Élő Foci

BL: ötöt vágott a Liverpool, de a végén kiengedett

Amikor kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosítását, kevesen gondolták, hogy az AS Roma kiüti a Barcelonát és sokan kétkedtek abban is, hogy a Liverpool túljut a Manchester Cityn. Pedig így lett, az elődöntőben pedig egymás ellen bizonyíthatott a két csapat.

Külön pikantériája a találkozóknak, hogy a frenetikus idényt produkáló Mohamed Szalah éppen a Farkasoktól igazolt Liverpoolba, számára külön érzelmes lesz a párharc.

Jó iramban kezdődött a meccs, úgy tűnt, az AS Roma meg tudja fogni talán az angolokat, bár a hazaiak már az első percekben vezettek egy-két támadást. Az első komolyabb helyzet Aleksandar Kolarov távoli bombája volt, amit Loris Karius üggyel-bajjal a kapufára tolt, de közel volt egy hatalmas potyához a német hálóőr.

Apránként átvette az irányítást a Liverpool, Szalah és Roberto Firmino is fickándozott, de Sadio Mané került nagy helyzetekbe, a szenegáli azonban hibázott, amikor pedig nem, akkor les miatt érvénytelenítették a találatát. A 35. percben aztán megtört a jég, egy labdaszerzés után Szalah kapott labdát a tizenhatos jobb sarkán és gyönyörűen lőtte ki a hosszú fölső sarkot.

Még a félidő vége előtt egy ellentámadást elképesztően ügyesen és villámgyorsan végigvitt Firmino és Szalah, utóbbi pimaszul a kapus fölött emelte be a labdát.

Félidőben cseréltek az olaszok, de semmire sem mentek vele, Szalah kapott sokadjára jó labdát a jobb oldalon tíz perc után, középre tett labdáját Mané lőtte kapuba. Szinte lemásolta öt perccel később ugyanezt a gólt a Pool, csak ekkor Firmino pofozta a kapuba a labdát. Nem sokkal később egy szöglet után megint a brazil volt eredményes, ezúttal fejjel.

Mondhatjuk, hogy égett a ház a vendégeknél, kettős cserével átalakította a szerkezetet Eusebio Di Francesco, az angolok pedig visszavettek a tempóból. Ennek meg is lett az eredménye, Dejan Lovren alaposan elnézte Radja Nainggolan beadását, Edin Dzeko pedg szépen levette a labdát mellel és a kapuba vágta.

Öt perccel később James Milner kezét találta telibe Nainggolan, amiért jogosan büntetőt lőhetett Diego Perotti, így a végére “csak” három maradt a két csapat között.

Az AS Roma pont ugyanabban a helyzetben van, mint a negyeddöntőben: hazai pályán egy 3-0 továbbjutást ér.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés

Liverpool – Roma 5-2 (2-0)
Gólszerző: Szalah 35., 45., Mané 56., Firmino 61., 69. ill. Dzeko 80., Perotti 85.

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner – Szalah, Firmino, Mané
A kispadon: Mignolet (k), Clyne, Wijnaldum, Klavan, A. Moreno, Ings, Solanke
Roma: Alisson – Fazio, Manolasz, Juan Jesús – Florenzi, Strootman, De Rossi, Kolarov – Nainggolan, Cengiz Ünder – Dzeko
A kispadon: Skorupski (k), Pellegrini, Perotti, Schick, Gonalons, Bruno Peres, El Shaarawy

Kiemelt fotó: Paul ELLIS/ AFP

Vége a mérkőzésnek

Vége az első találkozónak, 5-2-re nyert a Liverpool. A feladat ismerős lehet az AS Roma számára: hazai pályán kell 3-0-ra nyerniük a visszavágón.

Fordult a kocka, az olaszok nyomnak!

Már-már szorongató a Farkasok mezőnyfölénye és Jürgen Klopp változtat is: Ragnar Klavan jön be Roberto Firmino helyére biztos, ami biztos.

Apad az előny

Szétesett a Liverpool védekezése, egyre több hiba jött, Milner kezezésént követően pedig tizenegyeshez jutott az AS Roma. Perotti higgadtan a bal fölső sarokba lőtt, 5-2.

Csak összejött a szépítés a Romának

Radja Nainggolan parádés labdát adott a félpályáról, amit csúnyán elnéztek a hazai védők, Edin Dzeko viszont nem. A bosnyák mellel szépen levette, majd a kapuba bombázott. 5-1

Már ez is belefér

Mohamed Szalah helyére beküldte Jürgen Klopp egyik kedvencét, Daniel Ingst.

Életjel a Farkasoktól

Egy-egy letámadásnál megingott a hazai védelem, majd Perotti beadását is veszélyes fejes követte, de Karius védeni tudott.

Ehelyett ismét a Liverpool lőtt gólt

Döbbenten ülnek az olaszok az Anfield Road lelátóján, egy szögletet követően Firmino ugrott legmagasabbra és a kapu jobb oldalába fejel. Ez simán kivédekezhető gól volt.

Kettős csere a Románál

De Rossi helyett Gonalons jön, posztra. Emellett viszont Jesust Perotti váltja, vagyis védő helyett támadó jött. Hiába, lőtt gól nélkül nem lesz esélye a visszavágón az olaszoknak. Nincs már cserelehetősége viszont a Romának.

Firmino sem marad gól nélkül

Ellenállhatatlan erővel tör előre folyamatosan a Liverpool, Szalah kapott jobb szélen labdát, ezúttal nem befelé, hanem kifelé cselezett, középre tett labdáját pedig csak két lépésről kellett kapuba gurítania a brazilnak. 4-0.

Hát ez gyorsan ment!

A csere fabatkát sem ért, Mohamed Szalah többször is labdát kapott a jobb szélen, de inkább passzolni akart, mint lőni és ezúttal Sadio Mané jól érkezve a hálóba kotorta a labdát közelről. 3-0.

Cserélnek a vendégek

Cengiz Ündert kapta le a Roma edzője, Patrik Schick jött a helyére, aki talán egy picit támadóbb felfogású játékos. Elindult a második félidő, Strootman szándékos kezezésért nem kapott sárgát, de a Liverpool kapott egy szabadrúgást ígéretes helyről.

Eddig Szalah-ról szól a meccs

A meccs előtt is rá volt kihegyezve a párharc, miután azonban két gólt is lőtt, végképp minden az egyiptomiról szól. Az első gólja élményszámba ment:

A második pedig eleve tőle indult:

Vége a félidőnek

Jól kezdett a Roma, de a félidő végére nagyon beszorultak saját kapujuk elé. A második félidőre össze kell szedniük magukat.

Szalah duplázik!

Óriási támadást vezetett a Liverpool, amikor pont letelt a 45 perc. Szalah pazarul játszotta meg Van Dijk kivágott labdáját, Firmino agresszívan a kapu irányába indult és a keresztbe mozgó Mohamed Szalah elé tálalt. Alisson kivetődött, de az egyiptomi támadó rendkívül finoman a labda alá bökött, amely így a kapus fölött átszállva a kapuba pattogott. 2-0, bajban az AS Roma.

Nagyon lőne még egyet a Pool

Nyomnak becsülettel az angolok, de mindig akad egy láb, ami blokkol, vagy Alisson védi a lövéseket. Szünetig már nincs is sok idő, de a rómaiak rendkívül tanácstalanok támadásban és védekezésben egyaránt.

Már a Liverpoolnak is van kapufája

Tovább nyomnak a Vörösökm egy jobb oldalról lőtt szögletet követően Dejan Lovren fejelt a keresztlécre senkitől sem zavartatva.

Ki más, mint Mo Szalah?!

Sadio Mané egyszer betalált közvetlen közelről, ám jogosan nem adták meg a találatot les miatt. Egy perccel később Mohamed Szalah kapott labdát a tizenhatos jobb sarkán, áttette a bal lábára a labdát, majd kilőtte a hosszú fölső sarkot. Föltette ezután a kezét, jelezve, hogy nem ünnepli meg volt csapatának lőtt gólját. 1-0.

Hordágyon vitték le Chamberlaint

Lehet, hogy nagy a baj az angol középpályásnál, hordágyon vitték be az öltözőbe a Liverpool játékosát. A közönség állva tapsolt neki, de ez nem biztos, hogy vigasz lesz, ha véget ér a szezonja. Íme a szerencsétlenül forduló boka:

Beszorult a Roma

Firmino kétszer is brilliáns labdát adott Manénak, a szenegáli mindkétszer csúnyán kapu fölé lőtt – az első alkalommal ráadásul egy az egyben mehetett Alisson kapujára. Egy precre rá Szalah is kapura lőtt, de ő sem talált be. Kicsit szusszanhatnak az olaszok, maradt a 0-0.

Kapufa!

Kolarov gondolt egy merészet és távolról kapura lőtt, Karius nagyon ügyetlenül ért labdába, szerencséjére a keresztlécről kifelé vágódott a labda. Óriási potya lett volna, ha bemegy.

Oxlade-Chamberlainnek kifordult a bokája

Az angol középpályás könnyeivel küszködve maradt a gyepen, miután Kolarovval ütközött. A hosszas ápolás után kiderült, nem tudja folytatni a játékot, a helyére Georginio Wijnaldum.

Ezt megköszönhetik Firminónak a vendégek

Szalah tartotta meg elöl a labdát, majd jól ugratta ki a brazil csatárt – aki egy leheletnyivel, de lesről indult – ám Firmino kiszorított helyzetből sem passzolt, lövése elgurult a kapu előtt jócskán

Olvasói sztorik