Filéző

Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá

A Filéző podcast vendége Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője volt, aki többek között elmesélte, milyen kacskaringós út vezetett a kultúrantropológia szaktól a vendéglátásig. De vajon mi köze mindehhez a babzsákoknak? Tényleg felhígult a hazai grillkultúra? És miért érzi otthon magát a Kaukázusban?

Mikor van a szezon? Mindig!

Manapság már nincs kifejezetten grillszezon. Vannak már olyan technikák, sütők, amik egész évben használhatók. Ezért én nem szabnám meg, mikor van szezon, inkább azt mondom, hogy mindig mást lehet föltenni a grillre.

A lelkesedés már megvan

A grillel kapcsolatban a lelkesedés erős, a tudás meg majd csak megérkezik mellé. A felhígulást én is érzem. De egyébként Magyarországon majdnem mindennel hasonlóan zajlik. Van egy jó ötlet, ami nem feltétlenül a mi kultúránk része – mert nem mondhatjuk el azért, hogy egy igazán nagy grillező nemzet lennénk –, de a gyerekkori szalonnasütésekhez visszakanyarodni mindenkinek kedves élmény. Szerintem az egész ennek a kiteljesedése a továbbiakban.

Inkább a grill

Ha BBQ és grill közül kellene választani, ma már inkább a grillt mondanám. Ez valószínűleg azért van, mert van valami kaukázusi lövésem. Nem tudom, mi. Lehet, hogy egy előző élet vagy valami más, de a Fekete-tenger környéke, illetve a Kaukázus nagyon fekszik nekem, mind ízvilágban, mind hangulatban. És ott a füst, a grillezés és a szabadtéri sütés azért nagyon megy.

Só, bors, faszén

Ebben az egész műfajban a hőmenedzsmenten múlik minden. Erre ráépülve tudunk aztán játszani az ízekkel, amiben a faszén ugyanolyan fűszernek számít, mint a só és a bors. A faszén minősége attól függ, milyen fából van, milyen a hőleadása. Van, amelyikkel hiába pakolod tele a grillsütőt, akkor se tud 200 foknál többet. De az igazi szakértelem, hogyan tudsz bánni magával a hővel.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik