Tudomány zöldövezet

Rejtélyes gömbök ezreit mosta partra a tenger

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Több ezer rejtélyes, fekete gömböt mosott partra a tenger Sydney partjain – számolt be róla a The Guardian. A golflabdanagyságú tárgyak megjelenését követően több partszakaszt lezártak.

A vizsgálatok első eredményei azt mutatják, hogy a gömbök valamilyen szénhidrogén alapú szennyezőanyagból állnak. A szakértők ezek alapján úgy gondolják, hogy úgynevezett „kátránylabdákról” van szó. Kátránylabdák akkor jönnek létre, amikor valamilyen úton olaj jut a tenger vizébe. Az olajfoltokba aztán különféle törmelékek ragadnak, és gömb alakúvá formálódnak. Sokuk lesüllyed a tengerfenékre, és ott is marad, amelyekbe viszont több levegő kerül, azok folytatják útjukat a vízben és akár a partokat is elérhetik.

A kátránylabdák alapvetően nem számítanak ritka jelenségnek: természetes úton is létrejöhetnek, nagyobb számban pedig akkor fordulnak elő, ha nagy mennyiségű olaj ömlik a tengerbe. A mostani eset viszont igencsak rejtélyes, hiszen Sydney környékén nem történt mostanában olajkiömlés, a golyók viszont nagyon hirtelen jelentek meg, óriási számban.

A tengerfenékre süllyedt, nagy számú kátránylabdák kifejezetten rossz hatással vannak a környezetre. Az olaj rendkívül ragadós tud lenni, így hozzátapadhat az állatokhoz és táplálékaikhoz is, ezzel pedig mérgező anyagok juthatnak a szervezetükbe. A golyók ráadásul rengeteg műanyaghulladékot is magukba építhettek, ami miatt akár évszázadokon keresztül is fennmaradhatnak az ökoszisztémákban.

A szakértők azt javasolják, hogy senki ne nyúljon a gömbökhöz. A bennük található vegyi anyagok ugyanis az emberekre nézve is ártalmasak lehetnek, például hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Kapcsolódó
Rejtélyes pacákat mos partra a tenger Kanadában
Mindenki csak találgat, hogy mi lehet a különös anyag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik