Della

Csak kis mértékben változhat nyáron a benzin ára

A tisztán piaci folyamatok alapján nem várható az üzemanyagok jelentős drágulása az előttünk álló hetekben, de a geopolitikai kockázatokkal – mint például a közel-keleti konfliktus vagy az orosz-ukrán háború – nehezebb számolni, egy esetleges eszkaláció elindíthatja az üzemanyag alapjának számító olaj jegyzésárának emelkedését – mondja a Dellában a legnagyobb üzemanyag-forgalmazókat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó arra számít, hogyha a keresleti-kínálati viszonyok nem fordulnak szélsőséges irányba, az olajár a 80–85 dolláros tartományban marad, így néhány forintos elmozdulásokra lehet számítani a benzin és a gázolaj esetében a nyáron.

Vagyis nem kell tartani attól, hogy benéz 650 forint fölé az ár.

Adásunkban reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti közleményére, amelyben a Nagy Márton vezette tárca határozottan felszólította a hazai üzemanyag-forgalmazókat az árszabásuk régiós átlaghoz igazítására. Csakhogy ezzel van egy alapvető módszertani gond – túl azon, hogy például a lengyel és bolgár árakat szerinte nem lenne indokolt figyelembe venni –, mégpedig az, hogy az egyes piacok árképzése nem hasonlítható össze teljes mértékben a beszerzési források, az ellátási láncok, valamint a kereskedelmi és adópolitikai különbözőségek miatt. Az összehasonlító számítások alapjául vett európai uniós adatbázis módszertana is különböző, így nem veszi figyelembe teljes körűen a nemzeti piacok eltérő adottságait.

A MÁSZ tagjai mindenesetre igyekeztek alkalmazkodni a kormány diktátumához – tegyük hozzá, hogy a hétfőn bejelentett áremelés kilóg a sorból.

A műsorban arról is beszéltünk, hogy a vártnál lassabb lehet az áttörés a járművek meghajtásánál, és még az sem biztos, hogy az elektromosság válik egyeduralkodóvá,

hiszen a zöld technológiai megújulás mentén a hagyományos belső égésű motorok is versenyképesek maradhatnak.

Kiderül továbbá, mi lett a Gazdasági Versenyhivatal tavaly beharangozott átfogó piaci ellenőrzéséből, és miért futott fel a prémium üzemanyagok forgalma az elmúlt hónapokban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik