Tudomány zöldövezet

Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

Mukesh GUPTA / AFP
Mukesh GUPTA / AFP
India egyes területein napok óta 40 Celsius-fok feletti értékeket mérnek. A forróság mindenki számára megterhelő, tízezrek kerültek kórházba, a halálos áldozatok pontos száma viszont még nem ismert. Az ázsiai országot sújtó extrém időjárás a világ más államai számára is figyelmeztető jel lehet.

Magyarországról nézve szinte felfoghatatlan, hogy 40-50 Celsius-fokot mutasson a hőmérő, az elmúlt időszakban viszont ez vált valósággá India egyes területein. A forróság napok óta nem enyhül, és az elkövetkező időszak is igen melegnek ígérkezik.

A teljes városi régióját tekintve mintegy 30 milliós Delhiben múlt héten még 52,9 Celsius-fokos értéket is mértek, amit ha sikerül hitelesíteni, nemcsak városi, hanem országos rekord is lesz. A korábbi, 49,2 Celsius-fokos delhi csúcsot 2022-ben dokumentálták, az országos rekordot pedig a 2016-os 51 Celsius-fok jelenti, amelyet a Thár-sivatag szélén regisztráltak.

Elképzelhető, hogy ezúttal mérési hibáról volt szó, de az sem kizárható, hogy az érintett városrészen, Mungespurban a helyi adottságok különösen kedveznek a forróságnak. A rekordtól függetlenül a hőmérsékleti értékek így is egészen extrémek, a mungespuri állomáson kívül a maximumok 45,2 és 49,1 Celsius-fok között alakultak a fővárost, Újdelhit is magába foglaló metropoliszban.

Az extrém hőhullám egy tág területre, India északi és középső részére csapott le, május végén 37 városban regisztráltak 45 Celsius-fok feletti forróságot – írja a BBC. Egyes települések komoly vízhiánnyal is küzdenek, Delhiben bizonyos területeken már leállították az ellátást, és bírságot szabnak ki azokra, akiket vízpazarláson, például slagos autómosáson kapnak. Az ellenőrzést 200 csapat végzi városszerte.

A hőség a szervezet számára szinte elviselhetetlen, ilyen melegben gyakorlatilag képtelenség a szabadban tartózkodni, a munka sok esetben ellehetetlenül, az alvásminőség eés alvásidő leromlik, és még az étvágy is lecsökken.

Az Al Jazeera szerint közegészségügyi krízis van kibontakozóban.

Indranil Aditya / NurPhoto / AFP Vizes palackot cipel a fején egy nő Varanasziban, Indiában 2024. május 29-én.

A térség lakói klímaberendezésekkel, ventillátorokkal, hűtőkkel próbálnak megbirkózni a kínzó forrósággal, emiatt május 29-én a 33 milliós Delhiben 8302 megawattal csúcsot döntött az áramigény – számol be az AFP. Összehasonlításképp: a magyarországi napi hálózati terhelési rekord, amelyet 2024 januárjában jegyeztek, 7441 megawatt, ami azért megmutatja, hogy egy fejlett régióban mennyivel nagyobb az egy főre jutó energiafogyasztás.

Hatalmas megterhelés a szervezetnek

A helyzet életveszélyes, sok területen vörös riasztás van igényben, ami azt jelenti, hogy hőbetegség, hőguta fenyeget. A hatóságok délelőtt 11 és délután 3 között nem is javasolják a szabadban tartózkodást, az építkezéseken kötelező szüneteket és vízosztást rendeltek el, emellett a buszmegállókban is igyekeznek vizet biztosítani.

A Reuters szerint csak május 31-én legalább 33 ember, köztük 19, az országos választáson szolgálatot teljesítő tisztviselő vesztette életét Bihár, Uttar Prades és Orisza államokban. Az országban április 19. és június 1. között, hét lépésben rendezték meg a világ legnagyobb választását. A voksolásokon dolgozóknak gyakran egész nap van feladatuk, sokszor pedig a szabadban kell dolgozniuk, ezért a hőhullám alatt különösen veszélyeztetettek. A halálesetek száma június elejére tovább nőtt, miközben tízezrek kerültek kórházba a meleg miatt.

Dr. Csandrakant Laharija delhi háziorvos a BBC-nek arról beszélt, hogy a magas hőmérséklet rosszabbul érinti az alapbetegségekkel küzdő időseket, valamint az építkezéseken dolgozó legszegényebbeket és bevándorlókat. A forróság azonban senkit sem kímél, Bihárban, Seikhpura városában több helyen diákokat szállítottak kórházba.

Az egészségügyi intézmények rendkívül leterheltek és nincsenek igazán felkészülve, a szakértők gyors közbeavatkozással, hűtéssel és hidratálással igyekeznek segíteni az érintetteknek. Súlyos hőstressz esetén a halálozási arány 60-80 százalékos.

Ha az ember kiszárad, az extrém hőhatás következtében besűrűsödik a vére, a szervei pedig leállnak, ami órákon belül halálhoz vezet, a köznyelv ezt nevezi »hőgutának«

– mondta az AFP-nek Vidhja Venugopal, a csennai Sri Ram Felsőoktatási és Kutatási Intézet igazgatója.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik