Della

A magyar ügyészség a korrupciós rendszer működésének az Achilles-sarka

Az uniós pénzek egy része végleg elzárva marad a magyar kormány előtt ebben az uniós költségvetési ciklusban – állítja a Della mai vendége, Martin József Péter, a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezető igazgatója. A pénzek folyósításához szükséges uniós feltételeket ugyanis nem teljesítette maradéktalanul a kormány, azaz nem állt helyre a jogállam.

Ezen okból a múlt év végén bizottsági döntéssel felszabadított bő 10 milliárd euró sorsa sem tekinthető véglegesen rendezettnek a Corvinus Egyetem külsős adjunktusa szerint.

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió éves szinten közel 1000 milliárd eurót bukik a közösség egészét érintő korrupció miatt. Ez a teljes éves magyar GDP ötszöröse, ami már szemmel látható összeg. Martin József Péter szerint ez alapvetően a tagállamok sara, de az uniós testületeknek is van dolguk a korrupció visszaszorításában. Rossz hír mindannyiunk számára, hogy sokat e téren nem lehet várni, mert bár folyamatban van az uniós antikorrupciós harmonizáció – a direktíva lepapírozásának legújabb határideje 2024 –, a részletek alapján nem a korrupciós ügyek feltárásának könnyítése kerül fókuszba, hanem a feltárt esetek büntethetősége.

Szóba került Magyar Péter hangfelvétele, mint bizonyíték a magyar jogszolgáltatás befolyásolhatóságára, ami újabb érv lehet az unió számára, hogy még körültekintőbben járjon el a pénzek felszabadításakor.

Martin József Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar ügyészség tevékenysége – szemben a bíróságokkal – nem része a jogállamisági feltételek teljesítése során figyelembe vett szempontoknak, vagyis formailag Varga Judit igazságügyi miniszterként tett kijelentései miatt nem kellene attól tartania a kormánynak, hogy elzárulnak a pénzcsapok. Pedig – teszi hozzá a TI ügyvezetője – az ügyészség munkája a korrupciós ügyek Achilles-sarka.

Ismerve a korrupcióellenes munkacsoport munkájával kapcsolatos kritikákat, arról is kérdeztük vendégünket, hogy az általa képviselt TI meddig marad a szervezet tagja. Válasz az adásban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik