Della

Aggódhatnak a fehérgallérosok: meg fognak szűnni a bullshit munkahelyek

Fordulatnak látja a magyar iparpolitikában a mesterséges intelligencia alkalmazásának kormányzati programmá emelését Trautmann László, a Neumann János Egyetem docense. A Della vendége szerint jelentős, de ma még nem becsülhető mértékű változást hoz a technológiai váltás a munkaerőpiacon, illetve a társadalomban: szükségtelenné válnak például azok a fehérgalléros munkakörök, amelyeket a szakirodalom már ma is a bullshit jelzővel illet. A társadalmi változást pedig egy új középosztály létrejötte fogja jelenteni, amelynek egyik sajátossága a tudatos karrierépítés lesz.

Az Európai Unió globális versenyhátránya – melynek gyökerei a múlt század közepéig nyúlnak vissza – a mesterséges intelligencia alkalmazásában is tetten érhető, a szakértő szerint az uniós vállalatok mindössze 8 százaléka használja az AI-t. Ahhoz, hogy ez a mutató érdemben javuljon, szoros technológiai együttműködésre lesz szükség a tagországok között – miközben politikai síkon éppen széttart a közösség.

Trautmann László nem aggódik emiatt, szerinte az unió politikai egysége meg fog maradni.

Kínával megegyezést vár az uniós kereskedelmi vitában, az állóháború felé haladó orosz–ukrán konfliktusból pedig csak úgy lehet szerinte kijönni, ha Oroszországnak gazdasági perspektívát kínál a Nyugat, segítve megtalálni Moszkvának azokat a technológiai, ipari területeket, amelyek fejlődésével képes lesz „középosztályosítani” a társadalmát. Ebben mintaadóként a közép-kelet-európai térségnek is lesz szerepe – mondja a műsorban.

Azt is állítja, hogy a nyugat-európai – kiemelten a német – autóipar szerepe háttérbe fog szorulni a régió gazdaságában. Az orosz hadigazdaság pedig olyan alkalmazkodásra kényszeríti az EU-t, amelynek az egyik haszonélvezője a mezőgazdaság lehet.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik