Tudomány zöldövezet

250 gyilkos méh csípését élte túl egy férfi

Több mint ezer, különösen veszélyes méh támadott egy arizonai férfira – írja a Live Science. Bár 250 csípés is érte, mégis túlélte az esetet.

A 60 éves John Fischer Florence városában sétáltatta a kutyáját, amikor rájuk támadtak a rovarok. Az eb el tudott menekülni, a kerekesszékes Fischer viszont felborult. A férfi kórházba került, ahol morfiumot kapott, és eltávolították a testéből a fullánkokat. Karjai, szemei, szája, fülei, lábai és háta is érintett, a páciens jelenleg otthon lábadozik.

A támadás hátterében afrikanizált méhek állhattak. Ezt a fajtát az 1950-es években hozták létre hibridizációval, több raj azonban megszökött, a rovarok pedig Dél- és Közép-Amerika mellett már a kontinens északi részét is elérték.

Az állatok meglehetősen agresszívak, és sokszor csoportosan támadnak, Amerikában ezért gyilkos méhekként is hivatkoznak rájuk – igaz, mérgük önmagában nem veszélyesebb az európai házi méhekénél.

A fajta invavíz, az őshonos állatokra is komoly fenyegetést jelent.

dr322 / Getty Images Illusztráció.

Egy-egy méhcsípés ritkán halálos, a potenciálisan végzetes anafilaxia az emberek 3 százalékánál léphet fel. Egyes számítások alapján 50-500 fullánk szükséges ahhoz, hogy egy egyébként nem allergiás, felnőtt ember méhtámadásban haljon meg, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint viszont felnőtteknél nagyjából 1100, gyermekeknél 500 csípés válhat végzetessé. Ez alapján Fischert jóval a halálos mennyiség alatti dózis érte a méregből.

Nem ő volt az első, aki túlélte az afrikanizált méhek tömeges támadását, 2014-ben például egy texasi férfi vészelte át, hogy mintegy ezer példány csípte meg. Igaz, bizonyos esetekben néhány száz fullánk is halálossá válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik