Tudomány zöldövezet

Haldokló tengeri óriást vettek videóra

Egy bizarr megjelenésű, méretes állatot, egy óriás szíjhalat (Regalecus glesne) sikerült megörökíteni Tajvan közelében – írja a Peta Pixel. A faj jellemzően a tenger mélyén fordul elő, ezúttal azonban a sekély vízben figyelték meg.

Vang Cseng-ru búvároktató és társai Hszinpejtől nem messze bukkantak az egyedre. A helyi hagyomány úgy tartja, hogy a faj földrengések előtt vagy után emelkedik csak fel a mélyből, ezt ugyanakkor tudományos adatok nem igazolják.

Cseng-ru szerint sérülés állhatott az állat megjelenése mögött, az egyedről készült videón is látható, hogy hatalmas lyukak vannak a testén.

Az óriás szíjhalon lévő sebek valószínűleg egy világítócápa támadásából származnak. Bizonyára haldoklott, ezért úszott sekélyebb vízbe

– mondta a búvár.

Az egyed nagyjából 2 méter hosszú lehetett, a faj átlagosan 3 méteresre tud megnőni, de állítólag 11 méteres példányt is találtak már. Az óriási szíjhalat az emberek többnyire elpusztulva fedezik fel, élve ritkán látható. Egyes feltételezések szerint a faj több, tengeri szörnyekkel kapcsolatos legendát is ihletett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik