Filéző

Az áremelkedés sokakat visszaterelhet a „mindegy, csak legyen olcsó” termékekhez

A Filéző podcast eheti vendége Kardos Tamás, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület elnöke volt. Maradok a pénzemnél nevű blogjukon évek óta hasonlítanak össze vakteszten bolti termékeket, főleg élelmiszereket. Beszélgettünk a jelenlegi infláció hatásairól, a magyar vásárlók preferenciáiról, a sokszor becsapós leárazásokról, és hasznos tanácsokat is kaptunk, hogy jöhetünk ki legjobban a bevásárlásból.

Mik a legnépszerűbb tesztek?

Öt éve csináltuk meg az első tesztünket a blogon: ez egy túrórudi teszt volt, amit több, mit 100 ezren olvastak. Akkora siker lett, hogy meghozta a kedvünket a rendszeres vakteszteléshez. (…) A virslitesztek minden évben rekordot döntenek, és a disznósajtok összehasonlítására is sokan kíváncsiak.

Mi számít a magyar vásárlóknak?

Az ár-érték arány a legfontosabb, utána jön a minőség, és csak utána az ár. (…) Nyilvánvaló, hogy akik épp elkezdték megvásárolni a jobb minőségű termékeket, és most jön ez az áremelkedés, ők valószínűleg vissza fognak billenni az olcsóbb termékek felé.

Meddig tart az infláció?

Szerintem ez most hónapról hónapra nőni fog. Nem akarok vészmadár lenni, de nem látom, mi tudná ezt megállítani jelenleg ezt a folyamatot március-áprilisig.

Akció, akció, na de milyen?

Az akciók is becsapósak. Elkezdtük elemezni az adatbázisunkat, és az a poén, hogy vannak termékek, amik egy csomó helyen akció nélkül olcsóbbak alapáron, mint máshol, ahol egy kereskedő rátesz húsz-harminc százalék akciót.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik