Tudomány

Továbbra is aggasztó a végítéleti gleccser állapota

Steven Han / Getty Images
Steven Han / Getty Images

Egy új tanulmány alapján továbbra is nyugtalanító a nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser helyzete – írja az Indy100. A jégtömegre gyakran hivatkoznak végítéleti gleccserként, mivel olvadása katasztrofális, 0,6 méteres tengerszint-emelkedést okozna, eltűnése pedig a közeli gleccsereket is veszélybe sodorná. A jégtömeg mérete az 1990-es évek óta rengeteget csökkent, ami nagyon aggasztja a kutatókat.

A szakértők a közelmúltban egy robot segítségével folytattak vizsgálatot 600 méterrel a gleccser felszíne alatt. Az adatokból kiderült, hogy bár az olvadás a vártnál lassabb, a jégtömeg helyzete igen komplex.

Peter Davis, a brit antarktiszi kutatóintézet (British Antarctic Survey) munkatársa és a csapat tagja szerint nem kell sok ahhoz, hogy a gleccser kibillenjen egyensúlyából.

Noha az olvadás viszonylag lassú, a jégtömeg továbbra is gyorsan zsugorodik.

A robot a jég állapota mellett a helyi élővilágot is megfigyelte. Britney Schmidt, a Cornell Egyetem szakértője szerint a helyi szellőrózsák, azaz anemónák a jég és az óceán határán élnek.

Erin Pettit, az Oregoni Állami Egyetem kutatója – aki nem vett részt a vizsgálatban -, aggasztónak nevezte az eredményeket. Mint elmondta, a Thwaites-gleccser rendszere továbbra is gyorsan változik, a szakértő pedig arra számít, hogy a változások fel fognak gyorsulni a következő években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik