Élő Belföld

Kövesse velünk a választási eredményeket!

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Élő hírfolyamunkban percről percre, körzetről körzetre számolunk be az országgyűlési választás eredményéről.

Érvénytelen lesz a gyermekvédelmi népszavazás

A gyermekvédelmi népszavazás érvényességi küszöbéhez 4 107 652 érvényes szavazatra lenne szükség. Tekintettel arra, hogy 96 százalékos feldolgozottságnál 3,4 millió körül van ezen szavazatok száma, kijelenthető, hogy a voksolás nem lesz érvényes. Több mint 2,7 millió szavazó nemmel voksolt a négy kérdésre, és több mint másfél millió ember érvénytelenül szavazott.

Az ellenzék elveszítette Dunaújvárost

98, 78 százalékos feldolgozottságnál az állás:

  • Mészáros Lajos (Fidesz-KDNP): 20.032 szavazat.
  • Kálló Gergely (ellenzék, a térség képviselőjelöltje 2020-tól mostanáig): 18.483 szavazat.

Dunaújváros környékének képviselőjelöltje 2018 és 2020 között a szavazatok 43,53 százalékával akkor nyerő Pintér Tamás (Jobbik) volt, azonban ő 2019 végén Dunaújváros polgármestere lett.

Szabó Tünde végül kétezer körüli szavazattal győz

98,75 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Szabó Tünde valamivel több mint kétezer szavazattal vezet az összellenzék színeiben induló Lengyel Máté előtt, és ezzel megnyeri a körzetet.

Érdekesség, hogy négy évvel ezelőtt a sportért felelős államtitkár szintén elég simán nyert, akkor szintén 22 ezer körüli szavazatot zsebelt be, de az akkor jobbikosként induló Lengyel Máté és az MSZP és a Párbeszéd zászlója alatt induló Csabai Lászlóné 27 ezer szavazatot gyűjtött összeadva.

Az ellenzék tehát joggal remélhette, hogy összefogva sikerülhet legyőzni Szabót, de ez a vélt, 2018-ban még 17 százalékos ellenzéki előny teljesen eltűnt.

Ezekből a pártokból fog állni a parlamenti patkó

Bár papíron négy csapat alkotja majd a parlamentet, a Fidesz-KDNP, a közös ellenzék, a Mi Hazánk és a német nemzetiségi önkormányzat képviselője, de ennél több párt képviselői lesznek jelen.

A DK 16 képviselőt fog adni, ott lesz Gyurcsány Ferenc mellett új képviselőként Kálmán Olga és visszatérőként Gréczy Zsolt. (Dobrev Klára is bekerült, de ő már korábban jelezte, hogy marad az EP-ben). Képviselő lesz a DK színeiben mások mellett Dávid Ferenc, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára volt, illetve Kordás László, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetséget vezette, valamint Komáromi Zoltán orvos.

A Momentum 11 politikussal fogja képviseltetni magát, például Fekete-Győr Andrással, Orosz Andrással, Hajnal Miklóssal, Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal, de ott lesz az országosan kevésbé ismert Sebők Éva is, illetve Lőcsei Lajos roma politikus is.

A Jobbik mindössze 9 politikust küld, köztük Balassa Pétert Szombathelyről, aki az egyetlen Vas megyei ellenzéki lesz a parlamentben. Szintén ott lesz a jobbikosok között Jakab Péter, Z. Kárpát Dániel, valamint Szabó Hajnalka, akiről még kép sincs az NVI honlapján. Az eddigi frakció nagy része azonban búcsúzik, köztük Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, de nem került be Szilágyi György és Steinmetz Ádám sem. A Jobbik 2018-ban 26 képviselővel vágott neki a ciklusnak, de még a pártszakadás után, a ciklus végén is 17 képviselője volt, a következő parlamentben viszont csak 9 lesz, így a választás legnagyobb vesztese.

Az MSZP-nek is 9 képviselője lesz, köztük olyan veteránok, mint Hiller István, Hiszékeny Dezső, Gurmai Zita és Tóth Bertalan.

A Párbeszéd hét helyéből jutott Tordai Bencének és Szabó Tímeának is, és ugyan ott van Karácsony Gergely is, de ő már korábban jelezte, hogy marad főpolgármester. Márki-Zay Péter is a Párbeszéd-frakciót jelölte meg arra az esetre, ha beül képviselőnek.

A Mi Hazánk hét fős frakciójában helyet kap Dúró Dóra és férje, Novák Előd, és persze a pártelnök Toroczkai László is.

Az LMP egy négy fős férficsapatot küld: Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt és Ungár Péter.

A parlamenti patkó összetételét itt böngészhetik.

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

ORSZÁGOS eredmények

BUDAPESTI eredmények

LISTÁS eredmények

PARLAMENTI PATKÓ

NÉPSZAVAZÁS

A népszavazás eredménye

Fürjes Balázs: Oda Buda

Sajnos, oda Buda, az egyéni választási küzdelmet elveszítettem. A győzelem csapatmunka lett volna, a vereség az én felelősségem. Vállalom.

– közölte Fürjes Balázs éjfél után Facebook-oldalán. Fürjes a budapesti 3. választókörzetben indult, ahol az ellenzéki jelölt, Hajnal Miklós győzedelmeskedett vele szemben. Hajnal 22 831, míg Fürjes 20 504 szavazatot szerzett.

A fideszes politikus a posztban azt írta: este 10 órakor telefonon gratulált Hajnal Miklósnak. „Mindannyiunknak az az érdeke, hogy jó képviselője legyen Budának. Ha ebben tudom segíteni, mindig megtalál”, tette hozzá.

A győzelmet nem kell magyarázni, a vereségre nincs kifogás. Nem is keresem a kifogásokat, egy demokráciában mindig a választóknak van igazuk. Velük nem érdemes vitatkozni, őket meg kell hallani, és meg kell érteni. A mi feladatunk: megérteni, hogy mit és miért üzennek nekünk a budai választók. Megérteni, megfontolni, cselekedni, most ez a helyes sorrend. Ma még a megérteni szakaszban vagyunk, nem kapkodom el az értékelést

– fogalmazott.

Az egyik budapesti körzetben szombatig nem lesz végeredmény

Közel döntetlen. Kb. 5000 szavazat még nincs megszámolva. Köztük több mint 1000 külképviseleten leadott. Szombatig nincs végeredmény. Várunk

– írta Vajda Zoltán Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus a fideszes Szatmáry Kristóf ellen indult a budapesti 13. választókörzetben. 97 százalékos feldolgozottságnál Szatmárynak 23 328, míg Vajdának 23 136 szavazata van.

Szél Bernadett most már biztosan nem lesz képviselő

A Pest 2. számú választókerületben 96,7 százalékon áll a szavazatok feldolgozottsága, jelenleg 69.197 érvényes szavazatot számoltak össze. Ha a maradék 3,3 százaléknyi szavazat (2361 voks) mind Szél Bernadetté lenne, már akkor sem győzhetne, ugyanis Menczer Tamásnak szűk 33 ezer szavazata van, Szélnek pedig 30.476.

Így teljesített a Kétfarkú Kutyapárt a választásokon

Az MKKP országos listán 3,26 százalékon végzett, mintegy 157 269 választó szavazott nekik bizalmat. Ez a párt történetének a legjobb eredménye az országgyűlési választásokon, de a Mi Hazánkkal ellentétben nekik nem sikerült elérniük a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Egyéniben a párt elnöke Kovács Gergely szerepelt a legjobban, aki a szavazatok 5,6 százalékát szerezte meg a hegyvidéki választókerületben, ezzel a harmadik helyen végzet. Ferencváros alpolgármestere és az MKKP alelnöke Döme Zsuzsanna Budapest 06. körzetében szerzett 4,31 százalékot, ami a negyedik helyre volt elég.

Dunaújváros továbbra is szoros

92,68 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az állás:

  • Mészáros Lajos (Fidesz-KDNP): 18.051 szavazat
  • Kálló Gergely (ellenzék): 17.395 szavazat

2018-ban Pintér Tamás (Jobbik) nyert itt 20.405 szavazattal, a fideszes Galambos Dénes második lett 18.541 szavazattal. Pintér aztán Dunaújváros polgármestere lett, 2020 óta Kálló Gergely a térség országgyűlési képviselője. Ezt a címet veszítheti most el, ha nem fordítja meg az állást.

Szabadi Istvánnak bő 4000 szavazat elég ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe

A Mi Hazánk kiskunhalasi jelöltje lehet a választás egyik legnagyobb győztese. Az 5-ös oevk-ban Bányai Gábor futott be az első helyre 24 910 szavazattal – szinte teljes feldolgozottság mellett -, az ellenzék közös jelöltje, Molnár László pedig 11 239 szavazatot kapott.

A harmadik helyen Szabadi István van, 4030 szavazattal, ez a szereplés azonban elegendő ahhoz, hogy a listás mandátumok alapján beülhessen a parlamentbe. Szabadi 1971-ben született, kiskunhalasi önkormányzati képviselő, médiavállalkozó, tévés újságíró.

Tolnában két ellenzéki politikust ment meg a listás mandátum

Magabiztosan nyert a Fidesz Tolna megye mindhárom oevk-jában, de azért két ellenzéki politikus mégis örülhet. A szekszárdi körzetben Harangozó Tamás szinte teljes feldolgozottságnál a szavazatok 34,27 százalékát tudta összeszedni, de a listás helyezésének köszönhetően ismét bejut a parlamentbe. Ebben a körzetben 2018-ban Hadházy Ákos is indult, aki most Zuglóban szerzett mandátumot.

Szintén sikerült a lista segítségével mandátumot szereznie Bencze Jánosnak a paksi körzetben, ahol Süli János miniszter nyert mintegy 14 ezerrel több szavazattal. 2018-ban ugyanígy nézett ki az első és második hely ebben a körzetben, de Bencze most pár százalékponttal több szavazatot kapott.

A Fidesz dominanciáját jól jelzi, hogy a szekszárdi oevk-kban majdnem teljes feldolgozottságnál 56 – 64 százalékos a fideszes jelöltek szavazataránya.

Volt olyan békési ellenzéki jelölt, aki négy éve négy másik ellenzéki induló ellenére is jobban szerepelt, mint most, egyedüli jelöltként

Nyilvánvalóan elő fog majd kerülni, hogy az egyesült ellenzéknek nem sikerült megtalálnia a megfelelő egyéni jelölteket, de ha a békési eredményeket nézzük, nem látszik, hogy volt jelentősége, ki nyert az előválasztáson. Akár régi, akár új jelölt indult, mindegyik gyengébben szerepelt, mint a négy évvel ezelőtti, összeadott adatokból következtettek a választási szakértők. Különösen az orosházi körzetben induló Szabó Ervin szereplése elgondolkodtató: az egységes ellenzék jelöltje 38,94 százalékot kapott, miközben négy éve, a Jobbik jelöltjeként 39,5%-os eredményt produkált, pedig akkor még indult rajta kívül egy MSZP-s, egy LMP-s, egy momentumos és még egy Együtt-képviselőjelölt is.

Tordai és Hadházy előnye is behozhatatlan

Valamivel alacsonyabb a feldolgozottság Budapest 04. és 08. választókerületében, mint a főváros többi körzetében, ennek ellenére itt sem tartogat meglepetést a verseny.

  • Zuglóban 84 százalékos feldolgozottságnál Hadházy Ákos a szavazatok 53,38 százalékát szerezte meg, így magabiztosan őrzi tizenhat százalékpontos előnyét a fideszes Borbély Ádámmal szemben.
  • Tordai Bence a II. kerületben szintén 84 százalékos feldolgozottságnál 50 százalékkal vezet, ami tíz százalékpontos előnyt jelent.

Így minden bizonnyal mindkét ellenzéki politikus magabiztos előnnyel fogja behúzni a kerületét.

Óriásit javított a fideszes Nagy Csaba Szigetváron a 2018-as eredményéhez képest

Négy évvel ezelőtt a szavazatok 48,93 százalékát szerezte meg Nagy Csaba a szigetvári körzetben, ehhez képest 2022-ben – 97,77 százalékos feldolgozottságnál – 61,9 százalékon áll. Ráadásul úgy, hogy most az ellenzék jelöltje, Szarkándi Lajosné (28,03 százalék) még kicsit javítani is tudott a 2018-as második helyezett eredményéhez képest (27,19 százalék).

Bár az 1-es oevk eredménye még mindig nem dőlt el – 200 szavazattal vezet Mellár Tamás -, de a többi körzetben nagyon sima fideszes győzelem született. A másik pécsi körzetben Hoppál Péter (98,94 százalékos feldolgozottságnál) 45,1 százalékot kapott, ez 5 százalékponttal jobb eredmény, mint az előző parlamenti választáson.

Mohácson 93,24 százalékos a feldolgozottság, itt Hargitai János 13 ezerrel több szavazatot kapott, mint a közös ellenzéki jelölt. Hargitai 2018-ban a szavazatok 57,62 százalékát kapta meg, idén pedig a jelek szerint a 61,03 százalékát.

Ötven százalék és kétharmad felett a Fidesz

92,5 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz listás eredménye 50,54 százalék (2010-ben 52,73 százalékos listás eredményt értek el, 2014-ben 44,87-et, 2018-ban 49,27 százalékot), összesen 135 mandátumra számíthatnak, ami két mandátummal a kétharmad fölött van. Az ellenzéki összefogás 40,86 százalékos listás eredménnyel áll, 56 képviselői hellyel kalkulálhatnak. A Mi Hazánk Mozgalom 7,53 százaléka hét mandátumot ér, és a nemzetiségi listán egy mandátumot nyerhet Ritter Imre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának jelöltje. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3,26 százalékos listás szavazatot ért el, Gattyán György mozgalma pedig 1,1 százalékot.

Toroczkai László pártja nagyot nyert, de ő hogy szerepelt egyéniben?

Toroczkai László a Mi Hazánk szereplésére azt mondta: „Megtörtént a csoda”, ezt azonban az egyéni szereplésére nem mondhatja: a pártelnök Csongrád-Csanád megye 2. sz. egyéni választókerületben indult, ahol a harmadik helyet szerezte meg, jócskán lemaradva a fideszes Mihálffy Béla, illetve az ellenzék közös jelöltje, a momentumos Mihálik Edvin mögött, 9,67 százalékos eredménnyel. Toroczkai még csak nem is a legjobban szereplő Mi Hazánk-jelölt volt a megyében, hiszen a 3. számú választókerületben Laczkó Zsolt 9,91 százalékot szerzett, csaknem 100 százalékos feldolgozottságnál.

Toroczkai természetesen Ásotthalmon szerepelt a legjobban, amelynek polgármestere is: a nagyközség mind az öt szavazókörében ő kapta a legtöbb szavazatot.

Csárdi Antal, Arató Gergely és Hajnal Miklós is meg fogja nyerni a kerületét

  • Budapest 01: Csárdi Antal a szavazatok 47,78 százalékával vezet 91 százalékos feldolgozottságnál. Az este folyamán volt, hogy a fideszes Böröcz László csökkenteni tudta a hátrányát, azonban idővel stabilizálódott az LMP politikusának az előnye, így kijelenthető, hogy 2018 után ismét nyerni tudott az I. és V. kerületet is magába foglaló választókörzetben.
  • Budapest 03: 90 százalék fölötti a feldolgozottság a hegyvidéki kerületben, Hajnal Miklós magabiztosan vezet. Az ellenzéki politikus őrzi öt százalékos előnyét Fürjes Balázzsal szemben, így szinte borítékolható, hogy megnyerte a kerületet.
  • Budapest 09: Kőbányán is 90 százalék feletti a feldolgozottság. Arató Gergely a szavazatok 45,45 százalékát szerezte meg, ezzel eldőlt, hogy a DK politikusa behúzza a kerületet.

Közelít a 2,5 millióhoz a gyermekvédelmi szavazáson négy nemmel voksolók száma

A gyermekvédelmi népszavazás 74,87 százalékos feldolgozottságnál így áll:

az első kérdésre  („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”) érvényesen szavazott a voksolók 43,79  százalék. A nemek aránya 92,47 százalék, ami 2 305 472 voksot jelent.

A második kérdésnél („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”) érvényesen szavazott a megjelentek 43,41 százaléka, . A nemek aránya 95,94 százalék, ez 2 371 021 szavazatot jelent.

A harmadik kérdésnél („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”) érvényesen szavazott 43,30 százalék. Nemmel 95,40 százalék (2 350 970 ember).

A negyedik kérdésnél  („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”) érvényesen szavazott 43,28 százalék, érvénytelenül 18,85. Nemmel szavazott 95,27 százalék, 2 346 412 szavazó.

A népszavazás akkor érvényes, ha azon az összes, azaz nagyjából 8,2 millió választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele azonos választ ad a feltett kérdésre.

Miskolcon sem sikerült fordítania az ellenzéknek

Borsod 1-es és 2-es választókerületében is a Fidesz jelöltje győzött, tehát Miskolcon sem sikerült az ellenzéknek fordítania.

Az 1-es körzetben már korábbi feldolgozottsági adatoknál érezhető volt, hogy a kormánypári Csöbör Katalin lesz a befutó, ez 97,4 százalékos feldolgozottságnál már biztossá is vált, 47-40 arányban vezet az ellenzéki Szilágyi Szabolccsal szemben.

A 2-es körzetben ennél egy fokkal kiélezettebb volt a helyzet, az összellenzéki színekben induló Varga Lászlónak sokáig csak 700 voks volt a hátránya a fideszes Kiss László mögött, de nem sikerült ledolgoznia, 98,7 százalékos feldolgozottságnál már több mint 1000 szavazat a hátránya, ami behozhatatlan.

Nem csak győzött a Fidesz Somogyban, de még nagyot javított is

2018-ban a következőképpen nézett ki a fideszes (győztes) jelöltekre leadott szavazatok aránya: 1. oevk – 43,69%, 2. oevk – 51,63%, 3. oevk – 51,85%, 4. oevk – 51,11%

Ehhez képest 2022-ben, 95 – 98 százalékos feldolgozottságnál: 1. oevk – 48,59%, 2. oevk – 58,96%, 3. oevk – 59,05%, 4. oevk – 60,83%

Ráadásul mind a négy körzetben ugyanaz a fideszes politikus indult, mint négy évvel ezelőtt, sorrendben: Gelencsér Attila, Szászfalvi László, Móring József Attila, Witzmann Mihály

Nagyon úgy néz ki, hogy Szél Bernadett kiesik a parlamentből

Bő 82 százalékos feldolgozottságnál jár Pest 2. számú választókerülete, ahol a fideszes Menczer Tamás Szél Bernadettel mérte össze az erejét. Menczer 1380 szavazattal, 2,4 százalékponttal vezet Szél előtt – utóbbi 2012 és 2018 között a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője volt, 2013 és 2018 között a párt társelnöke, a négy évvel ezelőtti választásokon az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél 2018 októbere óta független képviselő, ha viszont most nem nyer a körzetében, véget ér képviselői karrierje, ugyanis az ellenzék országos listáján 206. helyen van, tehát kizárt, hogy onnan bejusson.

Kilenc képviselője lesz a Jobbiknak, hét a Mi Hazánknak

A választás egyik nagy nyertese a Mi Hazánk. A Jobbik 2018-as pártszakadása után létrejött nemzeti radikális párt hét képviselőt delegál az országházba. Ez csak két székkel kevesebb, mint amennyi az Ellenzéki összefogás jegyében a Jobbikot illeti meg.

2018-ban a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt. Ők szerezték a második legtöbb mandátumot a Fidesz után: 26 képviselőt küldhettek a hazai törvényhozásba. Jelen állás szerint négy év alatt

17 mandátumot veszített a Jobbik.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke a választást értékelő beszédében úgy fogalmazott, megtörtént a csoda, és ez a siker még csak a kezdet a mozgalom számára.

Olvasói sztorik