Nagyvilág
US President Donald Trump arrives at McAllen International Airport on January 10, 2019, in McAllen,Texas. - Trump travels to the US-Mexico border as part of his all-out offensive to build a wall, a day after he stormed out of negotiations when Democratic opponents refused to agree to fund the project in exchange for an end to a painful government shutdown. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Trump lemondta útját a világgazdasági fórumra

24.hu
24.hu

2019. 01. 10. 20:23

Az amerikai elnök nem utazik el a január 21-én kezdődő davosi világgazdasági fórumra. Donald Trump csütörtökön – útban az amerikai-texasi határhoz – Twitter-üzenetben közölte ezt,

A demokratáknak a határbiztonság ügyében tanúsított hajthatatlansága és nemzetünk biztonságának fontossága miatt tisztelettel lemondom nagyon fontos utazásomat a svájci Davosba a világgazdasági fórumra

– írta az elnök.

Alig néhány órával korábban Trump még úgy fogalmazott, hogy csak akkor nem utazik el Davosba, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik. A Fehér Házban újságíróknak még azt mondta: „szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről”. Hozzátette: „nagyszerű történetet” mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. Dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről.

Igazi siker volt

– értékelte magát az elnök.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: „csaknem biztos”, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek

– mondta. „Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem, valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem” – beszélgetett egy kicsit magával.

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez.

Közben Washingtonban tüntetés kezdődött a részleges kormányzati leállás miatt.

Kiemelt kép: Jim WATSON / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Málaga, 2019. január 22.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Málaga közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket.
MTI/EPA/EFE/Daniel Perez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.