Filéző

Fontos lenne, hogy az éttermek is elkezdjenek komposztálni

A világjárvány kellős közepén nyitott meg a Falk Miksa utcában a Sejribizli bisztró, amely a házias koszt és a családias hangulat mellett a hulladékmentességet is megcélozta. A Filéző podcast eheti vendége a hely egyik alapító-tulajdonosa, egyben szakácsa, Tarr Bori volt, akivel – egyebek mellett – arról beszélgettünk, mik a fő kihívások a zero waste életmód előtt, és milyen magyar fogásoknak van finom vegán változata.

Divatba kéne hozni a komposztálást

Próbálom a zöldségeknek, gyümölcsöknek minden részét felhasználni. Amúgy van egy közösségi komposztáló, ahova elvisszük a komposztunkat. Nekem nagyon fáj a szívem, mert nagyon kevés étterem csinálja jelenleg. Pedig nagyon esszenciális lenne, hogy erre létrehozzunk valamilyen alternatívát, mert tényleg rengeteg gyümölcs és zöldséghulladékot kidobnak az éttermek a kommunális hulladékba, ami a legrosszabb.

A szezonális kínálat szuper dolog, de

arra azért már érkezett panasz, hogy az embereknek télen cékla- és sütőtök-herótja van.

A hulladékmentesség egy törekvés, ami teljesen nem érheti el a célját

Ha az ember ezt egyszer elkezdi, nem lehet pontot tenni sosem a végére.

Kevésbé adja magát, de magyar ételeket is lehet vegán módra csinálni

A töltött káposzta kölessel nagyon finom tud lenni, de ott van a gombapaprikás, a galuska és társai, a medvehagymás nokedli, Jókai bableves hús nélkül, füstölt paprikával kiegészítve. De tény, hogy amikor a menüt tervezem, sokszor könnyebb egy ázsiai receptért nyúlni, mert az eleve vegán, és még csak észre sem veszik az emberek, hogy jé, most két napja vegánt eszek.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik