Della

GVH-elnök: Hiba volt az uniós bíróság elé vinni a Spar-ügyet

Nem lett volna szabad az unió bírósága elé vinni a Spar által az árstop miatt indított pert, mert Luxemburgban elfogultan ítélkeznek, a magyar kormány rovására – fogalmazta meg a Dellában vaskos véleményét Rigó Csaba Balázs, aki a szegedi bíróságon megfordult üggyel kapcsolatos kritikáját magánvéleményének tekinti.

Ha én egy magyar bíró vagyok, el sem mentem volna az uniós bírósághoz ebben az ügyben előzetes döntéshozatali eljárásban

– mondta az adásban. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke azt állítja, tudható volt, hogy milyen álláspontra helyezkedik az uniós bíróság: nem a fogyasztók javát szolgálóra. Szerinte a kormánynak és a GVH-nak viszont ez a dolga, „a magyar emberek védelme”.

A miniszterelnök javaslatára az államfő által kinevezett versenyhivatali vezető azt is állítja: nem áll összefüggésben a kormány és a Spar vitájával (amellyel kapcsolatban a cég véleménye itt olvasható), hogy a kiskereskedelmi multi egy újabb, úgynevezett utóellenőrzéses vizsgálat alanyaként kerül ismét a versenyhivatal figyelmének fókuszába. Egy másik, a Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésére augusztus végén elindított panaszeljárásban azt is vizsgálni fogják, hogy a konkrétan nevesített kiskereskedelmi cégek

kartellt megvalósítva hajtottak-e végre áremelést azon termékek körében, amelyek a kötelező akciózás hatálya alá tartoztak idén június végéig.

Rigó Csaba Balázs szerint „az azért elgondolkodtató, ha ugyanazokat az adatokat töltik föl mindannyian hajnalban az Árfigyelőbe.”

Az adásban szóba került a tavasszal felbukkant, majd elsüllyedt parlamenti javaslat az alapvető jelentőségű vállalkozások kijelöléséről, amit sokan a piaci szempontból meghatározó cégek elkobzása előkészítésének tartottak. A GVH-elnöktől megtudtuk, hogy nem állt föl az a munkacsoport, amelyik a – szerinte nyugati példákat követő – kormányzati tervek gyakorlati megvalósítását segíthette volna, s amelynek felállítására ő tett javaslatot tavasszal.

A munkában való részvételre a piaci szereplők, szakmai szervezetek is bejelentkeztek, de Rigó szerint akkor lehetne szükség a konzultációs testület megalakulására, ha a javaslat újra napirendre kerülne az Országgyűlésben. Ilyen javaslat ugyanakkor nincs. Ez a puska tehát – szemben a színpadival – lehet, hogy végül nem fog elsülni.

Kapcsolódó
Spar: Azért bírságoltak a hatóságok, mert a nap végén megmaradt, eladatlan készlet nem volt elég nagy
Több száz bírósági eljárás van folyamatban, milliárdos bírságról.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik