Della

Jávor Benedek: Az ellenzéki választó a remény vásárlója lett

Világos üzenetet küldtek a szavazók a hagyományos ellenzéki pártoknak, nagyon komoly ellenérzések vannak velük szemben a társadalomban, radikálisan újra kell gondolniuk a politikájukat, és még ez sem lesz elég: a választókkal kell elhitetniük, hogy érdemes bennük bízniuk – értékelte a vasárnapi választás eredményét Jávor Benedek volt párbeszédes EP-képviselő, Budapest brüsszeli irodájának vezetője a Dellában.

Jávor Benedekkel az Európai Unió politikai és gazdasági megújulási képességéről készültünk beszélni, de természetesen a belpolitikai történések uralták a beszélgetést. Szerinte helyes döntést hozott, amikor nem adta a nevét a DK, az MSZP és a Párbeszéd alkotta uniós koalíciós listához. A Tisza Párt előretörésében elsősorban a remény keresését látja az ellenzéki szavazók részéről, akik biankó csekket is elfogadtak, de rendszerváltó hangulatot továbbra sem érez a levegőben, a Fideszről Magyar Péternek sem sikerült leválasztania nagy tömegben szavazókat. Annyi történt, hogy a választók az együttműködő ellenzék felől elmozdultak az együtt nem működő ellenzék felé, de a NER-rel szembeni sikeres politika jeleit még nem tapasztalja.

A fővárosi választás után a legfontosabb kérdés az lett, hogyan tud működni a közgyűlés.

Jávor szerint nem lehet tartós, működőképes koalíciót összerakni a főpolgármester mögé, egyelőre nem tudni, hogyan lehet irányítható a város. Attól tart, hogy a 2019-ben közgyűlési támogatást élvező zöld fővárosi programot a kellő támogatás hiányában csak kevésbé ambiciózusan lehet folytatni az új ciklusban.

Itt még nem tartunk, a szavazás eredménye sem végleges, amíg az érvénytelen voksokat újra nem számolják. Az viszont kijelenthető, hogy a főpolgármester-választás váratlanul szoros lett. Jávor szerint ennek egy oka van: a Fidesz-szavazók mozgósítása Vitézy Dávid mellett. Szerinte tehát Vitézy nem a programalapú kampányával győzte meg a rá szavazó budapestieket. Meggyőződése, hogy

a Vitézy-projektet Rogán Antal műhelyében rakták össze.

Jávor Benedek szerint az uniós választás egyik legfontosabb eredménye, hogy az orbáni „békepárti” irányt – amely az irodavezető szerint valójában Oroszország hadi győzelmét támogató irányzat – az európai választók elutasították. Mindazonáltal a választás legizgalmasabb fejleményének a francia nemzetgyűlés feloszlatását tartja, ami szerinte alapvetőbben befolyásolhatja az európai folyamatokat, mint a parlamenti arányokban bekövetkezett, nem túl jelentős változások. Emmanuel Macron előre menekülne azzal, hogy előrehozott választást írna ki, abban bízva, hogy meg tudja őrizni az elnöki széket, ám ha a francia választáson is érvényesül a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali párt fölénye, a belpolitikai túlélésért folytatott harc lekötheti az unió első számú megmondóemberévé vált Macron energiáit. Közben a németek is magukkal vannak elfoglalva, miután Olaf Scholz kancellár pártja rosszul szerepelt az EP-választáson. Így keletkezik egy légüres tér, amibe beléphet akár Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, illetve az Európai Bizottság is kezdeményezőbb szerepet vállalhat fel. Ez kisebb-nagyobb hangsúlybeli eltolódásokkal járhat az EU fő irányvonalait tekintve.

Ami a magyar kormány pozíciójának várható alakulását illeti, szerinte nem számíthatunk jelentős portfólióra az egyes biztosok kiválasztásának során.

Az egész európai intézményrendszernek tele van a hócipője a magyar kormány vétómagatartásával, amelyet nagy mértékben kiszolgált Várhelyi Olivér bővítési biztos

– mondja adásunkban, hozzátéve: a bővítési folyamat tulajdonképpen már Várhelyi nélkül zajlik, a magyar biztos elszigetelődött az unióban. A bizottság okult a hibájából, csak egy marginális portfólió juthat majd a magyar kormánynak a következő ciklusban – állítja vendégünk.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik