Foci

A Real Madrid lehet a BL-történelem legjobb csapata

Zinedine Zidane noha nem akkora futballfilozófus, mint Pep Guardiola, de mindent tud a labdarúgásról, az öltözőkről, az emberekről, a lélektanról, nem utolsó sorban az adott meccs megnyeréséhez szükséges taktikájáról. A sztárokat helyén kezeli, a keretében és a stábjában maximálisan megbízik. Most ott tart, hogy edzői karrierje első három évében harmadszor jutott BL-döntőbe a Real Madriddal, ebből kétszer megnyerte. Hogy csinálja?

A Real Madrid az idegenbeli 2-1-es győzelmét követően hazai pályán egy rendkívül izgalmas, drámai meccsen 2-2-t játszott a Bayern Münchennel, így az elmúlt öt évben negyedszer, zsinórban pedig harmadszor jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ha még a május 26-i kijevi fináléban is diadalmaskodnának, úgy Zidane és csapata végképp beírja magát az európai futball históriás könyvébe (lásd a keretest).

A Real Madrid történelmet ír Zidane-nal:

A Real Madrid lehet az első csapat, amelyik egymást követő három évben is megnyeri a Bajnokok Ligája új, 1993 óta íródó történetét. A korábbi, Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) néven elhíresül sorozatban sem sok példa van erre: a Királyi Gárdán kívül még két csapat mondhatja el ezt magáról. Íme a lista:

Real Madrid
2016: Győzelem 1-1 (Büntetőkkel 5-3, ellenfél Atlético Madrid)
2017: Győzelem 4-1 (Juventus)
2018: Döntő Real madrid vs. Liverpool/AS Roma

Juventus 
1996: Győzelem 1-1 (Büntetőkkel; 4-2, ellenfél Ajax)
1997: Vereség 1-3 (Dortmund)
1998: Vereség 0-1 (Real Madrid)

AC Milan
1993: Vereség 0-1 (Marseille)
1994: Győzelem 4-0(Barcelona)
1995: Vereség 0-1 (Ajax)

Bayern München
1974: Győzelem 1-1/4-0 (újrajátszás után ellenfél Atlético Madrid)
1975: Győzelem 2-0 (Leeds United)
1976: Győzelem 1-0 (St-Étienne)

Ajax
1971: Győzelem 2-0 (Panathinaikos)
1972: Győzelem 2-0 ( Inter)
1973: Győzelem 1-0 (Juventus)

Benfica
1961: Győzelem 3-2 (Barcelona)
1962: Győzelem 5-3 (Real Madrid)
1963: Vereség 1-2 (AC Milan)

Real Madrid
1956: Győzelem 4-3 (Stade de Reims)
1957: Győzelem 2-0 (Fiorentina)
1958: Győzelem 3-2 (Milan)
1959: Győzelem 2-0 (Stade de Reims)
1960: Győzelem 7-3 (Eintracht Frankfurt)

 

Ezt az eredménysort akkor sem kell magyarázni, ha egyesek azonnal vadul bíróznak, mások pedig úgy érzik, csak a szerencsének köszönheti a címvédő a sikereit.

Való igaz, a játékvezetők többször is tévedtek a Bayern ellen a Real javára – és akkor a Juventus elleni BL-negyeddöntőben megítélt tizenegyesről nem beszéltünk –, ám ha kicsit lenyugodtak a kedélyek, érdemes belegondolni, hogy nem ezeken az ítéleteken múlt. 

A Bayern hiába játszott az oda- és a visszavágón is jobban, a Real Madrid a világ legstabilabb csapata, ezt pedig néhány kivételtől eltekintve évek óta bizonyítja is. Nem véletlen az, hogy a klubot 2013 és 2015 között vezető Carlo Ancelotti által lerakott alapokra egykori segédedzője, a korábbi legendás futballista, Zinedine Zidane sikeresen tudott építkezni.

A francia menedzser kulcs a jelenlegi sikerekben: sokan kritizálják egyes húzásaiért, de eddig minden döntése őt igazolta; aktív játékosként kevesen értették jobban a labdarúgást nála, és ez, úgy tűnik, edzőként is így van.

Ancelotti után hasonlóan jó pedagógus, személye és tekintélye garancia arra, hogy a szupersztárokkal, szuperegókkal teletűzdelt keret a közös célért küzdjön: a közös cél pedig nem más, mint a legjobbnak lenni. Nem egyénileg, csapat szinten.

A Zidane-éra

Amikor Zinedine Zidane átvette a Real Madridot 2016 elején, egy szétesett, komoly gondokkal küzdő, egymással és az edzővel is harcoló csapatot kapott. A keret széthúzott, ezt pedig nem segítette, hogy Rafa Benítez rá akarta erőltetni akaratát a legjobbjaira. Volt egy elképzelése, amelyből nem engedett, végül ez lett a veszte – Zidane ebből is tanult.

Sokan képesek lebecsülni, de a francia menedzser rendkívül jól motivál, nagyon jól kommunikál a játékosaival, jól kezeli a különböző karaktereket az öltözőn belül és azon kívül is. 

Nem akkora taktikai zseni, mint mondjuk Pep Guardiola, ám kiválóan menedzseli a keretét, legnagyobb húzása pedig egyértelműen az, hogy Cristiano Ronaldónak az addiginál is nagyobb szerepet szánt – minden támadás átfut a portugálon, ő pedig érezhetően lubickol a szélen és a tizenhatoson belül is. Közben nem ült fel a médiának, nem vett euró százmilliókért játékosokat, nem akar egy újabb Galaktikus-érát, nem személyekre, a csapatra, mint egészre épít.

Minek tegyek még egy kis aranyat a Bentley-be, ha azzal az egész motort dobhatom a kukába?

tette fel a jogos kérdést, utalva honfitársa, Claude Makelele, a Real korábbi játékmesterének helyzetére, akitől 2003-ban megvált a Galaktikusokat építő klub, és ezt a mai napig nehezen emésztik meg a szurkolók.

Fotó: Europress/DPA/Andreas Gebert

Zidane bízik a keretében, de nem habozik meghozni a legnehezebb döntéseket sem. Így történt akkor, amikor Iscót padoztatta hetekig, majd amikor James Rodriguez került ki nála a pixisből és most ugyanez történik a 100 milliós walesi szélsővel, Gareth Bele-lel is. Isco megértette az üzenetet, azóta ő is egyike a legfontosabb láncszemeknek. A kolumbiai viszont már nincs a csapatban, Bale pedig hiába klasszis, elvesztette a helyét a kezdőben, és ez úgy tűnik, nem fog már megváltozni, nyáron távozhat.

A Realt sokáig kritizálták játékospolitikája miatt, de az elmúlt években kipróbált sztárok helyett Zidane fiatal, ígéretes tehetségeket épített be. Casemiro a modernkori Makelele, a szükséges tank a középpályán; Marco Asensio és Lucas Vazquez pedig olyan saját nevelés, aki a jelenben is meghatározó, de a Cristiano Ronaldo és Bale utáni éra abszolút legjobbjai lehetnek.

Amit muszáj kiemelni a jelenlegi Real Madridnál: Zidane és stábja valahogy minden évben tökélesíti a csapat formáját tavasszal. Mondhatni az őszt bemelegítésnek, a spanyol bajnokságot edzésnek veszik, a legjobbak pihenhetnek, így a BL-kieséses szakaszára egy kiváló edzettségi állapotban lévő, koncentrált keret áll a vezetőedző rendelkezésére. Talán nem is volt olyan menedzser, aki ilyen hatékonysággal tudta fókuszálni az erőforrásait a tavaszi meccsekre.

Ez a csapatépítés és filozófia Zidane-nak és a Real Madridnak két és fél év alatt három Bajnokok Ligája-döntőt, egy spanyol bajnoki címet és számtalan trófeát eredményezett.

Most akkor ez a Real jobb Guardiola Barcájánál?

Talán mindenki emlékszik arra, hogy a Barcelona 2008 és 2012 között megújította a labdarúgást. A rövid passzokra, a labdabirtoklásra épülő játékukkal elkápráztatták a nemzetközi közvéleményt, azt gondoltuk, a Guardiola-féle Barcelona lesz minden idők legjobbja. Ha a játékot nézzük, ez lehet, még mindig így van. Kupákat is tonnaszámmal nyertek, ám a Bajnokok Ligájában négy év alatt mindössze kétszer értek célba – ezt kéretik nagyon erősen idézőjelesen érteni. Az a csapat maga volt a csoda, még azok az emberek is megálltak egy-egy Barca meccsre, akik amúgy vagy semlegesek, vagy kifejezetten ellenszurkolók.

Lionel MessiXavi és Andrés Iniesta vezette támadóegység egészen elképesztő hatékonysággal dolgozott, sokáig valóban úgy tűnt, hogy nem lesz ellenfele annak a korszaknak.

Pedig meglehet, tévedtünk. Noha az a Barca tényleg történelmi, sebezhető volt Európában. Emlékezzünk rá, hogy ölte meg a játékot José Mourinho Intere 2010-ben. A csapatok egy idő után kiismerték a játékot, sikeresen fojtották meg az évek alatt kissé elfáradó, meg-megkopó Barcelona-középpályát.

Eközben a Real Madrid jelenlegi középső hármasa, Toni Kroos, Luka Modric és Casemiro négy éve minden egyes szezonban képes egy lapáttal rárakni. A brazilról már írtunk, ő az csibész futballista, aki ilyen szinten igencsak szükséges. Kroos és Modric biztonságot ad, hiába tűnik úgy, hogy minden ősszel ki akarnak fulladni, tavaszra összeszedik magukat.

Mindháromban évek vannak még a legmagasabb szinten, talán nem is volt stabilabb hármas a modernkori labdarúgásban – ha mégsem sikerül még szezonokat kihúznia mondjuk a 33 éves Modricnak, az utánpótlás, Mateo Kovacic és Dani Ceballos már rajtra készen áll.

Fotó: David Ramos/Getty Images

Az idő az, ami a Real Madrid felé billentheti a mérleg nyelvét. Ebben a csapatban még mindig sok van, a legjobb játékosok erejük teljében készülhetnek a következő évekre, a kiöregedő sztárok helyére pedig már most fiatal, sikerre éhes tehetségek pályáznak, csak be kell őket helyezni a már létező rendszerbe.

Zidane-nál minden elképzelhető, ám a vezéreit nem szokta cserélni, a középpálya és a védelem adott, az keret önbizalma érthető okokból az egekben, és amíg a támadósorban ott van minden idők egyik legjobb játékosa, addig igazából nincs is mitől félni Madridban.

Az igaz, hogy a Real nem játssza olyan kreatívan a focit, mint a Barcelona, ám így meg sem lehet igazán ölni a játékukat, ellenszert is csak kevesen találnak velük szemben. A Barcának, a Bayernnek, az Atlético Madridnak és a Juvénak egyszer-egyszer azért kijött a lépés az elmúlt években, de összességében a Real Madrid a legstabilabb csapat ma a világon.

Szerintem úgy fogunk rá emlékezni, mint minden idők egyik legnagyobb edzője, mert képes a játékosoknak átadni mindazt, amit tud a labdarúgásról. És ő bizony mindent tud erről a játékról, emellett pedig egy nagyszerű motivátor, egy jó ember

mondta Zidane-ról Raul, a Real legendája, amikor a franciát kinevezték a csapat élére.

Kinek jó hír, kinek rossz hír, de jelenleg úgy tűnik, hogy Raulnak igaza volt: a kijevi BL-döntőtől függetlenül a következő őrségváltásig még aludnunk kell néhányat. Mondjuk néhány százat.

Eredmény – Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó

Real Madrid (spanyol)-Bayern München (német) 2-2 (1-1)
gólszerzők: Benzema (11., 46.), illetve Kimmich (3.), James Rodríguez (63.)

Továbbjutott: a Real Madrid, 4-3-as összesítéssel

A madridi csapat a május 26-i, kijevi döntőben az FC Liverpoollal vagy az AS Romával csap majd össze.

Szerdai program:

AS Roma – Liverpool
Helyszín: Róma, Stadio Olimpico, 20:45
Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)
Első mérkőzés végeredménye: Liverpool-AS Roma 5-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik