Tudomány zöldövezet

Vas megyényi jéghegy szabadult el az Antarktisznál

Tíz évvel a megfeneklése után szabadult el egy hatalmas jéghegy az Antarktisznál – számol be a Live Science. A jégtömeg több mint 20 éve vált le a gyakran végítéleti gleccserként emlegetett Thwaites-gleccserről.

A B-22A a legnagyobb megmaradt része a B-22 jelű jégtömegnek, a Zala vármegyényi tömb 2002 márciusában szakadt le.

Az elmúlt bő két évtizedben a B-22A megőrizte eredeti jege nagy részét, és most mintegy 3000 négyzetkilométeres, tehát megközelítőleg akkora, mint Vas vármegye.

A jéghegy hosszú ideig szabadon lebegett az Antarktisz partjainál, amíg 2012-ben a tengerfenék egy megemelkedett szakaszán fenn nem akadt. A B-22A körülbelül 53 kilométerre jutott a kialakulási helyétől, ami azt jelenti, hogy évente átlagosan 2,6 kilométert tett meg, ami a NASA szerint az egyik leglassabb tempó a feljegyzésekben szereplő jéghegyek között.

Most azonban úgy tűnik, hogy a jégtömeg ismét elszabadult, a NASA Terra és Aqua műholdjainak adatai alapján 2022. október 24-én ismét mozgásba lendült. Március 26-ig a B-22A mintegy 175 kilométert sodródott északnyugat felé, hat hónap alatt tehát több mint háromszor akkora utat tett meg, mint az azt megelőző 247 hónap alatt összesen.

Murat Tellioglu / EyeEm / Getty Images Illusztráció.

Az Antarktiszról leváló jéghegyek jellemzően néhány év alatt jutnak el a melegebb vizekbe, ahol aztán széttöredeznek. Ritka, hogy egy úszó jégdarab több mint egy évtizeden át épen maradjon, igaz, nem példa nélküli.

A B-22A Thwaites-gleccsertől való eltávolodása aggasztja a kutatókat, mivel a jéghegyek a víz hűtésével képesek fokozni a gleccserek stabilitását. A Thwaites mérete az 1990-es évek óta rengeteget csökkent, a gleccser teljes olvadása katasztrofális tengerszint-emelkedést okozna. A B-22A emellett nagy mennyiségű édesvizet is tartalmaz, amely az óceánba kerülve negatívan hathat a helyi élővilágra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik