Della

Simor András: Nagyon jelentős változást hozhat Magyarországon a jövő heti választás

A volt jegybankelnök szerint születhet olyan eredmény a júniusi választáson, ami megrendítheti a kormányt, a kérdés az, hogy az elégedetlenek találnak-e megfelelő alternatívát a pártok között. Simor András a Dellában kifejtette: most nem érez elég erőt arra a kabinetben, hogy ura legyen a helyzetnek.

Ugyanakkor számos szakértővel szemben nem számít arra, hogy a választás után megszorításokat jelent be a kormány, mivel szerinte Orbánék a költségvetést eddig sem a gazdaságirányítás eszközének tekintették, hanem politikai céllal használták. Kibeszéltük azt is, mi köze van a június közepén startoló labdarúgó Európa-bajnokságnak a 2025-ös büdzsé parlamenti benyújtásához, amit év végére halasztottak. Spoiler: kormányzati infók szerint van összefüggés. A volt jegybankelnök a témával kapcsolatban kijelentette, hogy ma Magyarországnak nincs reális, valós, teljesíthető költségvetése. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi vezetésével egyetértően nincs jó véleménnyel a kormány legfrissebb versenyképességi stratégiájáról, abból szerinte nem derül ki, hogy a célokat milyen eszközökkel lehet elérni. Egy példán bemutatva: miközben a kis- és középvállalkozások mélyebb integrálása a cél a multik beszállítói közé, aközben olyan, Keletről érkező befektetéseket ösztönöz és támogat a kormány, amelyek pont nem ebbe az irányba mozdítják el a gazdaság szerkezetét.

Maradva a korábbi munkahelyénél, a jegybanknál, Simor András szerint elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a kamatelőnyünk a világ nagy jegybankjai által kínált kamatokhoz képest nem szűkíthető tovább – csak a forint árfolyamának gyengülésével. Ami a magyar fizetőeszköz elmúlt hetekben tapasztalt vágtáját illeti, azt a külső környezettel magyarázza. Ezekből kiindulva azt feltételezi, hogy a forint erősödése ki fog fulladni.

Vendégünk bepillantást nyújtott abba a titokzatos világba, ahol a befektetőket a nyilvánosság kizárásával tájékoztatja az MNB a pénzügyekről. Elmondta, mi a legnagyobb hiba, amit ilyenkor egy jegybankár el tud követni, és ki volt az a jegybankelnök, aki ezt el is követte.

Továbbá beszéltünk a globális politikát és gazdaságot leginkább befolyásoló – az uniós választáson is fontos kampánytémává vált – konfliktusról, az orosz–ukrán háborúról.

  • Mi a legvalószínűbb kifutása?
  • Van-e mindenki számára megnyugtató lezárása a krízisnek?
  • Hol az igazság: Orbánnál vagy Brüsszelnél?

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik