száma (write-in voksokkal együtt) – államok, ahol lehet rájuk szavazni):

 • Libertariánus Párt – Gary Johnson – 534 – Az összes állam, kivéve Rhode Islandet (itt is folyamatban a szavazólapra kerülés).
 • Zöld Párt – Jill Stein – 504 – Az összes állam Nevada, Oklahoma és Dél-Dakota kivételével (Észak-Dakota, Rhode Island és Wyoming folyamatban).
 • Alkotmány Párt – Darrell Castle – 301 – Alabama, Alaszka, Arkansas, Colorado, Delaware, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Florida, Idaho, Iowa, Indiana, Hawaii, Louisiana, Michigan, Minnesota, Missouri, Mississippi, Nevada, New Hampshire, New Jersey Nyugat-Virginia, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Texas, Utah, Új-Mexikó, Vermont, Washington, Wisconsin, Wyoming.
 • Reform Párt és Amerikai Delta Párt – Rocky De La Fuente – 162 – Colorado, Florida, Idaho, Iowa, Louisiana, Minnesota, Mississippi, Montana, Nevada, New Jersey, New York, Tennessee, Utah, Új-Mexikó, Vermont, Wisconsin.
 • Párt a Szocializmusért és Felszabadításért és Béke és Szabadság Párt és Szabadság Unió Párt – Gloria La Riva – 141 – Colorado, Florida, Iowa, Kalifornia, Louisiana, New Jersey, Új-Mexikó, Vermont, Washington.
 • Szocialista Munkáspárt – Alyson Kennedy – 64 – Colorado, Louisiana, Minnesota, New Jersey, Tennessee, Washington.
 • Jobbat Amerikának és Minnesotai Függetlenségi Párt és független jelölt – Evan McMullin – 62 – Arkansas, Colorado, Iowa, Idaho, Louisiana, Minnesota, Utah, Virginia.
 • Amerika Pártja – Tom Hoefling – 52 – Arkansas, Colorado, Florida, Louisiana, Texas.
 • Választók Egyesült Pártja és független jelölt – Lynn Kahn – 41 – Arkansas, Iowa, New York.
 • Független Amerikai Párt – Farley Anderson – 27 – Colorado, Oregon, Utah, Új-Mexikó.
 • Szocialista Párt USA és Természet Törvénye Párt – Mimi Soltysik – 25 – Colorado, Michigan.
 • Munkások Világa Párt – Monica Moorehead – 24 – New Jersey, Texas, Wisconsin.
 • Amerikai Veteránok Pártja – Chris Keniston – 23 – Colorado, Louisiana, Mississippi.
 • Szesztilalom Párt – James Hedges – 21 – Arkansas, Colorado, Mississippi.
 • Független jelölt – Laurence Kotlikoff – 17 – Colorado, Louisiana, Texas.
 • Legális Marihuánát Most Párt – Dan Vacek – 16 – Iowa, Minnesota.
 • Amerikai Szolidaritás Párt – Mike Maturen – 9 – Colorado.
 • Táplálkozás Párt – Rod Silva – 9 Colorado.
 • Dél-karolinai Amerikai Párt – Peter Skewes – 9 – Dél-Karolina.
 • Az Egyesült Államok Pacifista Pártja – Bradford Lyttle – 9 – Colorado.
 • Szocialista Egyenlőség Párt – Jerry White – 8 – Louisiana.
 • Amerikai Szabadság Pártmég nincs jelöltjük – 6 – Mississippi.

Nem lesznek a szavazólapon végül:

Dan Bilzerian (független, pókerjátékos), Ken Fields (vállalkozó), Zoltan Istvan (futurista, író, filozófus, a Transzhumanista Párt alapítója), Terry Jones (a Korán-égető keresztény szektavezér, hitszónok), Merlin Miller (filmes), Joe Schriner (festő), Guy Schwartz (zenész), Ron White (komikus, színész), Robby Wells (volt amerikaifutball-edző).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.