Della

Lesz következménye annak, hogy Orbán Viktor Putyinnal parolázott?

A Della vendégével arról beszélgettünk, milyen lenyomata lehet a befektetők körében Orbán Viktor „békemissziójának”, annak, hogy néhány napon belül a nyugati világ két ádáz ellenfelénél, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnöknél vendégeskedett. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a kockázati felárak alakulása árulkodik majd arról, hogyan ítélik meg a befektetők a miniszterelnök hiperaktivitását a nemzetközi politikai térben. Tapasztalata szerint a profi piaci szereplők képben vannak Magyarországgal kapcsolatban, és a gazdasági mellett a politikai kockázatokat is árazzák.

Így azt is, hogy mennyire lesz elegendő az a 400 milliárd forintos költségvetési csomag, amit adásunk rögzítése előtt jelentett be a kormány. Az elemző szerint kétséges, hogy az adófókuszú intézkedés – amelyben a versenyt torzító elemeket fedezett fel – megelégedéssel tölti el az Európai Uniót, továbbá arra számít, hogy ennek következményeként, mivel a fenntarthatóság szempontjából fontosabb kiadásoldali átalakítások elmaradtak, a hitelminősítők a következő körben ronthatnak Magyarország besorolásának kilátásán. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy pusztán emiatt a bóvli kategóriába vágják vissza Magyarországot.

A műsor rögzítése után, de az adásba kerülés előtt jelent meg a friss inflációs adat. Németh Dávid 4 százalék alatti mutatóra számít júniusra, majd a következő hónapokban is 4 százalék körüli adatok érkezhetnek, hogy aztán októbertől felpattanjon az infláció. Az év egészében azonban alacsonyabb maradhat az áremelkedés üteme, mint amire az első negyedév alapján számítani lehetett. Azt viszont még nem látja, hogy mikor érhetünk el a jegybanki célnak tekintett 3 százalékos szintre. Mint ahogy afelől is kétségei vannak, hogy jövőre elérhető a 3,7 százalékos költségvetési hiány, amire a kormány vállalást tett. Az euró 385–400 forint között mozoghat, s a hazai valuta volatilitása továbbra is fennmarad a régiós valutákkal szemben.

Szóba került még Európa versenyképessége, amelynek javítása a magyar uniós elnökség egyik célja, ezzel kapcsolatban Németh Dávid kifejtette, hogy az elmúlt 8–10 évben folyamatosan marad le a kontinens az USA-val és Kínával szemben, de azért még nem temetné az Európai Uniót, bár kétségtelenül „nagy a baj”. Az egyértelmű, hogy hatékonysági kihívásokkal szembesül a közösség, ami részben arra vezethető vissza, hogy minél több piacot vontak be az unióba, annál inkább tehetetlenné vált a döntéshozatal.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik