Nagyvilág

Nagyon sokba fájna Németországnak, ha a britek kilépnének az EU-ból

A német gazdaság akár 45 milliárd eurót veszíthetne a jövő év végéig a Brexiten, ha Nagy-Britannia a júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - ez derült ki a negyedik legnagyobb német pénzintézet, a DZ Bank csütörtökön ismertetett tanulmányából.

Monika Boven, a bank közgazdásza Berlinben tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Németország számára is nagy a tét, mivel Nagy-Britannia az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Ha a június 23-ra kiírt referendumon a britek a kilépés mellett döntenek, a német gazdaság már az év második felében elkezdi érezni ennek hatását.

A DZ Bank azt jósolja, hogy a Brexit esetén Németország bruttó hazai terméke (GDP) idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig csak 0,5 százalékkal növekszik, ha viszont Nagy-Britannia az unió tagja marad, idén 1,8, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővülhet a német gazdaság. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint akár enyhe recesszióba is kerülhet a német gazdaság az év vége felé.

A német kormány idén 1,7 százalékos, a jövő évre pedig 1,5 százalékos növekedést vár, de arról nem tett közzé számítást, hogy milyen hatást gyakorolhat a gazdaságra az esetleges Brexit.

A Nagy-Britanniába irányuló német export értéke tavaly csaknem 13 százalékkal 90 milliárd euróra növekedett, ami minden idők rekordjának számít. Ennél nagyobb értékben csak Franciaországba és az Egyesült Államokba exportáltak német javakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik