Nagyvilág

„Békemenetet” tartanak Bécsben a menekültek

Hálájukat szeretnék kifejezni Ausztriának.

„Békemenetet” tart Bécsben, a Mariahilferstrassén menekültek egy csoportja, hogy megköszönjék, ahogy Ausztriában fogadták őket – írja a The Local. A jövő hétfői rendezvényt egy „Danke Österreich” (Köszönjük, Ausztria) nevű Facebook-csoport szervezi, melynek alapítói menedékjogot kapott szíriaiak.

A német, arab, angol és kurd nyelvű felhívás szerint várják a menedékkérőket és a menekültjogot már megkapott embereket is. Azt írják: azt a szeretetteljes gesztust és emberséget, amit feléjük mutattak, csak szeretetük és Ausztria iránti tiszteletük kimutatásával tudják viszonozni. Eddig több mint ezren jelezték részvételüket.

Az egyik szervező, a szíriai Youssef Alyamani már hét éve Ausztriában él, építőipari vállalkozása van. „Ez egy lehetőség arra, hogy megmutassuk, hogy békések vagyunk és közelebb hozzuk egymáshoz a menekülteket és az osztrákokat” – magyarázta lelkesen. A szervezők aláhúzták, hogy semmiképp nem demonstrációt tartanak. Osztrák zászlókat, békejelképeket visznek magukkal és az osztrák himnuszt is el fogják énekelni. „Emberek vagyunk, akik békében akarnak élni és nem politikai kampányok eszközeként” – húzta alá Alyamani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik