Belföld csatatér '22 - veszprém 3. evk

Navracsics Tibor: Hogy itt fideszes jelölt tudjon győzni, ahhoz nem fideszes szavazók is kellenek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány jól kezeli a háborús helyzetet, és eddigi politikája sem tekinthető túlzottan oroszbarátnak – véli Navracsics Tibor. A volt frakcióvezetőt és minisztert az Európai Bizottság tagjaként párttársai is támadták, Brüsszelből hazatérve mégis kormánybiztos és a Fidesz egyéni képviselőjelöltje lett. Azt mondja, csak a tapolcai választókerületi kampányban vesz részt, az országosban nem, sőt még azt sem árulja el, hogyan szavaz az április 3-ai népszavazáson. A kormányoldal győzelmére számít, de önmagára nem fogadna a csatatérkörzetben. Interjúnkban szóba kerül, hogy kivel állna ki vitázni, hogy mit gondol a Balaton körüli fejlesztésekről, és az is, hogy miért tiltakozott, amiért Tapolcán nem vetítették az Elk*rtuk című filmet.

Miért nem Fenyvesi Zoltán, a körzet eddigi fideszes képviselője indul újra a választókerületben? Korábban ő azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy nem szerezne elég szavazatot. Valóban ez áll a háttérben?

Mondja el Fenyvesi Zoltán az okot, miért én tegyem? Szerintem akit ez érdekel, felmegy az internetre, beüti a Google-ba, és megtalálja a választ. Ezek két hónappal ezelőtt történtek.

Rig Lajos, az ellenzék jobbikos jelöltje a többi közt azt veti az ön szemére, hogy kevés köze van a tapolcai-ajkai körzethez, a kormánypárt helyezte ide Veszprémből, csak látványdisznóvágásokon jelenik meg a falvakban, aztán tovább is megy, nem nagyon beszél a helyiekkel.

Ez majd április 3-án el fog dőlni. Kérdezze meg azokat a polgármestereket, akiknél ott voltam. Rig Lajos előszeretettel sértegeti a polgármestereket, ez szerintem nem okos politika egy falusias térségben.

Riggel milyen a személyes viszonyuk?

Eddig tárgyilagos és tárgyszerű volt, remélem, ilyen marad a jövőben is.

Úgy tudjuk, volt önök közt egy megállapodás, hogy nagyon személyeskedő irányba nem viszik el a kampányt.

Ő kért engem erre, de aztán felrúgta ezt a megállapodást.

Farkas Norbert / 24.hu

Konkrétan mivel?

Azzal, amikor a zalahalápi polgármester szórólapos akciója kapcsán azt mondta, hogy én utasítottam a polgármestert, és azzal fenyegettem meg, hogy nem lesznek EU-s pénzek, hogy ha ő ezt nem szóratja ki.

A halápi polgármester magánakciója volt akkor, hogy közmunkásokkal vitette ki az ön lakossági fórumáról szóló értesítőket?

Valószínűleg. Nekem közöm nem volt hozzá.

Tervezik-e elővenni emiatt Rig Lajos ügyeit?

Nem. Én a választókkal szeretnék foglalkozni. Rig Lajos – mint az ön kérdéseiből is kiderül – az elmúlt egy hónapban egyfolytában velem foglalkozott. Neki is a választókkal kellene foglalkoznia, sokkal jobb lenne a választókerület szempontjából is.

Önök két nagyon különböző karakter, más múlttal, habitussal, a kampányuk is más jellegű. Megtalálja a választókörzetben mindenkivel a hangot? Nevezhető-e itt outsidernek?

Nem fogom magyarázni a saját kampányomat. Nézze meg a kampány meglévő elemeit, az alapján el tudja dönteni. Ha azt látja, hogy kőarccal állnak mellettem emberek, és magányosan ácsorgok kampányrendezvényeken, akkor valószínűleg nem találtam meg a hangot, ha meg azt látja, hogy viszonylag barátságos közegben mozgok, és sok helyre hívnak, akkor az arra utal, hogy megtaláltam. De ez április 3-án fog eldőlni.

Önnek van két kormánybiztosi pozíciója, egyetemi munkakörei. Belökték vagy beugrott most ezek mellé a politika első vonalának lövészárkába?

Politikatudománnyal is foglalkozom, azt oktatom az egyetemeken. Mindig úgy gondolom, hogy

a politikatudományt csak úgy lehet jól tanítani, ha az ember a gyakorlatban is végzi.

A hallgatóimnak is mindig azt szoktam mondani, hogy – különösen választási években – keressék meg a számukra szimpatikus pártot, és kapcsolódjanak be annak a kampányába vagy a munkájába. A politikatudományt és a politikát csak úgy lehet művelni, ha az ember sokszor találkozik a választópolgárokkal. Ebből adódóan ez nem szokatlan számomra, az pedig, hogy egy billegő és nehéz választókerület a mostani, még érdekesebbé teszi számomra az egészet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Megoldás Mozgalom jelöltje mellett a volt LMP-s Takács Lajos is elindul függetlenként a körzetben. A Mi Hazánknak viszont nem sikerült itt összegyűjtenie ötszáz aláírást. Mi a benyomása a kisebb pártok induló jelöltjeiről, van velük kapcsolata?

Nincs. Ez egy demokrácia. Az indul el, aki összeszedi a megfelelő számú aláírást. Ellentétben másokkal, én nem keresem az összeesküvést emögött. Van aki meglepett, hogy össze tudta gyűjteni az ötszáz aláírást, van aki meglepett, hogy nem tudta, de így alakult.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez egy szoros körzetnek ígérkezik. Lehetnek-e itt a kisebb pártok jelöltjei a királycsinálók? Van bármelyik jelölt felé olyan kérése, vagy bárkivel olyan megállapodása, hogy visszalépjen?

Nem tudom, Rig Lajosnak vannak-e ilyen tervei, nekem nincsenek. Ő volt eddig is az, aki egyfolytában kifogásolta, hogy más jelöltek is elindulnak. Valószínűleg ő egyedül szeretett volna indulni, de hát ilyen a demokrácia. Az előválasztáson mindenesetre így történt, egyedüli induló volt. Szóval nincsenek ilyen terveim, a választópolgárok döntenek egyedül arról, hogy ezek az úgynevezett kispárti jelöltek lesznek-e a mérleg nyelve, vagy pedig valaki fölényes győzelmet arat. Teljesen mindegy, hány jelölt indult, nem tudjuk előre megmondani, mi lesz, sőt egy nappal a választás előtt sem fogjuk tudni megmondani, csak április 3-án este.

Ha lenne a körzetben vita a jelöltekkel, kiállna ellenük?

Legutóbb épp Donáth Annával vitatkoztam.

De Donáth Anna nem indul itt.

Miért, az félelmetesebb, ha valaki a körzetben van?

Más, mert itt a körzet problémáiról beszélnének.

Miért állítja be úgy, hogy az, hogy legutóbb Donáth Annával álltam ki, az kimenekülés lenne? Mindenkivel leülök, aki kihív vitatkozni, nyilván ha van értelme. Donáth Annával is leültem, mert meghívtak. Miért ne ülnék le vitatkozni?

Mennyire kell követnie a fideszes kampánykommunikációt? Szabad kezet kapott a kampánycsapata, hogy miket és hogyan kommunikál?

Nézze meg! Ha azt látja, hogy én folyamatosan csak Orbán Viktor- vagy Kövér László-idézeteket mondok, akkor valószínűleg követni kell, ha nem ezt látja, akkor pedig nem.

Még egy decemberi HVG-interjúban azt mondta, a Fideszben háttérbe szorultak a mérsékelt hangok. Az ön indításával próbál a kormánypárt egy kicsit nyitni a közép felé?

Nem tudom, én a saját kampányommal foglalkozom, arra koncentrálok, hogy tudjak nyerni. A korábbi felmérések alapján ahhoz, hogy itt fideszes jelölt tudjon győzni, nemcsak fideszes szavazókra van szükség, hanem másokra is, akik nem szükségszerűen fideszesek, de el tudják fogadni a Fideszre szavazás gondolatát. Az én feladatom az, hogy lehetőség szerint mindenkit megszólítsak, és mindenkinek kínáljak egy jó szövetséget, hogy velem jár a legjobban ebből a választókerületből. Vagy elhiszik nekem, vagy nem.

Varga Jennifer / 24.hu

Országos szinten milyen kampányra számít? Puhább a kampány, mint négy éve, mi a tapasztalata?

Idefele jövet olyan óriásplakátokat láttam Orbán Viktor arcával, hogy „43 ezer halott, mert a járványból is loptak”. Ha az ellenzék csinálja, akkor ez puhának minősül, ha a kormánypárt, akkor durvának. Mindenesetre a négy évvel ezelőtti kampányban nem vettem részt, nem itthon dolgoztam.

A Telexnek korábban azt nyilatkozta, nem nézte még végig az Elk*rtuk c. filmet, bár többször nekikezdett. Ez változott azóta?

Egy csomó más filmet sem néztem meg. Az utóbbi húsz évben alig voltam moziban, mert nem értem rá. Nem azért írtam a levelet a tapolcai mozinak, mert én meg akarom nézni. Azért akartam írni az igazgatónak, mert felháborítónak tartom, hogy 2021-ben Magyarországon van egy olyan város, ahol a témájából adódóan nem engednek levetíteni egy filmet. Teljesen mindegy, hogy az Elk*rtuk vagy más film megnézését nem engedik az ottani polgároknak. Ajkán nem tiltották meg. Azért van büntető törvénykönyve egy országnak, hogy szabályozza ezeket a dolgokat. Az Elk*rtuk sem nem gyűlöletbeszéd, sem nem közösség elleni izgatás, egész egyszerűen egy film.

Párhuzamosan a választásival megy az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazási kampány is. Ebben részt vesz bármilyen formában, és esetleg elárulná-e, hogy fog szavazni?

Ez titkos, én se kérdezem öntől, hogy fog szavazni. És mint az látható, csak a választókerületi kampányban veszek részt, az országosban nem, sem a Fidesz országgyűlési kampányában, sem a népszavazásiban.

De támogatja azt, hogy ezeket a kérdéseket népszavazásra bocsássák?

Ez a kormánynak szíve joga, ha a jogszabályoknak megfelelően jár el, akkor tegye meg, persze.

A szomszédban háború van. Ez ön szerint hogyan befolyásolja a kampányt itt a körzetben, illetve országosan?

Abban bízom, hogy nem történik radikális változás, mert a kormány jól kezeli a mostani háborús helyzetet. Azt is látom, hogy a politikai pártok mindegyike – rövid üzengetés után – beállt inkább arra, hogy adományokat gyűjtenek, és próbálnak segíteni a menekülteknek. Hogy ha ebben van verseny, akkor az nagyon jó verseny, és ennek legfőbb haszonélvezői szegény menekültek. Abban bízom, hogy ez a kampány békéjét nem fogja felborítani.

Ön járt kint a határon?

Nem jártam, viszont adományoztam már. Vittünk adományt a gyűjtőpontokra, amit a civilek juttatnak el a határra. A körzetben is vannak menekültek, Nemesgulácson találkozunk is olyanokkal, akik már itt vannak.

Az előbb említette, hogy volt némi üzengetés a pártok részéről. Az ellenzék azt a kritikát fogalmazta meg, hogy a kormány a háborúig erősen oroszpárti politikát folytatott. Mi erről a véleménye?

Úgy gondolom, hogy Magyarország geopolitikai helyzetét figyelembe véve ez egy olyan külpolitika, amely minden égtáj felé igyekszik figyelni. Ebből adódóan nem volt túlzottan oroszbarát. Az Európai Unió tagállamai között se tekinthető túlzottan oroszbarát politikának, hiszen

ha megnézzük az olasz, francia, akár a német belpolitikát, ott sokkal komolyabb Oroszország iránti elkötelezettségeket találhattunk a háború előtt.

Magyarország egy olyan geopolitikai helyzetben van, amely Közép-Európa, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és az Európai Unió által meghatározott, intézményileg pedig az EU-hoz és a NATO-hoz tartozik, és soha nem szegte meg az ebből fakadó kötelezettségeit.

Varga Jennifer / 24.hu

Itt ülünk a Balatontól kőhajításnyira, ezt a térséget is érintik a nagy méretű, olykor tájidegen fejlesztések, beépítések. Ön szerint egészséges-e az irány, amerre a part beépítettsége halad, illetve ha nem, akkor mit tud tenni, ha önt választják meg a körzet képviselőjének?

Én azt tudom tenni, hogy minden fontosabb kérdésben konzultálok a helyiekkel. Akármilyen beruházásról van szó, az itt élőknek kell megmondani, hogy akarják-e vagy sem. De ezek megosztó kérdések. Például a Fonyód–Badacsony komp a badacsonytomaji lakossági fórumon kettéválasztotta az ott lévő közösséget. Az ellenzők szerint olyan megnövekedett autóforgalom lenne, amire Badacsony nincsen felkészülve. Ők a keleti medence problémáit, Balatonfüred problémáit el akarják kerülni. Szerintem ebben a térségben azt kell megtalálni, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek összhangban vannak az itt élőkkel és a tájjal is. Ez egy nagyon szép és még nem túlfejlesztett vidéke a Balatonnak. Én azt kértem mindenkitől, hogy mondják el mindig, hogy mit akarnak, mert anélkül nem fogom tudni képviselni a térséget. Nem akarom megmondani, hogy milyen fejlesztések legyenek, már találkoztam mindenféle elképzelésekkel. Olyat szeretnék szívesen látni, ami az itt élők érdekeit szolgálja, és nekik megfelel.

De sokszor mást akarnak az önkormányzatok és mást a lakosság. Tehát egyes esetekben nem egyértelmű, egy közösség mit szeretne.

Dűlőre kell jutni. Ezek nehéz kérdések. Legutóbb a badacsonytomaji városközpont felújítása kapcsán vetődött fel egy vita, legalábbis az interneten egymásnak estek a lakosok, hogy mi legyen az első világháborús emlékművel. Aztán egy közvetlen beszélgetés során viszonylag hamar megegyeztek. Azt szeretném elérni, hogy az itt élők ne csak egyéni véleményt fogalmazzanak meg, hanem próbáljon meg egy község vagy egy város egy egységes véleményt is megalkotni, és akkor azt tudom képviselni. Ha nem, akkor közvetítek, hogy létrejöjjön ez az egységes vélemény.

A választókörzetnek milyen olyan kiemelt problémái vannak, amikkel sok dolga lesz, ha ön nyeri a választást?

Közlekedési infrastruktúra, vasút is, közút is. A vasút villamosítása Tapolcáig, ez ugye Balatonfüredig van kész. A folytatásban abban bízom, hogy az Európai Unió bőkezűen fogja támogatni a zöld gazdaság keretében a vasúti fejlesztéseket. Aztán az egészségügyi ellátórendszerrel valamit kell kezdenünk. A Balaton nyugati medencéjében – értve ezen a déli partot is – jelen pillanatban nincsen olyan sokoldalú és átfogó egészségügyi ellátórendszer, mint a keleti medencében, ahol ott van a veszprémi és a siófoki kórház.

Kapcsolódó
Ahol a kórház sorsa eldöntheti a választást
Az utóbbi időben címlapokra került az ajkai kórház, a környék politikai térképét pedig korábban egy hasonló ügy egyszer már átrajzolta. Igaz az, hogy egy város onnantól város, hogy meg lehet születni és meg lehet halni benne?

Régi probléma, hogy a tapolcai kórházat leépítették.

A tapolcai kórházat átalakították, erről folyik vita. A tapolcai, a keszthelyi, adott esetben az ajkai és a zalaegerszegi kórházak szerepet játszhatnak majd az ellátásban, de az nagyon fontos szerintem, hogy a térségi szereplőkkel és döntéshozókkal találjuk meg azt, hogy milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani. A harmadik probléma a térségben, hogy az itt élő fiatalok lakhatási körülményeit javítani kell, segíteni kell őket lakáshoz jutni. A koronavírus-járvány óta olyan mértékben mentek fel az ingatlanárak, hogy egy itt élő fiatal vagy pályakezdő számára lehetetlen az, hogy házat vagy lakást vegyen. Valamit erre ki kell találnunk. Szóval általában lakhatási probléma van a térségben.

Varga Jennifer / 24.hu

Milyen a viszonya a körzet főbb városai, Ajka és Tapolca ellenzéki polgármestereivel?

Schwartz Bélával és Dobó Zoltánnal is jóban vagyok. Igyekszünk odafigyelni, attól függ, egy polgármesternek milyen tervei, milyen fejlesztési elképzelései vannak egy várossal, hogy mennyire szorosan tudunk együttműködni. Én nem tartom önmagában a különböző pártállást elválasztó tényezőnek. Tényleg úgy gondolom, hogy ebben a térségben a helyi politika az, ami az elsődleges. Ha tudok segíteni egy polgármesternek – akár falusinak, akár városinak – a saját települése fejlesztésében, akkor azt nagyon szívesen teszem.

Ha jól látjuk, karakterekről is szól ez a történet. Több polgármestertől azt hallottuk, hogy a térség képviselőjével, Fenyvesi Zoltánnal nagyon döcögős volt az együttműködés, támogatásokat se nagyon segített becsatornázni. Önről pozitívabban nyilatkoztak.

Ajkára több mint egymilliárd forint érkezett azóta, amióta nyáron választókerületi elnök lettem. Ez jelent iskolafelújítást, csónakázótó-felújítást, a Kripton-ház felújítását el tudtuk kezdeni, bicikliút-építést. Tapolcára némileg kevesebb jutott, de nem azért, mert Tapolcát kevésbé kedvelném, hanem mert kevesebb pályázatot adott be, most 500 millió forint körül járunk.

Azt mondtam a polgármestereknek, hogy nem hiszek abban, hogy pártalapon osszuk fel az országot és az emberi kapcsolatokat. Ha valaki együtt akar működni velem, becsületes, és nem a hátam mögött fúr vagy szervezkedik, akkor azzal együtt tudok működni, és jól fog járni vele.

Ajka megkapja végre a 2×2 sávos 8-as utat? Sokan panaszkodnak rá, hogy minden választáson elhangzik az ígéret, de nem épült meg. Van erre bármi biztosíték az ígéreteken túl?

Annyi biztosíték van, hogy elkezdődött a nyomvonal tervezése, voltam már egyeztetésen. Most azt ígérik, hogy 2026-ra elkészülhet, ebből biztos lesz 1-2 év csúszás. Előszeretettel hivatkozom arra, hogy amikor 2010 és 2014 között én voltam a veszprémi képviselő, akkor Székesfehérvártól Herendig épült meg, illetve vált biztonságossá a négysávos 8-as. Szeretném, ha ebben garanciát látnának. Nyilván egy útépítésnél a bitumenezés a legkönnyebb. A mindenféle engedélyek beszerzése sokkal nehezebb, tulajdonjogi kérdések merülhetnek fel, de én abban bízom, hogy meglesz Devecserig 2026-28-ra.

Nagyobb e téren a lobbiereje az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztosként?

Szerintem a kettő összefügg ez esetben: sokkal erősebb tudok lenni kormánybiztosként, ha van egy helyi lábam, és sokkal erősebb tudok lenni képviselőként, ha van egy országos karom. De ez persze csak akkor áll fenn, ha április 3-án a Fidesz-KDNP nyeri meg a választást, sőt én is megnyerem a körzetet.

Megnyeri? Ha megtehetné Tippmixen, mit saccolna?

Szeretném. De nem fogadnék magamra.

És a mostani kormánypártokra?

A Fidesz-KDNP nyerni fog szerintem országosan. Tizedszázalékokat is mondjak?

Ön valószínűleg lát olyan felméréseket, amiket mi nem.

Nem biztos. A felmérések se pontosak. Egyre több adat jön ki ezekből, és annyi minden változhat még. Számos példát tud a világpolitika története arra, hogy az utolsó napokban változik a választói magatartás. Körülbelül 22 olyan billegő körzet van, amiktől remélik az erőviszonyok megváltozását. Minden változhat. Tényleg nem azért nem akarok jósolni, mert nincs kedvem, hanem mert nem tudnék most. Bárki győzhet ebben a választókerületben. Lehet fölényes győzelem is, lehet 1-2 szavazaton múló is, bármi lehet, még sok idő van hátra.

Varga Jennifer / 24.hu

És ha májusban megalakul a Márki-Zay-kormány, de ön nyeri ezt a körzetet, mennyire tud majd flottul együttműködni az új kormányzattal?

Egy hatpárti koalíció mennyire tud flottul együttműködni? Majd meglátjuk.

A Fidesznek több körzetben azért kellett új jelöltet indítania, mert korrupciós vádak merültek fel az eddigi képviselővel (Simonka Györggyel, Boldog Istvánnal, Völner Pállal) szemben. Mi a véleménye ezekről?

Működik a jogállam.

Minden ügy a felszínre került ön szerint?

A büntetőjogban van egy olyan fogalom, hogy látencia. Ez azt jelenti, hogy soha sincs olyan helyzet, hogy minden bűncselekmény a felszínre kerülne. Ami a felszínre került, azt üldözik, ez szerintem elég megnyugtató és fontos. Nemcsak a kormányoldalon, ellenzéki oldalon is. Ott ilyenkor politikai boszorkányüldözést szoktak kiabálni, a kormányoldalra meg azt mondják: az egész olyan. De hát mindenhol vannak bűnös emberek, ez előfordul.

A körzet ellenzéki képviselőjelöltjével, Rig Lajossal készült interjúnkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik