Tudomány zöldövezet

Rekordot döntött az uniós szél- és napenergia

Prasit photo / Getty Images
Prasit photo / Getty Images

Egy friss jelentés alapján a szél- és napenergia első alkalommal előzte meg az uniós áramtermelésben a fosszilis energiahordozókat– írja a The Independent. Az Ember energiaipari agytröszt szerint 2024 első hat hónapjában az Európai Unió villamosenergia-termelésének 30 százalékát a szélturbinák és a napelemek adták, a fosszilis hordozók aránya pedig 27 százalékra csökkent.

Az EU tagállamai a klímaváltozás elleni harc jegyében az elmúlt években jelentős lépéseket tettek az energetika átalakításában. Egyes országokban az ukrajnai háború, illetve az orosz energiától való függetlenedés célja tovább erősítette a törekvéseket.

2024 első félévében a növekvő villamosenergia-igény ellenére a fosszilis alapú termelés a 2022-es több mint 500 terawattóráról 343-ra csökkent. Ez rekordalacsony érték.

Az első félév azt mutatja, hogy a fosszilis energiatermelés szerepe egyre csökken az energiaszektorban, és a megújuló energiaforrások olyan nyereséget könyvelhetnek el, amely túlmutat a körülmények átmeneti ingadozásán

– mondta Chirs Rosslowe, az Ember adatelemzője. Mint hozzátette, történelmi, gyors változás tanúi vagyunk, ha a tagállamok fenn tudják tartani a szél- és napenergia terjedésének ütemét, akkor valóban elkezdődhet a fosszilisoktól való függőség felszámolása.

A legfrissebb adatok illeszkednek az Ember tavalyi előrejelzéséhez, amely szerint a világ a fosszilis energiahordozók visszaszorulásának korszakába lép. Az Exeteri Egyetem és a University College London kutatói egy tavaly októberi elemzésben azt is megállapították, hogy a napenergia elérte a fordulópontot, és 2050-re a világ fő energiaforrásává válhat.

Az Ember jelentése alapján 13 uniós tagállam jelenleg több villamos energiát termel nap- és szélerőművekkel, mint fosszilis tüzelőanyagokkal. Egyes országok villamosenergia-szükségletük több mint 50 százalékát immár megújuló energiaforrásokból fedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik