Nagyvilág

Trump lemondta útját a világgazdasági fórumra

Az amerikai elnök nem utazik el a január 21-én kezdődő davosi világgazdasági fórumra. Donald Trump csütörtökön – útban az amerikai-texasi határhoz – Twitter-üzenetben közölte ezt,

A demokratáknak a határbiztonság ügyében tanúsított hajthatatlansága és nemzetünk biztonságának fontossága miatt tisztelettel lemondom nagyon fontos utazásomat a svájci Davosba a világgazdasági fórumra

– írta az elnök.

Alig néhány órával korábban Trump még úgy fogalmazott, hogy csak akkor nem utazik el Davosba, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik. A Fehér Házban újságíróknak még azt mondta: „szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről”. Hozzátette: „nagyszerű történetet” mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. Dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről.

Igazi siker volt

– értékelte magát az elnök.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: „csaknem biztos”, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek

– mondta. „Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem, valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem” – beszélgetett egy kicsit magával.

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez.

Közben Washingtonban tüntetés kezdődött a részleges kormányzati leállás miatt.

Kiemelt kép: Jim WATSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik