Della

A mesterséges intelligenciát vetné be az Integritás Hatóság a vagyonnyilatkozatoknál

Eddig 186 bejelentést kapott az Integritás Hatóság, ezek alapján jelenleg 21 vizsgálat van folyamatban, összesen 120 milliárd forint értékű uniós támogatást érintően – mondta a Dellában Biró Ferenc, a szervezet elnöke. Ezek között vannak „szenzitívebb” ügyek is, de például az Elios-botrányt – amely Tiborcz Istvánhoz köthető – hiába keresnénk köztük, mert bár erre vonatkozóan is kaptak bejelentést, de a vizsgálat elindítását sem tartották szükségesnek. Az egyik legnagyobb problémának mégis azt tartja az elnök, hogy végül a köz pénzéből, tehát az állami költségvetésből fizetnek ki olyan beruházásokat, amelyeket eredetileg uniós finanszírozásból terveztek megvalósítani, csak a piros lámpa kigyulladt Brüsszelben.

Az AI, azaz a mesterséges intelligencia használatával javítaná a vagyonnyilatkozati rendszer hatékonyságát az Integritás Hatóság (IT). A szervezet elnöke, Biró Ferenc a Dellában kifejtette, hogy szükség volna továbbá egy olyan integrált adatelemző rendszerre, amelyik például a kincstárnál, továbbá az ingatlannyilvántartásokban, cégnyilvántartásban, más adatgazda szervezeteknél rendelkezésre álló releváns információkat gyűjti egybe, melynek segítségével könnyebb lenne egybevetni a vagyonnyilatkozat tételére kötelezett köztisztviselők, illetve családjuk valós vagyoni helyzetét a vagyonnyilatkozatok tartalmával. Hasonló, a valós idejű beavatkozást lehetővé tévő integrált rendszert látna szívesen a közbeszerzési eljárásoknál is.

Az Integritás Hatóságnak több más javaslata is van a munkájuk eredményesebbé tételére. Mint a beszélgetésből kiderült, az államigazgatási szervek közötti információáramlás, együttműködési készség messze van a tökéletestől, szükség volna például a hatóság hozzáférésének a bővítésére az adatbázisoknál – hangzik el a műsorban. Az elmondottak alapján a hatóság általában partvonalon kívülről figyeli a tevékenységét meghatározó döntéshozatalt, sőt, a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia kialakításában sem osztottak számukra lapot. „Ez nem üdvös, hogy a hatóság nem volt bevonva ennek a stratégiának a kialakításába, ez senkinek az érdekét nem szolgálja” – mondta erről Biró Ferenc.

Kiderült továbbá, hogy eddig 186 bejelentést kaptak, ezek alapján jelenleg 21 vizsgálat van folyamatban a hatóságnál – összesen 120 milliárd forint értékű uniós támogatást érintően –, amelyek közt vannak az eddig lezárt ügyeknél „szenzitívebbek” is. De például az Elios-ügyet – amely Tiborcz Istvánhoz köthető – hiába keresnénk köztük, mert bár erre vonatkozóan is kaptak bejelentést, de a vizsgálat elindítását sem tartották szükségesnek, miután Biró szerint (aki októberben Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyalt) más szervek már elvégezték ezt a munkát.

Ezzel együtt az egyik legnagyobb problémának tartja az elnök, hogy végül a köz pénzéből, tehát az állami költségvetésből fizetnek ki olyan beruházásokat, amelyeket eredetileg uniós finanszírozásból terveztek megvalósítani, csak a piros lámpa kigyulladt Brüsszelben. Beszélt arról is, hogy egy év elteltével továbbra is csak az egyéneket tartja-e korruptnak – ahogy nyilatkozta azt a Bloombergnek –, vagy már rendszerszinten is lát problémát. A hatóságot ért vádakra – drágán bérelt ingatlanban dolgoznak – is kitértünk: megtudtuk, hogy mekkora árengedményt kap a hatóság a bérbeadótól, és arról is beszámolt az elnök, hogy idővel új, saját építésű irodába költözhet az IT. Az is szóba került, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat elfogadása hatással lenne-e az új korrupcióellenes intézmény működésére.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik