Tech

Egész Európából kitilthatják a Huaweit

Hamarosan komoly fordulóponthoz érhet a kínai Huawei körüli, az Egyesült Államok által indított betiltási és kizárási hullám, ugyanis a Reuters értesülései szerint már az Európai Bizottság is azt fontolgatja, hogy teljes mértékben kitiltja Európából a Huawei minden olyan hálózati eszközét, aminek köze lehet a küszöbön álló 5G-s hálózatok kiépítéséhez – a mobiltelefonokra ez (egyelőre) nem vonatkozik.

Most indul az igazi háború a Huawei ellen
Az amerikaiak hivatalosan is vádat emeltek a kínaiak ellen, csalás, lopás, félrevezetés miatt.

A sort az Egyesült Államok nyitotta, miután nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélték a kínai vállalat szerepvállalását a következő generációs telekommunikációs hálózatok kiépítésében. Amerika ezt követően a szövetségeseinek is azt javasolta, hogy vizsgálják felül a céggel tervezett fejlesztéseiket, aminek hatására Ausztrália is kizárta a Huaweit az 5G-s hálózatok fejlesztéséből.

Az említett államok attól félnek, hogy a kínai vállalat a fogyasztók és a cégek után is kémkedik, és egy hátsó kapun küldi el az információkat a kínai kormánynak. A Huawei mindezt tagadja, ugyanakkor egyelőre az Egyesült Államok sem tudott semmilyen konkrét bizonyítékot felmutatni az ügyben.

Miközben az Európai Bizottságnál felmerült, hogy az USA és Ausztrália döntését követve teljes kitiltást vezessenek be, addig nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez a helyes döntés. A Vodafone ügyvezető igazgatója, Nick Read korábban úgy nyilatkozott, hogy a Huawei elleni szankciók hatalmas problémát okoznának az európai telekommunikációs vállalatoknak, és múlt héten a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is kiállt a kínai vállalat mellett, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok vádjai ellenére egyelőre semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs arra nézvést, hogy a Huawei bármilyen módon kémkedésre használná a telekommunikációs cégeknek biztosított megoldásait.

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket
Egyre kiélezettebb a harc, aminek a kereskedelmi mellett politikai okai is lehetnek.

A Deutsche Telekom nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését a kontinensen, és a vezeték nélküli hálózatok szolgáltatóit képviselő GSMA szintén ettől tart. Véleményük szerint a Huawei eszközök betiltása több évvel lökheti vissza az iparágat a fejlődésben – éppen ezért a GSMA még februárban válságmegbeszélést tart a Huawei-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik