Tudomány zöldövezet

Kihaltnak hitt állatot fogott egy ausztrál farmer

CraigRJD / Getty Images
CraigRJD / Getty Images

Olyan állatot örökített meg egy farmer a dél-ausztráliai Beachportban, amelyet 130 éve kihaltnak véltek a régióban – írja a The Guardian. Frank Pao-Ling Tsai tyúkjait védve pillantotta meg az egyedet.

A ragadozó elvitte a gazda egyik baromfiját, ám a férfinek sikerült lefotóznia, mielőtt még kereket oldott volna. A farmer nem tudta, milyen faj lehet a barna, fehér foltos, hosszú farkú állat, ezért felvette a kapcsolatot a természetvédelmi hatóságokkal.

A szakértők csapdát állítottak fel, így sikerült elkapni az állatot. Mint kiderült, egy óriás erszényesnyest prédálta a tyúkokat.

A faj Ausztrália más vidékein jelen van, Dél-Ausztrália államban viszont 130 éve nem látták.

Ross Anderson vadőr szerint ez az első hivatalos megfigyelés azóta. Az utóbbi időszakban történtek nem megerősített észlelések, de a térségben senki sem fotózta le vagy tartotta a kezében a fajt.

Az óriás erszényesnyest Ausztráliában veszélyeztetett, Tasmaniában pedig sebezhető státuszú. A becslések alapján már csak mintegy 14 ezer egyed maradhatott a természetben.

Dél-Ausztráliában az élőhelyük elvesztése, a ragadozók, illetve a macskákkal és a rókákkal való versengés miatt haltak ki. Anderson szerint nem tudni, hogy a most befogott egyed honnan származik, talán egy fogságból elszökött állatról vagy egy messziről idevándorolt, magányos egyedről van szó.

A vadőrök állatorvoshoz vitték az óriás erszényesnyestet, hogy ellenőrizzék, nincs-e benne mikrochip, mivel néhányat fogságban tartanak. Kezelték rühesség ellen, mielőtt DNS-mintát vettek volna tőle. A tervek szerint idővel szabadon fogják engedni.

A szakértők azt tervezik, hogy a későbbiekben kamerák és csapdák segítségével monitorozzák majd a faj lehetséges jelenlétét a környéken. A helyieket arra kérték, ne állítsanak saját csapdákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik