Nagyvilág

25 ezer ember került kórházba Indiában hőguta miatt, sok a halott

ARUN SANKAR / AFP
ARUN SANKAR / AFP

Indiában 56 ember vesztette életét és csaknem 25 ezer ember került kórházba hőguta tüneteivel március óta a több napig tartó hőhullámok következtében – jelentette kormányzati adatokra hivatkozva a helyi média hétfőn.

A legnagyobb forróság májusban sújtotta a szubkontinens lakóit. A hőmérséklet a múlt hónapban a főváros Újdelhiben és az észak-nyugati Radzsisztán államban egyes napokon meghaladta az 50 Celsius-fokot, az országos betegségellenőrzési központ pedig 46 hőség okozta haláleset és 19 189 feltételezett napszúrásos esetet regisztrált országszerte.

A The Hindu című helyi lap szerint – melyet az MTI idéz – a hőhullámok következtében március óta elhunytak száma Indiában ennél jóval magasabb lehet 56-nál, és akár a 80-at is elérheti. A hatóságok tájékoztatása szerint az északi Uttar Prades és Bihár, valamint a keleti Odisa államban pénteken legalább 33 ember – köztük az indiai parlamenti választásokon szolgálatot teljesítő tisztviselők – vesztette életét a hőség miatt. Egyedül Madhja Prades államban több mint ötezer embert ápolnak hőgutára utaló tünetekkel.

Kelet-Indiában ugyanakkor a Remal ciklon okozott jelentős pusztítást. Asszamban múlt kedd óta 14 ember halt meg a heves esőzések okozta áradások következtében, míg a szomszédos Bangladesben több tucat halálos áldozatot követelt az extrém időjárás.

Srí Lankán, az Indiától délre fekvő szigetországban legkevesebb 15 ember vesztette életét a heves monszunesők okozta áradások és földcsuszamlások miatt.

Az előrejelzések szerint szerdáig csillapodni fog a hőség Indiában, a déli Kerala államot a múlt héten elérő monszun pedig várhatóan további enyhülést hoz. Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok, amelyeket a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásai is fokoznak.

Kapcsolódó
Csányi Vilmos szerint ez a regény a science fiction irodalom legteteje
Olvasták a pár hete megjelent interjúnkat Csányi Vilmossal? Az a címe, hogy „Enni kell. Inni kell. Szeretkezni kell. Közösség kell”. És kábé arról szól, hogy mi lesz velünk, nyolcmilliárd emberrel. A beszélgetés során a professzor többször is hivatkozik A jövő minisztériuma című Kim Stanley Robinson regényre – acélosabb ajánló nem kell a Matinéba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik