Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”
A választás eredménye választókerületenként

Miskolcon sem sikerült fordítania az ellenzéknek

Borsod 1-es és 2-es választókerületében is a Fidesz jelöltje győzött, tehát Miskolcon sem sikerült az ellenzéknek fordítania.

Az 1-es körzetben már korábbi feldolgozottsági adatoknál érezhető volt, hogy a kormánypári Csöbör Katalin lesz a befutó, ez 97,4 százalékos feldolgozottságnál már biztossá is vált, 47-40 arányban vezet az ellenzéki Szilágyi Szabolccsal szemben.

A 2-es körzetben ennél egy fokkal kiélezettebb volt a helyzet, az összellenzéki színekben induló Varga Lászlónak sokáig csak 700 voks volt a hátránya a fideszes Kiss László mögött, de nem sikerült ledolgoznia, 98,7 százalékos feldolgozottságnál már több mint 1000 szavazat a hátránya, ami behozhatatlan.

A választás eredménye választókerületenként

Nem csak győzött a Fidesz Somogyban, de még nagyot javított is

2018-ban a következőképpen nézett ki a fideszes (győztes) jelöltekre leadott szavazatok aránya: 1. oevk – 43,69%, 2. oevk – 51,63%, 3. oevk – 51,85%, 4. oevk – 51,11%

Ehhez képest 2022-ben, 95 – 98 százalékos feldolgozottságnál: 1. oevk – 48,59%, 2. oevk – 58,96%, 3. oevk – 59,05%, 4. oevk – 60,83%

Ráadásul mind a négy körzetben ugyanaz a fideszes politikus indult, mint négy évvel ezelőtt, sorrendben: Gelencsér Attila, Szászfalvi László, Móring József Attila, Witzmann Mihály

Jámbor András: El kell kezdeni politizálni

Az Azonnali kapta mikrofonvégre a Budapest 6. számú OEVK-ban Sára Botondot legyőző Jámbor Andrást, aki saját sikere ellenére érthető módon letargikus állapotban értékelte az eredményeket.

Elmondta, hogy első benyomásai alapján a Jobbiknak azok az alsóközéposztálybeli szavazói, akik főleg vidéken kis és nagy városokban élnek, és 2006-ban még a szocialistákra szavaztak, az ellenzék mind elvesztette, és jelenleg ötlete sincs, hogy lehetne őket visszacsábítani.

Arra a kérdésre, hogy ellenzéki szempontból most mi a teendő, azt mondta,

át kell gondolni, hogy mit lehet egy ilyen választási autokráciában kezdeni egyáltalán, aztán el kell kezdeni politizálni olyan módon, ami nemcsak arról szól, hogy az ATV-be bemegyünk.

Végül elmondta azt is, mindenképp beül a parlamentbe. Egyrészt azért, mert képviselnie kell a józsefvárosiakat és a ferencvárosiakat, akik épp most választották meg, másrészt pedig azért, mert – mint mondta –,

ilyen választási vereség után tiltakozásból kivonulni az szerintem a vicces, bolondos kategória nagyon erős része

A választás eredménye választókerületenként

Nagyon úgy néz ki, hogy Szél Bernadett kiesik a parlamentből

Bő 82 százalékos feldolgozottságnál jár Pest 2. számú választókerülete, ahol a fideszes Menczer Tamás Szél Bernadettel mérte össze az erejét. Menczer 1380 szavazattal, 2,4 százalékponttal vezet Szél előtt – utóbbi 2012 és 2018 között a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője volt, 2013 és 2018 között a párt társelnöke, a négy évvel ezelőtti választásokon az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél 2018 októbere óta független képviselő, ha viszont most nem nyer a körzetében, véget ér képviselői karrierje, ugyanis az ellenzék országos listáján 206. helyen van, tehát kizárt, hogy onnan bejusson.

"Mocskos Fidesz!"

Egy szűkebb csoport még elkezdte skandálni a műjégen, hogy

Mocskos Fidesz!

Közben viszont mindenki elkezdett elszivárogni. Mostanra csak a kampány tagjai és néhány aktivista, leginkább momentumosok ölelgetik egymást rövidezés közben az épület oldalában. Kifelé menet még elhangzott egy üvöltött nagymonológ egy mostanra elég részeg támogatótól.

Viktor! Valaki ma meghal, te vagy én! Valószínűleg én!

A színpad méretét utólag visszanézve eléggé elmérték, eleve jóval kevesebben jöttek ki, mint ahány embert képes befogadni a műjég. Közben viszont rettenetesen hideg van, és sehol nem lehet melegedni, de a foltokban álló esőtől majdnem úgy csúszik a beton, mintha jég lenne rajta.

A választás eredménye választókerületenként

Kilenc képviselője lesz a Jobbiknak, hét a Mi Hazánknak

A választás egyik nagy nyertese a Mi Hazánk. A Jobbik 2018-as pártszakadása után létrejött nemzeti radikális párt hét képviselőt delegál az országházba. Ez csak két székkel kevesebb, mint amennyi az Ellenzéki összefogás jegyében a Jobbikot illeti meg.

2018-ban a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt. Ők szerezték a második legtöbb mandátumot a Fidesz után: 26 képviselőt küldhettek a hazai törvényhozásba. Jelen állás szerint négy év alatt

17 mandátumot veszített a Jobbik.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke a választást értékelő beszédében úgy fogalmazott, megtörtént a csoda, és ez a siker még csak a kezdet a mozgalom számára.

A választás eredménye választókerületenként

Boldog István utódja biztosabban hozta a körzetét

Boldog István büntetőügye miatt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, törökszentmiklósi székelyű 4. OEVK-ban Herczeg Zsolt mezőtúri polgármestert indította a kormánypárt. Herczeg 91 százalékos feldolgozottságnál 52.14 százalékot szerzett, ez jóval magasabb arány, mint amivel Boldog hozta a körzetet négy éve (44,71%). Igaz, ez a szavazatok számában nem jelent ekkora ugrást, nagyjából hasonló mennyiségű szavazat érkezett mindkét politikusra, csak az alacsonyabb részvétel miatt ez most nagyobb arányú győzelmet eredményezett.

Herczeg Zsolt 2010 óta vezeti Mezőtúrt, ellenfele most (akárcsak négy éve) a jobbikos Csányi Tamás volt.

Volt, aki sírt Márki-Zay beszéde közben

Néhány száz szimpatizáns hallgatta végig Márki-Zay Péter beszédét a Műjégpályán, ami utólag több szempontból sem bizonyolult jó helyszínnek. Egyrészt sokkal kevesebben voltak ahhoz képest, ahányan egységes tömegként látszódtak volna, másrészt például ahogy kijöttek a VIP-ből, Márki-Zay Péternek úgy kellett végigsétálnia a színpadig, hogy közben a kormánypárt riporterei szinte lerohanták, alig tudott menni.

Az is feltűnő volt, hogy az ellenzék vezetői politikusai közül csak Karácsony Gergely és Donáth Anna jött el az eredményváróra, Dobrev Klára és Jakab Péter távolmaradása elég tátványos.

Márki-Zay beszéde közben többen sírtak, vagy átölelték ismerősüket, párjukat. A hangulat az eredménynek megfelelően lehangolt, letargikus volt ellenzéki oldalon.

Mohos Márton / 24.hu

Nagyon büszke Gattyán György a besöpört 1 százalékra

87,75 százalékos feldolgozottság után 1,09 százalékon áll Gattyán György Megoldás Mozgalma, ezzel kijelenthető, hogy a párt nem fog képviselőt delegálni az országgyűlésbe. Ez a jelek szerint nem szegi kedvét a párt alapítójának, aki szerint amit ők 100 nap alatt elértek, azt még senki nem csinálta meg Magyarországon.

Gattyán az MTI-nek nyilatkozott vasárnap este, nekik elmondta, hogy egy száznapos pártnak, mozgalomnak ez szép eredmény, bár egy kicsit azért többre számítottak.

Kérdésre válaszolva közölte, folytatják a munkát.

A kampányhajrát értékelve azt mondta, Budapest közelebb áll hozzájuk, a fővárosi kerületekben jobban állnak, a vidéki régiókban még van feladatuk.

A digitalizációról – mint a kampány fő eleméről – azt mondta, nekik még mindig ez a legfontosabb, de a két nagy politikai tömb is elkezdett ezzel foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni együttműködést akár a kormánnyal is, hogy a digitalizációs céljaikat elérjék, azt mondta,

ez egyelőre nem aktuális, de ha bárki kéri tőlük, hogy adják át a tapasztalataikat, tudásukat, vagy nyújtsanak segítséget, nyitottak erre.

Balogh Zoltán / MTI Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a Normafa Club House-ban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
A választás eredménye választókerületenként

Rig Lajos: Nem csüggedem és nem bántam meg semmit

Elismerte vereségét Rig Lajos, aki a Facebook-oldalán gratulált Navracsics Tibornak a győzelméhez! A feldolgozottság még nem érte el a száz százalékot, de a tapolcai központú körzetben a fideszes Navracsics Tibort már nem tudja befogni az összellenzéki jelölt. Rig Lajos eredményes munkát és sok sikert kívánt ellenfelének a tervei megvalósításához. Rig megköszönte mindazok munkáját és szavazatát, akik őt támogatták. „Én nem csüggedem és nem bántam meg semmit!” – zárja bejegyzését a tapolcai vesztes jelölt.

A Fidesz simán hozta Simonka és Völner korábbi körzetét, közben Czeglédy elhasalt

Több olyan választókerület is akadt, amire korábban az egyes képviselők miatt a bűn árnyéka vetült. Az eredmények tükrében az látszik, hogy a kormánypárti szavazókat nem tántorították el a kényes ügyek, az ellenzékről ugyanakkor ez nem mondható el.

A Vas megyei 1. számú OEVK-ban az ellenzék jelöltjeként induló Czeglédy Csaba – aki korábban a börtönt is megjárta, újabban pedig azzal gyanúsítja a kormánymédia, hogy ő az Ördög ügyvédje –sima vereséget szenved a kormánypárti Hende Csabától. 88 százalékos feldolgozottság mellett előbbi 39,55 százalékon, utóbbi 50,71 százalékon áll.

2014 után 2018-ban is simán győzött a Békés megyei 4. számú OEVK-ban a fideszes Simonka György, akinek látványosan elengedte a kezét a kormánypárt, miután meggyanúsították bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel. A helyén induló Erdős Norbert így is hozta a kötelezőt a Fidesznek, 92,66 százalékos feldolgozottság után 51,07 százalékon áll. Ellenfele, az ellenzék színeiben induló Dr. Szabó Ervin 38,37 százalékon áll, itt a Mi Hazánk jelöltje is összeszedett jó 6 százalékot.

Völner Pál számára is egyértelmű volt, hogy nem fog egyéniben indulni, miután kirobbant a végrehajtói botrány. Ő négy éve a Komárom-Esztergom megyei 2. OEVK-ban győzött magabiztosan. Helyette a kormánypárt idén Erős Gábort indította, aki nagy valószínűséggel meg is nyeri a kerületet. Közel teljes feldolgozottság mellett a voksok felét már begyűjtötte.

A választás eredménye választókerületenként

Tíz kerület, ahol a legnagyobb különbséggel nyert a Fidesz

  • Győr-Moson-Sopron 03: Gyopáros Alpár 21 124 szavazatkülönbséggel nyert.
  • Vas 03: V. Németh Zsolt a Körmend központú kerületben 18 614-el vezet.
  • Nógrád 02: Balla Mihály előnye 17 565 szavazat.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 04: Vásárosnaményen 17 387 szavat a különbség.
  • Vas 02: Ágh Péter 17 278 szavazattal kapott többet kihívójánál.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 05: Kovács Sándor a mátészalkai jelölt 16 736 szavazattal vezet.
  • Bács-Kiskun 04: Lezsák Sándor előnye 16 727 szavazat.
  • Fejér 05: Sárbogárdon Varga Gábor nyert nagyot, 16 460 szavazattal szerzett többet az ellenzéki jelöltnél.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 03: a fideszes Kisvárdán 16 268 szavazattal nyert Seszták Miklós.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 07: Tállai András javára 16 143 volt a szavazatkülönbség.
A választás eredménye választókerületenként

Csongrád-Csanádban egy új képviselőt avatnak

Békéshez hasonlóan Csongrád-Csanád megyében is négyből három képviselő megőrizte mandátumát: Szabó Sándor megtartotta Szegedet az ellenzéknek, míg Szentesen Farkas Sándor, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János marad a körzet egyéni képviselője. A megye 2. számú egyéni választókerületében viszont a Fidesz cserére szánta el magát, B. Nagy László helyén az addig önkormányzati képviselőként dolgozó Mihálffy Bélát indította, aki elődjéhez hasonlóan hozta a körzetet, 96.63 százalékos feldolgozottságnál 46.01 százalékon áll, és ezzel minimálisan jobb eredményt is ért el, mint B. Nagy négy évvel ezelőtt (44.62%).

Mihálffy Béla 52 éves, korábban a szeged-kiskundorozsmai részönkormányzat vezetője volt, illetve a Sport és Ifjúsági Bizottság alelnökeként és a Városüzemeltetési Bizottság tagjaként dolgozott.

A választás eredménye választókerületenként

Navracsics hat százalékkal veri Rig Lajost

Veszprém megyében is eldőlt az egyéni mandátumok sorsa, hiszen 85–90 százalékos feldolgozottság mellett mind a négy körzetben jelentős előnnyel vezetnek a kormánypárti aspiránsok. A legnagyobb arányú győzelmet a pápai központú körzetben Kovács Zoltán arathatja, ő kevéssel a százszázalékos feldolgozottság előtt 63,54 százalékon áll. Hozzá képest kisebb előnnyel – 50 százalék körül eredménnyel – nyerheti meg a körzetét Ovádi Péter Veszprémben, Kontrát Károly Balatonfüreden és Navracsics Tibor Tapolcán.

Utóbbi választókörzetet az elmúlt hónapokban csatatérkörzetként mutattuk be a 24.hu olvasóinak, és valóban szoros küzdelmet hozott a választás. Navracsics Tibor 85,34 százalékos feldolgozottság mellett 19315 voksot szerzett, míg Rig Lajos 17160 szavazatot gyűjtött, így a fideszes jelölt 50,45 százalékos eredménnyel előzi a 44,82 százalékon álló ellenfelét.

Kapcsolódó
Navracsics Tibor: Hogy itt fideszes jelölt tudjon győzni, ahhoz nem fideszes szavazók is kellenek
A kormány jól kezeli a háborús helyzetet, és eddigi politikája sem tekinthető túlzottan oroszbarátnak – véli Navracsics Tibor, aki csak a tapolcai körzet kampányában vesz részt, az országosban nem, sőt még azt sem árulja el, hogyan szavaz az április 3-ai népszavazáson. Interjú.

Toroczkai László: „Megtörtént a csoda!”

Toroczkai László hatalmas tapsvihar közepette lépett fel a pulpitusra a párt eredményváróján.

Megtörtént a csoda!

– indította a beszédét valamivel negyed 12 után a parlamenti küszöböt megugró párt elnöke.

Toroczkai szerint erre a csodára senki sem számított, a közvélemény-kutatóktól kezdve a Fideszen át az egységes ellenzékig.

Varga Jennifer / 24.hu

A pártelnök szintén hangsúlyozta azt, amit korábban Dúró Dóra vagy Novák Előd, hogy a Mi Hazánknak „elképesztő túlerővel” szemben kellett dolgoznia, szerinte többek között a Facebook is akadályozta a munkájukat.

Toroczkai szerint a mostani eredmény „nem a cél, hanem a kezdet volt”.

 Ezt a csatát megnyertük, de folytatjuk tovább, egészen addig, míg egész Magyarországot fel nem emeljük

– mondta az elnök, aki beszéde végén megköszönte a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult a párt eredményéhez.

Toroczkai beszéde után sokáig zúgott a „csak a nemzet” és a „szép volt, fiúk!”.

Varga Jennifer / 24.hu

Elsőként Matteo Salvini gratulált Orbán Viktornak

Orbán Viktornak és a magyar népnek gratulált az országgyűlési választás eredményéhez Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt Liga elnöke, aki elsőként üzent Facebook-oldalán vasárnap késő este. Matteo Salvini bejegyzése úgy kezdődött:

Bravó, Viktor!

A Liga vezetője azt írta:

egyedül mindenki ellen, miközben az egyengondolkodás baloldali fanatikusai támadtak, fenyegettek azok, akik el akarnák törölni Európa zsidó-keresztény gyökereit, lenéztek azok, akik meg akarják szüntetni a család, biztonság, érdem, fejlődés, szolidaritás, szuverenitás és szabadság értékeit, most is győztél annak köszönhetően, ami a többiekből hiányzik: az emberek szeretete és támogatása.

Matteo Salvini üzenetét úgy fejezte be, hogy „Hajrá, Viktor, tisztelet a szabad magyar népnek!”. Egy korábbi képet is csatolt, melyen Matteo Salvini és Orbán Viktor közötti kézfogás látszik. A Liga párt közölte, hogy Matteo Salvini külön üzenetet is küldött Orbán Viktornak, melyben szintén gratulált győzelméhez.

Olvasói sztorik